Blogg > Yngreleger-bloggen

Foto: iStock.com/mkurtbas

Kjære alle sammen, som det heter. Det er mange som er sinte på leger. Vi er arrogante, synes dere. Vi er ærekjære og opptatt av penger. Vi vil ikke høre, vi mistror, og vi overser. Vi er maktsyke. Vi gjør feil.

Av og til er leger i media. Vi er ikke alltid navngitt, men det er sjelden vanskelig å gjette seg til hvem det gjelder. Det er noen som lider på grunn av oss. Det er ille. Vi ber om unnskyldning. Pressen støtter den svakeste part, og det er naturligvis den som er syk. Den som må kjempe. Det er begått mye urett mot syke og svake. Men kan det en gang imellom hende, at ikke hele sannheten kommer i trykken? Om en er lidende, skal det gi fri bane til å hamre løs på en identifiserbar part som ikke kan si noe til sitt forsvar? Det er nemlig slik, at i denne debatten må legen være stille. Informasjonen vi sitter på, og som i noen av tilfellene ville satt saken i et helt annet lys, er taushetsbelagt.

Trusler

Vi trues av og til med offentlig skittentøysvask. I noen tilfeller blir det virkelighet. Vi trues, og den som trues blir redd. Vi blir redde for å sjekke telefonen. Der kan det dukke opp grov sjikane. Vi blir redde for å lese avisen. Står det noe i dag? Står det noe om oss som barna våre kan komme til å få høre på skolen? Så er vi så stille vi kan, står med rak rygg, tar imot. Vi er også mennesker. Vi griner av og til. Noen av oss gir opp.

En ting kan jeg love deg, med hånden på hjertet, og ganske sikkert på vegne av oss alle: Når vi fraråder en type behandling eller utredning, er det ikke for å være slemme.

Men en ting kan jeg love, med hånden på hjertet, og ganske sikkert på vegne av oss alle: Når vi fraråder en type behandling eller utredning, er det ikke for å være slemme.

Det er det beste rådet vi kan gi deg. Det er det vi ville ha gjort om vi var i ditt sted, eller om bestemora vår var det, eller sønnen vår. Dette rådet er ikke basert på googling. Det er heller ikke basert på en enkelthistorie fra tabloidavisene, eller på nabokjerringas opplevelser. Vi bygger det på seks års skolegang hvor vi har studert og lest og gått i dybden om kroppen din. Videre kommer enda fem til seks år med opplæring i akkurat den delen av kroppen hvor du har dine plager, og så i noen tilfeller, kanskje tre år med fordypning og doktorgrad i tillegg. Det er fjorten år med studier, for å kunne gi deg det aller beste rådet når du trenger det som mest.

Vi juger ikke

Likevel er det mye vi ikke forstår og mye vi ikke vet. Vi synes det er ubehagelig når vi ikke kan svare. Vi vil det så gjerne. Vi vil så gjerne ha mirakelkuren. Da hender det at noen av oss skjuler seg bak irritasjon og mistro. Det bør beklages. Men vi kan ikke trylle. Det finnes fremdeles ingen fix-all kur for alle lidelser livet kaster imot oss. Men vi juger ikke. Og vi er ikke ute etter å loppe deg for penger.

Du vil ha den høyeste kompetansen, det beste av det beste. Da skal du ikke gå til en kostbar solo-praksis som er markedsført med røkelse, dempet belysning og lyst interiør. Du skal til de store sykehusmiljøene, der hvor flere hoder tenker sammen, der hvor det lukter svette og tapetet på venterommet er slitt. Du skal dit hvor folk bruker fritida si på forskning og innovasjon, ved siden av vaktarbeidet, slik at vi kanskje, kanskje i morgen kan gi deg det svaret vi ikke hadde i går.

Det er deg

Dersom det virkelig var slik, at det var penger og prestisje som drev oss, burde vi for lengst ha skjønt at vi var i feil bransje. Både jurister, sivilingeniører og økonomer har høyere gjennomsnittlig grunnlønn enn leger når de er nyutdannede, og noe sier meg at forskjellene blir større etter hvert.

Så hva er det egentlig som driver oss? Er det maktsyke? Jeg skal fortelle det. Det er deg. Det er deg som jeg møtte på butikken forleden. Du gikk sammen med kona di og trillet på en handlevogn. I handlevogna satt en liten gutt som ville ha smoothie med jordbærsmak. For noen år siden kom du til sykehuset med luftambulanse. Det ble løpt i gangene da båren din var på vei mot akuttstua. Der stod jeg og resten av teamet og trippet på skotuppene. Vi hadde lest oss opp i journal og lagt alt nødvendig utstyr klart mens vi hørte helikopterpropellene flappe mot landingsplassen. Radiografene stod klare for å få deg inn i CT-maskinen fort som f. Du var lam. Vi visste at for hvert sekund som gikk, døde det celler i hjernen din. Vi håpet bare at det ikke skulle spise seg inn i språkområdet eller ødelegge hjernebarken hvor bevegelsene dine kontrolleres. Du fikk akuttbehandling etter bare noen minutter. Nå rusler du rundt med en handlevogn og en liten tass som vil at pappa skal kjøpe smoothie. Du vet ikke hvem jeg er, men jeg smiler på vei bort til frukthylla. Det er noe som vokser i brystet, og det er yrkesstolthet. Vi var der for dere da det brant.

Du betyr noe for oss. Kanskje kan vi virke mutte og uinteresserte, men vi bryr oss om deg. Det er derfor vi er leger. Vi vil deg det beste. Vi synes det er så viktig at barna av og til må være uten oss på juleaften, 17. mai og, gud forby, kanskje til og med på sin egen bursdag. Vi går på jobb med influensa, for å skrive ut sykemeldinger mot influensa. Vi spiser en pakke rosiner i heisen, fordi vi ikke rakk lunsj i dag heller.

Så ikke tramp på en lege. Klem en lege! Begynn med det i dag!

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer

 1. Hei alle leger! Sykepleier her !! Ja dere fortjener ofte en klem, dere fortjener en stol, en hånd, eller en do pause. Jeg som sykepleier ved kirurgisk avdeling treffer mange leger hver dag. Vi ringer til forvakter (nye turnusleger) som ikke har fått god nok opplæring og ofte ikke kan svare på enkle spørsmål som vi som sykepleiere tar for gitt. Dette ender ofte med at forvakt spør om vi kan forhøre oss med bakvakt eller spør oss hva vi pleier å gjøre. Trygghet? Ja dere er slitne, det er vi også. Sykepleiere har "bare" tre år på skolebenken før yrkesstart, pensumbøker er mye det samme som dere leger, men vi har kortere tid å lære det på. læringskurven er bratt etter dette, og det er den trolig for dere også. Mange diskusjoner har gått mellom sykepleier og lege, og det er ikke alltid vi blir enige. Da dere nyutdannede leger er innom mye forskjellig, skal ha ansvar for pasienter som innlegges eller skrives ut i mottak kan det skje mye rart. Mange unødvendige innleggelser og redd for overdosering ift. Smerter. Ja jeg som sykepleier forstår reddselen. Men forstå pasienten og sykepleieren som er sammen resten av tiden. Pasienten trenger nødvendigvis ikke bli innlagt på grunnlag av uvi, og en nyrestein eller blindtarmbetennelse trenger smertestillende, og helst IV da de ofte faster. Stol på dere selv, tenk logisk og vær stolte! Dere er leger, vis det! Og hør på sykepleieren, vi er med pasienten hele døgnet og skriver gode rapporter på dips.... Men husk, samarbeid er viktig og sammen redder vi den pasienten ! En kan ikke redde verden alene. Tanker fra en sykepleier, 25 år.

 2. ENIG !!! Jeg er 47 og hatt bruk for MANGE leger opp igjennom mitt liv og 98 % av de har vært ytterst flinke, faglig og sympatiske. ❤

 3. Jeg har nylig klemt en lege som gjorde en feil som koster meg et ekstra år, og som i verste fall kunne kostet meg livet. Men det gjorde ikke det. Jeg er nyoperert og frisk! Jeg har gått mange runder med meg selv og mine nære om jeg skal klsge. Hvorfor klage når alt gikk bra? Når jeg som pedagog har, vil jeg tro, mye av de samme utfordringene helsepersonell sliter med av stress og press? Når jeg vet at et dataprogram, ihvertfall mitt, ikke sier tydelig nok ifra hvis jeg har gjort en feil og oversett noe? Den type feil som ble gjort i min sak kunne like gjerne vært begått av meg. MEN, like fullt har jeg mistet over et helt år med alt det medfører, først og fremst tap av lønn fordi jeg går på AAP. Det har stor betydning for meg, jeg er alenemor og får nå bare 60% lønn. Skal JEG betale for resultatet av denne feilen? Men må legen straffes for å være et menneske og ikke en maskin? Jeg tok kontakt da jeg selv fant ut av at det måtte ha skjedd en forhlemnelde,, og legen sa "ja, det er min feil. Du må klage hvis du ønsker, tenk godt over det, og om du vil, skift lege! Jeg følger deg opp etter operasjonen allikevel, om du vil!" Vi klemte når jeg gikk. OM jeg klager er det fordi det er SÅ viktig å se på datsasystem og rutiner så det ikke skjer igjen! Og for å få dekket det øk. tapet på 40%. Men da vil jeg være åpen med legen om det, og det skal IKKE i media. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre egentlig. Dette er vanskelig. Men jeg ville uten å nøle lagt mitt liv i dette menneskets hender igjen. Dette er en dyktig, ærlig og redelig nevrolog. En nydelig person og et godt menneske jeg ikke vil vondt. Hvordan få til begge deler? Å klage selve sykehuset for at deres pålagte rutiner er for dårlige, ikke på en lege som bare vil godt? Slike feil skal ikke skje, funnet av et meningiom etter et enkeltstående epileptisk anfall, men det skjedde, selv om loggen forteller om trippelsjekk. Av et MENNESKE. Et godt et. Som gjerne får flere klemmer!

 4. Jeg har nylig klemt en lege som gjorde en feil som koster meg et ekstra år, og som i verste fall kunne kostet meg livet. Men det gjorde ikke det. Jeg er nyoperert og frisk! Jeg har gått mange runder med meg selv og mine nære om jeg skal klsge. Hvorfor klage når alt gikk bra? Når jeg som pedagog har, vil jeg tro, mye av de samme utfordringene helsepersonell sliter med av stress og press? Når jeg vet at et dataprogram, ihvertfall mitt, ikke sier tydelig nok ifra hvis jeg har gjort en feil og oversett noe? Den type feil som ble gjort i min sak kunne like gjerne vært begått av meg. MEN, like fullt har jeg mistet over et helt år med alt det medfører, først og fremst tap av lønn fordi jeg går på AAP. Det har stor betydning for meg, jeg er alenemor og får nå bare 60% lønn. Skal JEG betale for resultatet av denne feilen? Men må legen straffes for å være et menneske og ikke en maskin? Jeg tok kontakt da jeg selv fant ut av at det måtte ha skjedd en forhlemnelde,, og legen sa "ja, det er min feil. Du må klage hvis du ønsker, tenk godt over det, og om du vil, skift lege! Jeg følger deg opp etter operasjonen allikevel, om du vil!" Vi klemte når jeg gikk. OM jeg klager er det fordi det er SÅ viktig å se på datsasystem og rutiner så det ikke skjer igjen! Og for å få dekket det øk. tapet på 40%. Men da vil jeg være åpen med legen om det, og det skal IKKE i media. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre egentlig. Dette er vanskelig. Men jeg ville uten å nøle lagt mitt liv i dette menneskets hender igjen. Dette er en dyktig, ærlig og redelig nevrolog. En nydelig person og et godt menneske jeg ikke vil vondt. Hvordan få til begge deler? Å klage selve sykehuset for at deres pålagte rutiner er for dårlige, ikke på en lege som bare vil godt? Slike feil skal ikke skje, funnet av et meningiom etter et enkeltstående epileptisk anfall, men det skjedde, selv om loggen forteller om trippelsjekk. Av et MENNESKE. Et godt et. Som gjerne får flere klemmer!

 5. Da jeg var turnuskandidat for mange år siden opplevde jeg at 2 av de dyktigste og mest anerkjente legene i distriktet tok livet av seg . De var begge overarbeidet, ambisiøse og dyktige og gjorde sjelden feil , men tok seg svært nær av selv små avvik / klager . De hadde (for) liten tid til kontakt med kolleger, familie og venner. Og de hadde ikke anledning til å ta så mange pasienter tilbake til kontroll. Så de eneste som kom tilbake, var dem som var misfornøyde og/ eller ikke ble bra. Så jeg tenkte at de nok etterhvert trodde at de var dårlige leger og følte seg mislykket. Det ble for tungt. Så istedet for å "miste ansikt", valgte de å miste livet. Det var tragisk, gjorde sterkt inntrykk og hjalp ingen. Da jeg begynte alene spesialistpraksis noen år senere, tenkte jeg at jeg måtte unngå å havne i samme situasjon. Jeg sa til pasientene: Dersom du ikke blir bra vil jeg vite det, så jeg kan gjøre noe med det. Det er en tillitserklæring hvis du ikke gir meg opp. Dersom du blir bra, er det viktig at jeg får vite det, men du trenger ikke komme og betale penger , send meg et postkort ! Det kom heldigvis mange postkort, og etter mer enn 35 år i praksis gleder jeg meg fortsatt til å gå på jobben.

 6. Takknemlig klem til alle legene!

 7. Tusen takk! Både leger og helsevesenet har tatt store skritt framover de siste tiårene. Som ellers i samfunnet har det blitt mer likestilling mellom parter som møtes. Det har mange positive sider så lenge vi møter hverandre med respekt. Og vår opplevelse av andre er som regel et speilbilde av oss selv.

 8. Fantastisk godt skrevet. Dette traff rett hjem. Klem til alle dere som jobber for alle andre og deres velvære. Det er virkelig på tide at folk slutter å hetse legene, for som du sier, er det ofte lett å kjenne dem igjen utfra beskrivelser. Til Lars Ånberg (og litt Christian Sømme) som har kommentert litt lenger ned. Dette er et direkte svar fordi jeg vet litt om hvorfor det er slik. Det er grusomt at det er slik, men det er blitt sånn etter den siste fastlegereformen ble vedtatt. Legene skal nå bruke enda mindre tid per pasient og dersom NAV eller lignende instanser ringer, selv når pasienten er tilstede, er legen påbelagt å svare. Når man ser på vedtakene til ledelsen, som forresten ikke alltid er utdannet innen det samme, eller som praktiserende lege i det hele tatt, skjønner man hvorfor leger kan til tider oppfattes som "kalde". De har ofte ikke tid. Og det er ofte ikke på grunn av sin egen planlegging, men på grunn av alt de blir pålagt å gjøre. Dette vil ingen ende ta før folket sier tydelig ifra til ledelsen at vi vil ha godt betalte leger (fordi de jobber så sinnsykt mye mer enn 8 til 4) som har tid til både empati og litt fordypning i hver enkelt sak. Det er også en del eldre leger som er gode og empatiske som ikke ser alt ovenfra og ned. Det er viktig å erkjenne at det finnes gode leger i alle aldre. Det er kanskje riktig som du sier at det er flere av de yngre som er ydmyke. Fantastiske er de alle sammen. Hilsen datteren til en pokker så god allmenn og rus-og-avhengighets lege. ❤

 9. Takk for at dere reddet mitt liv så jeg fikk følge barna mine. Takk for at dere sto der da minstejenta ikke kunne stå selv. Takk for dere opererte eldstejenta så det aldri ble kreft. TAKK ❤

 10. Kunde inte sagt det bättre själv. All heder åt våra läkare som drar ett sånt tungt lass. Jag vet hur det känns då jag själv jobbar som veterinär. Idag handlar det oftare om att fälla än att fria dessvärre och folk inser nog inte alltid hur mycket skada de gör.

 11. Jeg vil takke helsepersonell i Møre og Romsdal. Hjelset Psykeriatiske sykehus, Norlandet DPS, Solhagen og Kristiansund Sykehus. De reddet livet mitt og fikk meg til å se lyst på livet igjen. Det var like før det gikk galt, men mange kom til og holdt meg fast. Jeg så det ikke da, men nå 17 år etterpå sier jeg takk. Jeg jobber i dag på Varde attføringsbedrift. Takk til leger og psykiatere og alle som jobber med psykiske lidelser.. Dere gjør en veldig viktig jobb

 12. Takk til alle dere som er leger ,men også alle som jobber i helsevesenet . Dere tar dere av oss når vi trenger det. Klem til dere som slipper alt for at vi skal få hjelp. Når det er travelt og dere ikke får tid til å drikke og spise. Klem til dere alle.

 13. Et viktig budskap. Verdsett, er man ingen klemmer, så strekk ut handen og gi et handtrykk med gode ord.

 14. En fin artikkel. Har jobbet i helsevesenet i UK, vært pasient i begge land og opplevd litt av hvert etter et langt liv. Mine efaringer har vært stortsett positive. Mine klager handler om overformynderi når det gjelder helsen min. Jeg trenger råd av ekspertene av og til, men en "ekspert" glemmes og oversees veldig ofte, og det er meg. Jeg kjenner kroppen min, hva den tåler, eller ikke tåler og jeg liker en lege som er samarbeidsvillig. Hvorfor skal medisin være "one size fits all,"når vi mennesker er så forskjellige? Jeg foretrekker en kombinasjon av tradisjonell og komplementær behandlingsmetoder. Pga det har jeg møtt lege arroganse og diktat, nesten som om jeg ikke har noe med saken å gjøre. Det er min kropp! Idag trenger vi et helsesystem som dyrker allsidige leger og som støtter bruken av komplementær medisin. Så heldig jeg er som har både en vidtenkende fastlege her i Norge og en tidligere urolog og spesialist i environmental/nutritional medicine i London, som samarbeidspartnere. Klem til begge to.

 15. Husker tilbake til barndommen og mine besøk hos mormor og morfar. Morfar var det som så fint het distriktslege og praksis nede i kjelleren på huset sitt. Der var han lege. Jeg husker flere ganger hvor jeg banket på døren hans og jeg fikk lov til å komme inn i et par minutter før neste pasient. Husker også når det var jeg som var syk, (eller bare hadde fått et bittelite skrubbsår), så kunne jeg bare reise opp til han og han "fikset" meg. Ble frisk med en gang! Det var noen ganger hvor han til og med tok på seg legefrakken og stetoskopet og da følte jeg meg som en ordentlig pasient. Men han var lite hjemme, og han prøvde så godt han kunne å være med på alt det som vi var med på, men det var ikke alltid han hadde tid. Pasientene trengte han. Men jeg husker fortsatt hvor stas det var å ha en morfar som var lege. For han fikset folk. Og det gjorde meg stolt, at han fikset folk. Og han så ikke forskjell på om det var alkoholikeren eller om det var folk med mye penger. I hvert fall ikke som jeg så. Og jeg tror ikke han gjorde det heller. Det dere leger gjør hver dag er fantastisk. Jeg hadde ikke klart å ha den jobben selv. Til det er det for mye stress, for mye press på å skulle prestere hver eneste dag, hvert eneste minutt og sekund. Dere gjør så godt dere kan og jeg husker morfar kunne sitte i timevis og prøve å finne ut av hvilken diagnose den ene pasienten virkelig behøvde for å komme seg videre i systemet. Takk for at dere er der når jeg trenger det! Jeg har ikke lyst til å møte dere på jobb, jeg har ikke lyst til at dere skal møte meg når dere er på jobb, men jeg er fryktelig takknemlig for at dere er der når jeg virkelig trenger dere.

 16. Veldig fin artikkel. Jeg skal klemme en lege. Hilsen en sykepleier som kjenner til dette fra innsiden.

 17. Veldig fin artikkel, som om jeg skulle ha sagt det selv. Jeg skal klemme en lege. Hilsen en sykepleier, som kjenner til dette fra innsiden.

 18. Takk og hurra og stor bamseklem til hver eneste en av dere som står på for oss alle sammen! Jeg pleier å spøke med at jeg aldri er syk medmindre jeg er dødssyk, og da har dere vært der - hver gang! Takk for at dere er der 1. juledag, midt i fellesferien og hver eneste inneklemte helligdag. Jeg vet ikke om jeg rakk å klemme min mangeårige, drivende dyktige kirurg før han tok sin skalpell og ble pensjonist, men han hadde så visst fortjent det. Dere også.

 19. Klem fra meg. Dere vil jo hjelpe oss til å bli friske, eller bedre, hvis vi trenger akkurat det. Vi er jo alle et fantastisk komplisert maskineri som det til tider er veldig vanskelig å finne ut av. Av og til umulig. Men som oftest så klarer dere å fikse kroppene. Lykke til :)

 20. Flott artikkel. Er kommunikasjonsrådgiver og er godt kjent med problemstillingen å ikke kunne uttale seg pga. fortrolighet. Vit at folk er mest fornøyde og takknemlige, veldig mye det. Jeg ser også at yngre leger er mye mer folk enn en del eldre som kan bli oppfattet som arrogante og autoritære. Dere yngre leger er ikke dem, og kanskje heller ikke like økonomisk motiverte.

 21. Hva skulle vi gjort uten dere? Vi kjenner alle noen som ikke hadde vært i live i dag om dere ikke hadde stått parat. Er det noen som trenger en STOR klem er det dere, selv det er så alt for lite. Vi hører dessverre ofte kun det negative i media. Muligens skulle vi som har opplevd hva dere betyr også begynne å skrive våre historier? Klem !

 22. Klem fra nevrolog - super beskrivelse av hverdagen❤️

 23. Klem utdelt frå geriateren! Kjempeflott artikkel som eg kjenner meg veldig igjen i.

 24. Amen! Og klem til dere alle fordi dere GIDDER❤️

 25. Det var en flott artikkel som beskriver hvordan det fungerer når legene er dedikert til sin oppgave at som lege hjelpe pasienter og pårørende når de trenger nødvendig hjelp. Som anestesisykepleier siden 25 år og 20 år i prehospitale tjenester har jeg mange gange opplevd hvor flott norsk helsevesen er når man som mest trenger det. Men jeg har også siste år opplevd helsevesenet på en meget urovekkende måte. Når min kone i forrige år fikk en kronisk sykdom opplevde jeg ett helsevesen med leger som fullstendig fraskriver seg ansvar, blodprøvesvar som blir glemt, journalnotat som ikke eksisterer og en yrkesgruppe (leger) som ikke viser noen form for empati eller forståelse for hvordan det er for en tidlige fult frisk person plutselig får en diagnose og går hjem fra sykehuset med en bærepose full av medikamenter. Vi opplever også en yrkesgruppe som ikke følger opp sine pasienter, løper fra visitter til poliklinikker og for den som sitter hjemme og venter på at kanskje legen ringer idag, blir frustrasjon bare større og større. Det virker som at legen idag bruker mye av sin tid til andre oppgaver en å følge opp sine pasienter. Jeg håper at mine opplevelser er ett unntak, men etter å ha pratet med flere i samme situasjon, så virker det som at dette er vanlig forekommende i dagens helsevesen. Håper virkelig at legene som faktisk er der for sine pasienter fortsetter å være den lege som pasienten trenger, og ikke vil bli en lege som bruker all sin tid til andre oppgaver enn til sine pasienter som trenger er. Jeg har fortsatt tro, men begynner å miste håpet...

 26. Läkarna som jag träffat på Nevrologen i Drammen är fantastiska. De möter patienter med respekt,tar sig alltid tid för patienten och oss personal när vi har frågor. Ni och många fler är värda en Stor Klem

 27. Veldig bra! Eg heiar på alle legar ❤️

 28. Dette var en usedvanlig god artikkel som mange av oss kjenner oss igjen i. Måtte den bli lest av mange.

 29. Jeg begynner med å gi deg en stooor klem og en klem til ❤️❤️❤️❤️❤️

 30. Takk!