Blogg > Redaktørens blogg

Foto: iStock.com/Fotovika

2016 var året da Ylfs digitale medlemsmagasin yngreleger.no så dagens lys. Magasinet er laget for og av yngre leger, og engasjementet og bredden i medlemsmassen har virkelig åpenbart seg på nettsiden gjennom 2016.

21. april 2016 ble yngreleger.no lansert på Ylfs tariffkonferanse i Kristiansand – med en nervepirrende nedtelling og akkompagnert av en anselig mengde konfetti (hotellet plukker nok fremdeles konfetti ut av lampene i storsalen…).

Siden lanseringen har vi hatt tett oppunder 200 000 unike besøkende inne på siden og over 450 000 sidevisninger. Når kjernemålgruppen vår er Ylfs 10 000 medlemmer, er dette et antall vi må si oss godt fornøyd med! Over 40 % av de besøkende har vært inne på yngreleger.no flere ganger, og det store flertallet blir værende inne på siden lenge nok til at vi kan tolke det slik at de finner noe de synes er interessant å lese. Det er skikkelig stas!

De 10 mest leste sakene

I anledning årsskiftet synes jeg det er på sin plass med en liten oppsummering av hvilke saker som har blitt mest lest. Så her kommer topp-10-listen fra året som gikk:

1. Hvorfor jeg flykter fra yngre leger av Vetle Lid Larsen.

Vetle var førstemann ut i spalten vår «Fra utsiden», hvor vi inviterer forfattere og skribenter utenfor helsevesenet til å komme med sine betraktninger og opplevelser av helsetjenesten og legene. Han traff helt klart en nerve med denne teksten, som kritiserer legene for å ha blitt lege-automater og ikke lenger oppfører seg som ekte mennesker. Innlegget ble delt og lest av svært mange sommeren 2016, og fikk også stor oppmerksomhet utenfor legestanden – Aftenposten fikk tillatelse til å publisere det også på sine sider uken etter.

2. Julehilsen fra en gammel kirurg av Torstein Valset.

Før jul inviterte vi den pensjonerte kirurgen Torstein Valset til å komme med en hilsen til yngre leger. Teksten beskriver Valsets opplevelse av hvordan helsevesenet har endret seg til det verre gjennom hans karriere, og det var nok mange som kjente seg igjen i beskrivelsen. Både i kommentarfeltet og på facebook fikk Valset takk for å sette ord på en utvikling mange mener går i feil retning.

3. Jeg vil ikke være lege av Vilde Lehne Michalsen.

«Helsevesenet er bygget opp slik at jeg må presse meg gjennom største motstands vei for å gjøre jobben min, og det oppleves omtrent like effektivt som å løpe i bolledeig.» skrev Vilde på yngreleger-bloggen og lurte på om noen kunne hjelpe henne med råd om andre ting hun kunne gjøre med legeutdannelsen enn å jobbe i sykehus. Vilde har fått stor respons fra lesere rundt om med tips til alternative yrkesveier, og hun kommer til å oppsummere rådene i et nytt blogginnlegg i nærmeste fremtid. Følg med!

4. Legelønnen – uvanlig god? av Albert Bolstad.

Artikkelen om hvordan norske legers lønnsnivå ligger an sammenlignet med andre OECD-land fikk stor oppmerksomhet. Artikkelen ble også sitert i VG under streiken i en følgeartikkel etter Spekters påstander om at legene kun ønsket å beskytte lukrative lønnsavtaler

5. Ikke oppkonstruert, Anne-Kari Bratten! av Cecilie Kragelund Aas.

Yngreleger.no ble et verdifullt kommunikasjonsverktøy under legestreiken høsten 2016. Gjennom flere artikler fikk man raskt korrigert påstander fra motparten – i dette tilfellet Anne-Kari Brattens påstand om at 60-timers uker var en sjeldenhet.

6. Uriktig om individuelle planer ved Sykehuset i Østfold av overleger ved kirurgisk avdeling, Sykehuset Østfold.

Et innlegg signert av 12 overleger ved Sykehuset i Østfold om hvordan individuelle planer har fungert ved deres avdeling, ble et viktig og mye lest innspill for å korrigere Spekters virkelighetsbeskrivelser under streiken.

7. Når skoen ikke passer av John Christian Glent.

Yngreleger-bloggen har slått godt an hos leserne, kanskje fordi de ofte inneholder gjenkjennelige hverdagsbeskrivelser fra grunnplanet? «Helsebyråkratiet har vokst seg langt vekk fra operasjonsstuene, akuttmottakene og poliklinikkene. Langt vekk fra pasientene som vi treffer hver eneste dag. Vi står der. I første linje og kjenner utfordringene på kroppen», skrev John Christian i dette innlegget, som ble mye delt i opptakten til streiken.

8. Råd til verdens ferskeste lege av Oda Solheim Hammerstad. Yngreleger-blogger Odas 14 råd til nyutdannete leger ble en «hit» med sine mange gode innspill til den som er fersk i legefrakken (for eksempel råd nr 11: «Det vanskeligste med å være lege er å få ting ut av pakningen. Hvorfor må det være så hard plast liksom?») .

9. #vigirossaldri av Christer Mjåset.

Ylf-lederens blogginnlegg mot slutten av streiken ble en viktig motivasjon for å holde dampen oppe de siste dagene før streiken endte i tvungen lønnsnemnd. #vigirossaldri blir nok en hashtag som kommer til å følge norske leger videre gjennom 2017.

10. Om å sove, drive skip, kjøre tømmer og behovet for respekt av Øyvind Sverre Svensen.

På tampen av lista finner vi enda et innlegg som beskriver en leges bekymring og økende desperasjon som ansatt i et norsk sykehus: «Dette er et rop om hjelp. Hjelp oss som skal hjelpe de gravide, de fødende og de nye verdensborgere ut i luft, til å få våre arbeidsgivere til å respektere og verdsette vårt viktige arbeid.»

Noen skjulte skatter

Topp 10-listen er bare et lite utvalg av engasjerende og informerende saker som er tilgjengelig på yngreleger.no. Som redaktør er jeg imponert over hvor mange flinke og engasjerte skribenter som har bidratt til magasinet gjennom 2016, og jeg har lyst til å trekke frem noen av mine personlige favoritter som jeg mener vil være aktuelle og lesverdig langt inn i 2017:

1. Å omfavne usikkerheten av Jan-Henrik Opsahl.

Yngreleger-blogger Jan-Henrik Opsahl har bidratt med flere reflekterte innlegg i 2016. Særlig vil jeg trekke frem hans siste innlegg om usikkerhet i medisinen. Hvordan vi forholder oss til og formidler usikkerheten vi alltid omgir oss med i medisinfaget, mener jeg er for lite diskutert og kommunisert. «Har vi utviklet en kultur som ikke åpner for nysgjerrighet og den nødvendige aksept for medisinens usikre natur?» spør Jan-Henrik.

2. Modellen som ikke innfridde forventningene av Christer Mjåset.

Mye av den helsepolitiske debatten i 2017 vil antakelig dreie seg om hvordan spesialisthelsetjenesten best skal organiseres. Mange har påpekt svakheter ved foretaksmodellen som ble innført i 2002, og Kvinnsland utvalgets rapport som kom før jul gir ingen entydige anbefalinger om hvor veien bør gå videre. I denne artikkelen gir Christer en god innføring og oppsummering i hva debatten har gått ut på så langt og hvor Legeforeningen står. Nyttig bakgrunnsinformasjon til alle som vil følge og delta i debatten fremover!

3. Helsepartiet vil snu pyramiden, intervju med Lise Askvik.

I høst intervjuet jeg Lise Askvik, initiativtager til et nytt politisk parti med helse som hovedsak. Det er alltid morsomt å møte så engasjerte mennesker, og Askvik har mye på hjertet når det gjelder hvordan velferdsstaten og det offentlige helsevesenet bør fungere. Nå har Helsepartiet fått over 5000 signaturer og kan dermed registreres som et eget politisk parti. Det vil overraske meg om vi ikke hører mer fra Helsepartiet i året som kommer. Kanskje kan det få litt mer futt i helsepolitikken til de andre partiene også?

Videre utvikling

Siden lanseringen i april har vi jobbet kontinuerlig med små og store tekniske og innholdsmessige forbedringer på yngreleger.no. Rett før jul fikk vi en ny funksjonalitet som gjør at du lett kan få oversikt over de siste kommentarene som er kommet inn på de ulike artiklene. Du finner link til kommentarsiden i høyremargen. Kommentarfeltet på yngreleger.no er godt brukt – og kan gjerne brukes mer! Vær med i debattene, frem dine synspunkter og still spørsmål. Ylf sentralt forsøker å svare på alle innkomne spørsmål.

Og som sagt – utviklingen av yngreleger.no foregår kontinuerlig. Har du innspill til hva vi kan gjøre bedre: Gi beskjed! Send meg gjerne en mail på hannevaleur@gmail.com.


Ønsker dere alle et godt 2017 og håper vi ses hyppig på yngreleger.no!

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer