Blogg > Ylf-lederens blogg

At Ylf arrangerer vårkurs er etterhvert blitt et sikkert vårtegn for meg som Ylf-leder. Denne gangen krydres det for andre gang ved at Of kjører sitt kurs samtidig – i rododendronenes hjemby, Bergen!

Bilde fra promovideoen til årets vårkurs

Har du ikke fått med deg at Ylf er en stor kursarrangør, så gjør du det nå. Hver vår og høst samler vi nærmere hundre og femti LIS og kjører kurs over tre dager med tilhørende kveldsprogram. Nye i Ylf har et eget tilbud for å komme seg inn i yrkesforeningsterminologien, og LIS1/turnusleger blir også tilbudt et eget opplegg.

Spesielt i år er at vi for andre gang på rad kjører både felles og parallelle kurs med Overlegeforeningen på Hotell Scandic Ørnen i Bergen. Vårkurset i fjor var det første med overlegene på over hundre år! Med faste stillinger på plass og bare økende utfordringer i sykehus-Norge var det på tide å samle troppene og se hva vi i fellesskap kan utrette for å gjøre nettopp din hverdag bedre.

Det er spesielt tre store saker som skal diskuteres nå i vår:


Spesialitetsstrukturen vår legges om, og mye går ikke som vi skulle ønsket oss. Ylf-styret er alvorlig bekymret for at kvaliteten på spesialistutdannelsen skal forringes. Obligatoriske kurs og prosedyrelister er fjernet fra læringsmålene, og Legeforeningens spesialitetskomiteer har fått langt mindre innflytelse enn først antatt. Medlemmene blir nå utfordret til å stake ut kursen videre. Skal vi vente å se eller skal ty til hardere grep?


I Spekterområdet har vi landet en lang konflikt om arbeidstidsordninger, men arbeidsgiversiden har utfordret oss til å diskutere fremtidens arbeidshverdag i en egen arbeidsgruppe. Samtidig skal Ylf forhandle lokalt om lønn og arbeidsforhold sammen med Of for første gang siden 2008. Det betyr at man i mai kan få ulike LIS-lønninger på forskjellige sykehus rundt omkring i landet i tillegg til ulike fremforhandlede goder. Lurer du på hva lokale forhandlinger innebærer, så snakk gjerne med din lokale foretakstillitsvalgte. Vi kommer også med en «lokale forhandlinger for nybegynnere» her på yngreleger.no nokså snart – så følg med.


Et tredje og viktig tema er kampanjen #utentaushetsplikt som ble lansert ved juletider. Ylf krever nulltoleranse for seksuell trakassering på arbeidsplassen, men vi trenger hjelp fra medlemmene til å planlegge hva som skal gjøres fremover. Legeforeningen har satt i gang en stor medlemsundersøkelse. Den vil være klar i mai. Selv har jeg tatt opp denne saken med flere sykehusdirektører, og alle er positive til å bidra. Her er det med andre ord muligheter. Ønsker du å bidra til å hjelpe til på noe som helst vis, så gi oss gjerne beskjed!

Til slutt:

Det er et stadig økende engasjement blant medlemmene, og vi opplever stor pågang på kursene våre. Det er veldig positivt! Lurer du om du skal engasjere deg, så ta gjerne kontakt med meg personlig. Det er ikke bare tillitsvalgte vi trenger. Vi ønsker også å komme i kontakt med bloggere, fotografer og regissørspirer. Jeg ønsker meg at Yngre legers forening skal være en forening som medlemmene kan få utfolde seg i. Så har du en ide, så vil jeg gjerne høre den!

Vi ses kanskje på neste kurs til høsten?