Søvn. Så godt. Så enkelt. Få ting er så tilfredsstillende som å legge seg ned og sove etter en hektisk nattevakt. Er du heldig så har du gjennom natten hatt problemstillinger som du har løst uten for mye usikkerhet, og ingen pasienter som forfølger deg etter vaktens slutt.
Blogg > Yngreleger-bloggen
En sliten lege er en farlig lege – og en dårlig sjåfør.
Leger er dagarbeidere med vakt. Det betyr at hovedvekten av vår arbeidstid skal være plassert i ukens fem første dager i tidsrommet fra klokken 7 til 17. Vi er ikke mange nok leger til å kunne arbeide innenfor arbeidsmiljølovens regler for arbeidsperiodenes lengde.
Sykehusene er avhengig av at vi arbeider typisk todelte vaktdøgn. Vi vet at antall feil øker med arbeidsperiodens lengde og med tidspunktet på døgnet hvor arbeidet skjer, spesielt gjelder det arbeid som skjer på et naturlig søvntidspunkt.
Mange leger pendler alt ifra 10 minutter til 2 timer hver vei, til og fra arbeid. Min erfaring som tillitsvalgt i snart 8 år, er at vi som leger overvurderer vår egen evne til å prestere selv etter mange timer på vakt.
«Vi har jo kjørt hjem så mange ganger før fra vakt, og det har jo gått bra?»
«Vi har jo kjørt hjem så mange ganger før fra vakt, og det har jo gått bra?»
«Det er så deilig å legge seg i sin egen seng.»
Det skal ikke mye til for å overbevise seg selv om at det å sette seg rett i bilen etter vakt går fint. Ofte gjør det det, men er det verdt risikoen? Et øyeblikks mikrosøvn er alt som skal til. Vi ser ikke bilen foran som bråbremser og kjører rett inn i den. Returen til arbeidsstedet går overraskende raskt i en ambulanse.
Jeg vil oppfordre dere alle til å sove ut i alle fall to-tre timer, gjerne mer, før dere kjører hjem. Dere er superhelter på vakt, men også superhelter trenger hvile og er gjerne de siste til å innse det selv.
Ta vare deg selv, og sov godt!
Kommentarer