Om en streik setter liv, helse og personlig sikkerhet i fare for hele eller deler av befolkningen, kan myndighetene vedta tvungen lønnsnemnd. Da avblåses streiken, og det blir Rikslønnsnemndas oppgave å gjøre et vedtak i konflikten som er bindende for begge parter.
Arbeidsgiversiden ved Spekter har fra start kjørt hard linje på at de ikke kommer til å søke om dispensjoner for å forhindre at streiken rammer liv og helse. Bruk av dispensasjoner har vært en fast praksis i helseforetakene ved tidligere streiker, og er vesentlig for at streikeretten i sykehus skal være reell. For noen uker siden fikk vi et eksempel på Spekters nye praksis: Ved St. Olavs hospital fikk en 13 år gammel pasient avlyst operasjonen sin da arbeidsgiver nektet å benytte seg av en innvilget dispensasjon for en streikende legespesialist som skulle delta under operasjonen. Dette var en utilsiktet konsekvens av streikeuttaket. Dispensasjonen var i utgangspunktet søkt om og godkjent lokalt, men ble stoppet fra sentralt hold av Spekter.
Kommentarer
Jens Petter Berg
11.10.2016 19:22
Hva med litt mer offensiv linje, altså at arbeidstakerne sjøl fyller opp de hullene som trengs for å avverge fare for liv og helse? En work in-variant av streik. Streik er å frata arbeidsgiver styringsrett. Work in er mer av det samme. Ingen grunn til å la arbeidsgiver spille ball i hatt med statlige myndigheter på den tradisjonelle måten!