Blogg > Redaktørens blogg

I kveld skjedde det igjen. Kommentarfeltet på Dagens Medisin ble stengt og flere kommentarer er fjernet.

Det skjer stadig vekk nå. Folk som anonymt blant annet titulerer seg lege ditt og lege datt hadde hamret løs på tastaturet og hovert over at noen, som helt sikkert har prøvd å gjøre den jobben de er satt til på en god måte, ikke klarer å gjøre det lenger.

Man kan være så enig eller uenig på sak som man bare vil. Anonym hovering er ikke et gode for noen. Hovering generelt er ikke spesielt smart. Jeg har falt for fristelsen selv og liker det ikke. Jeg har med rette blitt arrestert på å tillegge andre meninger som egentlig bare var min fortolkning av situasjonen.

Det er ingen som vet om alle variantene av "LIS" og "Overleger" og "Leder" og "Tidligere leder" og så videre som ytrer seg i kommentarfeltet faktisk er LIS eller overleger eller leder eller tidligere leder. Vil man kritisere sak eller person burde man ha baller nok til å gjøre det under eget navn. Men så er ikke det så enkelt heller, når helt uskyldige kommentarer fra folk som faktisk bruker sitt eget navn plutselig trekkes frem i retten. Dette er litt av en suppe på mange måter.

Det er mange som er misfornøyd med hva foretaksmodellen har gjort med prioriteringene i de offentlige sykehusene. Selv har jeg egentlig et nyttårsforsett om ikke å bruke ordet foretak i noen av mine egne blogger dette året. Jeg skulle være konsekvent på å bruke ordet sykehus – for det er jo det det er - for meg. Forsettet holdt til mai. Sannsynligvis rekord.

Foretaksmodellen har bidratt til å skape avstand mellom oss som jobber på sykehusene, og dem som sitter i styre og stell. Det er langt opp til der beslutningene tas, og ofte er de vanskelig å forstå. Noen ganger skal de ikke forstås. Det gjør det ikke mer greit å hovere. Det gjør det greit å diskutere.

Uenighet gir ikke noen lov til å mene all verden om noens sykemelding. En sykemelding er faktisk ingen andres kake enn den det gjelder, legen til den det gjelder og arbeidsgiveren som må finne en erstatter for å få jobben gjort. Uten egen erfaring vil jeg anta at det kan være like tøft å være menneske på toppen av helsekransekaka som nede i kulverten.

Vi som er leger skal og må komme med ytringer som kritisk belyser konsekvenser av ulike prioriteringer i helsevesenet. Vi må det. Men for å bli hørt må vi prøve å gjøre det saklig. Vi som er leger er voksne, høyt utdannede folk. Jeg håper det ikke er ordentlige leger som anonymt fyller opp kommentarfeltene. Trolling fører ingenting godt med seg. Folk er folk.

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer