Nyheter > Aktuelt

Året går mot slutten. Fikk du med deg disse?

#1: Det naturlige er at små barn dør

Ingen artikler ble lest og delt mer enn Marte Roa Syversens gripende tekst om vaksiner som ble publisert i august. Fra vår nettside ble artikkelen delt svimlende 23.300 ganger og lest av 93.000 unike brukere. Hun brukte sin egen familiehistorie der Lulla på 10 år døde av difteri i 1921 som eksempel på hvor viktig det er at vi fortsetter å vaksinere oss selv og barna våre. For som hun skriver: «Jeg tror ikke det gjorde mindre vondt å miste et barn i 1921 enn i 2017».

#2: Klem en lege

Marte Roa Syversen inntar også andreplassen på listen over 2017s mest leste artikler. I juli oppfordret den vordende nevrologen rett og slett leseren til å klemme en lege. «Kanskje kan vi virke mutte og uinteresserte, men vi bryr oss om deg. Det er derfor vi er leger. Vi vil deg det beste”.

#3: Vakthavende administrerende direktør

I vår oppfordret Eivind Samstad som er lege i spesialisering ved medisinsk avdeling i Ålesund, sykehusdirektør i Helse Møre og Romsdal Espen Remme til å bli med på vakt. Remme tok utfordringen på strak arm i oktober og på en relativt rolig vakt fikk direktøren erfare litt av det som foregår natterstid på sykehuset. Shruti Sharma forfattet artikkelen som gikk sin seiersgang på sosiale medier.

#4: Det perfekte er det bestes fiende

«Forventningene til foreldrerollen er ikke helt forenelig med sykehuslegelivet, og forventningene fra sykehuset passer ikke veldig godt med foreldrerollen. Det går helt greit», skrev trebarnsmor Trude Basso i redaktørens blogg i september. Av og til må man jenke litt på kravene til seg selv.

#5: Urett!

Etter at Rikslønnsnemnda kom med sin kjennelse i februar oppsummerte leder av Ylf Christer Mjåset at «Spekter er i ferd med å ta livet av innsatsviljen og motivasjonen til ansatte i det offentlige helsevesenet.» Han skrev videre at kjennelsen fratok legene all styring over egen arbeidstid – også den delen av arbeidstiden som går langt ut over rammene til arbeidsmiljøloven.

#6: Vi vant!

I november ble de fleste av oss tatt litt på sengen da Akademikerne Helse og Legeforeningen vant arbeidsrettssaken mot Spekter. Leder Christer Mjåset lot tastaturet gå varmt og skrev en kraftfull tekst i timene etter at dommen ble kjent. «Dette er en seier for det organiserte arbeidslivet – og for forsvarlige arbeidstidsordninger», konkluderte Ylf lederen og visepresidenten i Legeforeningen som hadde sittet ring-side under hele rettssaken.

#7: Lønn som fortjent?

Dette er en klassiker som stadig oppdateres og leses. Styremedlem i Ylf og foretakstillitsvalgt ved St. Olavs hospital Guro-Marte Gulstad Mpote presenterer hva du som medlem har krav på i bytte mot arbeidstiden og kompetansen din. Har du ikke lest den, kan det jo være et enkelt nyttårsforsett å krysse av før det nye arbeidsåret begynner.

#8: Familieregnskapet

Kommentarer fra andre mødre om at ungene dine sikkert savner deg fordi du er mye på jobb kan svi mer enn det meste. Solveig Thorarinsdottir er lege i spesialisering i kvinnesykdommer og fødselshjelp satte ord på følelsene. Og så hjelper det å ha barn som sier:

«Du er ganske tøff du, mamma. -Jaså? -Ja, du redder unger som ikke vil fødes, og det er liksom jobben din. Dritkult. Jeg vil bli som deg».

#9: Uten fastlegene kneler sykehusene

Like mye som fastlegene i førstelinjetjenesten trenger legespesialister og sykehussenger, trenger sykehusene gode fastleger med rammer slik at de får gjort jobben sin. «Det er nok smart hvis både sykehusleger og fastleger går i seg selv for å finne ut hvordan man mest mulig hensiktsmessig kan legge til rette for den andre parten og for pasienten», skrev Trude Basso som en reaksjon på diskusjoner – og til dels skyldfordeling for en til dels uholdbar arbeidssituasjon– mellom sykehusleger og fastleger.

#10: LIS1

Høsten 2017 startet de første LIS1-kandidatene ved norske sykehusavdelinger. Nestleder i Ylf og foretakstillitsvalgt ved Sykehuset Østfold, Kristin Kornelia Utne, skrev om alt man trenger å vite om overgangen fra turnustjeneste til LIS1. Om du er kommende LIS1, eller ferdig med det som tidligere het turnustjeneste for lenge siden, anbefaler vi varmt en gjennomlesning!

Har du noe på hjertet?

Yngreleger.no er alltid på utkikk etter yngre leger som vil dele sine tanker og ideer med andre medlemmer og helsepolitisk interesserte. Ta gjerne kontakt på trude.basso@legeforeningen.no


Tusen takk for innsatsen i 2017 og Yngreleger.no ønsker alle et godt nytt år!

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer