Blogg > Yngreleger-bloggen

Jeg er tilhenger av alt som virker. Placebo-effekten er også en effekt. Men kan jeg virkelig kjøpe meg en klar hjerne, finere hår og en mer aktiv lever? Det høres innbydende ut.

For en stund siden kom jeg over en spennende annonse i A-magasinet. Det var en helside i fargerike superlativer om produktet Clear Brain, som helt åpenbart må være de mest fantastiske tablettene jeg noen sinne har hørt om. De inneholder nemlig kraftfulle næringsstoffer som bidrar til mental yteevne og kognitiv funksjon som hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon. For 1374 kroner i året kan jeg få lynrask levering og ta en av disse hver dag. Bidrag til mental yteevne og kognitiv funksjon mottas med takk.

Freidig nok står innholdet i tablettene med fet skrift midt på pakningen. Det er valnøtt, granateple, grønn te, furubark(!) oregano og B-vitaminer. Så kanskje jeg heller skulle ta en tur på Kiwi og kjøpe meg et krydderglass til 18 kroner.

Men for dem som vil ha det mer sofistikert enn som så finnes det mange flotte og spennende alternativer, for eksempel Wonder Legs, Active Liver eller Hair Volume. Wonder Legs koster bare 2850 kroner i året og har høyt innhold av furubark, i tillegg til rødvinsblad og vitamin C. Active Liver (marietistel, artisjokk, gurkemeie, svart pepper og kolin) er tablettene du trenger for å støtte leveren din hvis du lever “det gode liv.” Hair Volume (619,- per pakke) er faktisk høykonsentrert, slik at en pille daglig er nok, og inneholder bl.a. epleekstrakt som er rikt på phytocyanidiner. Phytocyanidiner fungerer som vekstfaktor på hårsekkens celler, i tilfelle noen ikke visste det. Eller hva med en Migrastick, en roll-on mot migrene? Det er visst et godt alternativ til deg som ikke ønsker kjemiske piller og vil ha en raskere virkning.        

Slanke-kaffen CoffeeSlender har nok mange hørt om, men 120 tabletter Coffee&Konjak høres virkelig enda morsommere ut! Dessverre er det ikke snakk om vanlig cognac, men konjakkrot, som sveller i magen og fører til metthetsfølese og redusert appetitt. For dem som eventuelt ikke liker kaffe eller tabletter generelt, finnes det forresten også slankeplaster. Jeg siterer den briljante oversettelsen av Dr. Richard Dixey (lege og forsker) fra et av utsalgsstedene på nett: “Hoodia påvirker nervecellene som gjør at du føler deg full, selv om du ikke har spist mye. Dette betyr at din følelse av sult blir redusert.”

Min ubestridte favoritt er nok likevel salven Utrolig. Det er en universalsalve, den virker altså mot alt. Og den inneholder selvfølgelig ikke parabener.

"Hoodia påvirker nervecellene som gjør at du føler deg full, selv om du ikke har spist mye. Dette betyr at din følelse av sult blir redusert." Richard Dixey (lege og forsker)


Humbug er et herlig ord som jeg synes fortjener en renessanse. Men det er kanskje ikke fullt så herlig at folk bruker tusenvis av kroner på oppkonsentrert frukt og grønnsaker, i den tro at de kommer til å bli penere, tynnere, smartere, gladere og ikke minst friskere. Ta for eksempel kosttilskuddene More Man og More Woman, som Legemiddelverket har analysert. Disse tablettene lover ikke overraskende å gjøre deg henholdsvis mer maskulin eller mer feminin. Analysen viste imidlertid at de to tilskuddene var nøyaktig like og for det meste inneholdt pepper. Er ikke dette reinspikka svindel og bedrag?  

Før et legemiddel kan markedsføres i Norge, må kvalitet, sikkerhet og medisinsk effekt dokumenteres. Det ser greit ut oppsummert i en setning, men innebærer naturligvis årevis med forskning. Muligens tar jeg feil, men når det gjelder såkalt helsekost, virker det nærmest som om produsentene selv kan sitte og finne på hva de ulike remediene skal virke mot. Og som vi ser er de ikke beskjedne, heller ikke når det gjelder navngitte sykdommer, som f.eks. migrene.

Så når jeg er utslitt av forskning og vaktarbeid, lurer jeg på om jeg skal markedsføre preparatet More Catwoman; for deg som er ute etter eleganse, slagkraft og tynne bein. Her må jeg kanskje ha med noe som er svakt vanndrivende, og så et eller annet som er bra for muskler og ledd, for eksempel blåbær. Testet, omtalt og dokumentert i det anerkjente tidsskriftet  M.W.M. (med bitte liten skrift: Marte’s Wonder Medicine) International Female Medical Research, med impact factor <10 og opplag 1. Bare ikke tips Steinar Madsen.