Jeg er lege. Fødselslege. Jeg sover dårlig. Det har jeg gjort i 15 år nå. Helt siden jeg startet i jobben som assistentlege ved Kvinneklinikken her i Østfold. En klinikk med 26 leger, omkring 3000 fødsler i året og planlagte fødsler ned i 28 ukers graviditetslengde, noen ganger ned mot 24 uker om ikke vi rekker å få den gravide til Oslo før hun må forløses.
De første åra var det ingen søvn i det hele tatt som forvakt for de fødende og for alvorlig syke kvinner. Selv om jeg hadde hjelp rett borte i gangen hvor bakvakta, spesialisten, hadde rom. Nå har jeg vært spesialist og gått bakvakt i en ni års tid, ligger oftere i senga når klokka har passert midnatt. Det blir mer hvile enn søvn når jeg skal kunne yte behandling om en fødende går fra å være frisk til å bli en livstruende syk pasient med behov for livreddende behandling i løpet av få minutter. Jeg vet aldri når det skjer, det kan komme når jeg er våken og opplagt, mitt på blanke tirsdagsformiddagen i mai, akkurat i vaktskiftet en lørdagskveld i oktober eller halvannentime etter at hodet mitt har nådd puta en stille julenatt kl 02:47. Om jeg aldri kan komme til å like det, så kan, må og vil jeg leve med å ha det slik; ligge rett under vannskorpa til våken tilstand, og være klar, ferdig, gå, nei, løp! Det står om liv! Ungt liv! Ufødt liv!
Og etter hver søvnløs vakt går det et par dager før jeg er meg selv igjen. Det går ikke bare ut over egen livskvalitet, men også over familie og øvrige omgivelser. Over en ti ukers periode jobber jeg 7 netter og tre helger før jeg har en uke å hente meg inn, andre av mine kolleger velger å ha pustehullene jevnt fordelt over 10-ukers perioden. Slik er min livsrytme.
Kommentarer
Else Uttgaard
14.11.2016 00:52
Veldig bra skrevet, Øyvind!
Per Anders Øvretveit
18.10.2016 15:02
Dersom ein skal følge arbeidsmiljølova(heilkontinuerlig skiftarbeide) blir vel ei normal arbeidsuke for deg 36 timer? Altso overtid/UTA for det som overstig 36 timer?(Beregna gjennomsnittlig over 52 uker.)
Ellen Sandvik Mikkelsen
18.10.2016 15:01
For en flott tekst, ærlig, åpen og sårbar! Jeg kjenner på dyp frustrasjon og medfølelse med dere leger som gjør en så utmerket jobb og er i denne uverdige situasjonen. Det er nesten ikke til å tro. Dere har min støtte, fullt og helt.
Per Chr. Asbjørnsen
18.10.2016 15:01
Jeg er selv navigatør og tidligere skipsfører. Jeg kjenner godt til det å ha "bakvakt" da det er noe en skipsfører har alltid han er om bord. Om jeg måtte gå brovakter selv kunne jeg ikke ha mer enn 10 timer vakt i løpet av et døgn, dette av hensyn til sikkerheten. Ikke bare sikkerheten for eget skip, men også for sikkerheten til de andre skipene i området der vi seilet. Den situasjonen du beskriver ligner svært på det jeg selv opplevde den tiden jeg seilte. Jeg kan ikke forstå at noen, det være seg politikere eller ledere av helseforetak kan tro at et menneske skal kunne yte optimalt i et stresset og mentalt krevende yrke med den arbeidsbelastningen dere er pålagt. Dette gjør meg skremt. Hva skal jeg kunne forvente av en lege om jeg blir akutt innlagt tidlig (0500) en mandags morgen? Personlig mener jeg at den arbeidsbelastningen dere leger pålegges er langt utover det forsvarlige slik det er selv med det regimet dere selv kan akseptere.
Turnuslege
18.10.2016 15:00
Flott innlegg. Kanskje legene har strukket seg for langt? Allerede før denne konflikten? Arbeidslivet er tøft, så det gjelder å stå på krava. Tilværelsen du beskriver tror jeg få arbeidstakere vil trakte etter.
Marie
18.10.2016 14:59
Bra, Øyvind! Godt beskrevet og velskrevet! Men det er over 100 vakter ekstra: dagtid lørdag og søndag i 52 uker!