Blogg > Yngreleger-bloggen

Foto: Privat

I det siste har vi latt oss ryste og berøre av et bilde fra en dansk kirkegård. Det viser gravsteinen til fem søsken som døde i løpet av fire dager i juli 1903, av difteri. De var to, fire, seks, tretten og femten år gamle.

Jeg har et gammelt fotoalbum. Tre av bildene i det albumet forteller en vond historie. Det ene viser to damer og fire barn foran veggen på et hvitmalt hus. Den ene av damene kjenner jeg ikke. Den andre er oldemoren min. Barna er bestefar, to brødre og en søster. Bestefaren min er så liten at ansiktet hans knapt er synlig bak de høye stråene på enga foran dem. Bestefars søster het Margaret, men de kalte henne Lulla. Hun hadde langt lyst hår som krøllet seg i korketrekkere da hun var liten.

Foto: Privat

På det neste bildet sitter barna på et trappetrinn ved en inngangsdør og myser mot sola. Men de er bare tre nå. Lulla er ikke med.

Det siste bildet, er bildet av en kirke. «Skoger kirke 1921» står det skrevet, med blått blekk. Under en av gravsteinene foran kirken, er det et lite kryss.

Å miste et barn

Jeg tror ikke det gjorde mindre vondt å miste et barn i 1921 enn i 2017. Lulla døde av difteri høsten 1921, da hun var ti år gammel. Plutselig ble det stille med ynkingen i sengen. Bestefar snakket alltid om søsteren som vakker og intelligent, snill som den lyse dagen. Men sånn er det vel, at vi idealiserer dem som blir borte tidlig.

Difterivaksinen ble innført i Norge i 1952. Så gikk det jevnt og trutt nedover med forekomsten av sykdommen, men den er på ingen måte helt forsvunnet. Tilfeller av luftveisdifteri hadde vi her til lands så sent som i 2008. Dødeligheten ved difteri, selv med tilgang på antibiotika, er fremdeles på 5 til 10%.

Jeg tror oldemoren min ville stilt seg uforstående til at vi nå kan beskytte alle barn mot difteri, men at folk ikke vil være med på det lenger.

Margaret "Lulla" Syvertsen (1911-1921). Bildet er tatt to måneder før hun døde.

Hva er det som gjør ditt barn viktigere enn mitt?

Jeg har en søster som er naturfagslærer. En gang forvillet hun seg inn i et kommentarfelt. Den som vil ha fred i sjelen burde selvsagt ikke gjøre det. Moren til et immunsupprimert barn oppfordret innstendig andre mødre til å vaksinere. Hennes barn var avhengig av flokkimmuniteten for å holde meslinger, kusma og røde hunder borte. En behøver vel ikke tenke så langt for å forstå at et barn uten skikkelig immunforsvar helst ikke burde få meslinger. Da var det en annen mor som spurte hva som gjorde det immunsupprimerte barnets liv viktigere, altså om hun virkelig skulle sette sitt eget barns helse på spill gjennom å gi det en vaksine, «bare» for å beskytte en annen. Hun satte liv opp mot liv. Så var det en annen mor som kunne fortelle at hennes barn hadde fått akutt glutenallergi med fryktelig oppkast bare en halv time etter vaksinering. Hva er det som skjer der ute?  

Skal vi virkelig diskutere om det er riktig å redde barns liv?

Det diskuteres altså. I diskusjoner er det visst viktig å belyse saken fra flere sider. En professor i infeksjonsmedisin blir kanskje invitert. Hvem er mortparten? Hvem er det som skal få like mye taletid og spalteplass som professoren? Det er en interiørblogger. Og folk fester sin lit til interiørbloggeren. Det blir som om jeg skulle stått og debattert bilmotorer med en mekaniker. Jeg vet jo knapt hvor i bilen motoren er plassert.

Det skremmer meg at vi i det hele tatt har en debatt om vaksiner. For meg blir det som å lure på om det er fornuftig å behandle et barn med lungebetennelse eller ikke. Ved siden av penicillin og oppdagelsen av DNA-molekylet, er vaksiner et av de ubestridt viktigste framskrittene i moderne medisin.  

Er det sånn, at når den generasjonen som husker hvordan det var, ikke lenger kan fortelle, så tror vi at det ikke var sant?

Er det sånn, at når den generasjonen som husker hvordan det var, ikke lenger kan fortelle, så tror vi at det ikke var sant? Er vi dømt til å oppleve det igjen, så vi kan forstå viktigheten av det vi i dag tar så for gitt at vi vil fjerne oss fra det? Epidemiene som tok de små livene har begynt å dukke opp igjen.

Kritisk tekning er viktig og bra.

Det kan kanskje være noen bivirkninger. Men hvorfor var det ingen som fikk glutenallergi av vaksiner for tjue år siden?

Noen hevdet at det kunne gi autisme. Det var kun en hypotese, som senere er blitt avkreftet gjentatte ganger gjennom systematiske og omfattende gjennomganger. Hvorfor problemstillingen fremdeles holdes ved like, er vanskelig å forstå.

Det kan være giftstoffer i det. Ikke mer enn det vi får i oss gjennom helt vanlig mat.

Noen tjener penger. Ja. Men det tjenes også penger på cellegift, kuvøser og antibiotika.

Så hver så snill, spar heller den kritiske tankegangen til felter hvor det er på sin plass å tenke kritisk. Det finnes nok å velge blant: Gutteklubben Grei, selvdiggingskulturen, produktplassering, barnepopstjerner, perfeksjonismehysteriet, frykten for de andre, mødre som eksponerer barna sine i alskens blogger, osv. osv.  

Unaturlig når det gjelder

Vaksinasjonsprogrammet er ikke en konspirasjon. Det redder liv. Ved forrige århundreskifte døde 80 barn per 1000 levendefødte. Nå er tallet 3,8. Det er selvsagt sammensatte grunner til nedgangen, innebefattet bedre hygiene, bedre ernæring og bedre levestandard generelt. Men den viktigste årsaken til nedgangen i barnedødeligheten er at dødsfall som følge av smittsomme sykdommer nærmest er borte. Dermed burde «debatten» være død. Det går ikke an å krangle med Statistisk Sentralbyrå. 

Men den viktigste årsaken til nedgangen i barnedødeligheten, er at dødsfall som følge av smittsomme sykdommer, er nærmest borte. Dermed burde debatten være død. Det går ikke an å krangle med Statistisk Sentralbyrå.

Så for all del, spis gjerne økologisk, men vaksiner barna og ha respekt for multiresistente mikrober og overforbruk av antibiotika. Det er nemlig sånn at det mest naturlige er at ganske mange små barn dør. Kan vi gjøre noe for å bekjempe det, synes jeg det må være helt greit å være litt unaturlig.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer

 1. Godt skrevet! En mannsalder er ikke så lenge som vi ser ut til å tro, og det er ikke så fjern fortid siden polioepidemien herjet også her til lands. Min far var nest eldst i en søskenflokk på sju: på femtitallet døde to av hans brødre ( begge da tenåringer) i løpet av en kort periode. Det var hans ( og resten av familiens) store sorg i alle år. At jeg som forelder skulle slippe en slik tragedie er intet mindre enn fantastisk. Ja, det er like naturlig at barn dør av disse sykdommene som at de overlever. Jeg jobber med alvorlig syke barn der mange ikke kan vaksineres og dermed er avhengig av flokkmentalitet. At disse skulle være mindre verdt å beskytte enn andre friske barn er en horribel tanke. Derfor: vaksiner barna!

 2. Jeg synes argumentene for vaksine henger godt på greip gitt min kunnskap. Har også hørt om død og varige mèn hos de som vaksinerer seg, så dette er nok også en mer nyansert diskusjon enn du gir uttrykk for. Man kan kanskje si, at folk som beviselig har foreldre/søsken som har reagert svært negativt på vaksine muligens bør vurdere å la den være . Men jeg tror dette mer gir et bilde av bloggeren sin holdning til utvikling, enn at det jeg skriver er mer rett eller ikke. Ikke minst kommer dette frem når du vurderer sosiale medier og kommentarfelt. Synet på sosiale medier og kommentarfelt er så veldig gammeldags. Å si at dette er farlig eller feil fordi alle får en stemme blir som å kritisere bruk av bankkort på Flisa, den gang minibanker kun var i de store byene. Man må ha evnen til å løfte blikket litt mer. Om man føler stemmer i sosiale medier blir borte i vissvass, så vær ryddig. Opplys om din formelle utdanning og kommenter saklig. Dette er fremtiden og vil bidra til å opplyse folk som i hele sitt liv har trodd at det pappa sier rundt middagsbordet er sant. Man kan ikke fortie dette problemet ved å radere ut det eneste grepet som finnes for å få bukt med problemet. Man bør ikke begi seg ut på lange runder frem og tilbake. Man gir sin versjon underbygget av relevante linker også blir etter hvert folk flest bedre og bedre i stand til å sile informasjon. Men ikke jobb for å fjerne den utviklingen.

 3. Kjempe bra skrevet. Mange ting å ta til seg der. Vi lever i en annen verden nå. En verden med våtservietter og støvhysteri hvor vi tross at vi lever lenger, kanskje mer enn noen gang, frykter døden og sykdommer.

 4. Bra sagt! Delar

 5. Liv Melbye Wechsler: tar du medisin når du er syk?

 6. Hei! Bra artikkel om viktigheten av vaksinasjon. Bare et lite innspill - ikke insinuere at folk som spiser økologisk ikke vaksinerer barna sine, det provoserte meg, man kan virkelig ikke sammenligne disse to valgene. Det er mange gode vitenskapelige argumenter for å velge økologisk- og ikke minst, det påvirker ikke andre negativt. Mvh Siri

 7. Takk for fin artikkel. Jeg ønsker kun å kommentere én ting ved den: jeg synes det ikke er på sin plass å sette personer som velger økologisk sammen med vaksineskeptikere. Vi spiser kun økologisk, men vi ville aldri valgt å ikke vaksinere våre barn. Med den klokskap du viser i teksten burde du vite bedre.

 8. Godt skrevet!!

 9. Barna skal vaksineres, ja! 900 nordmenn dør av influensa hvert år. Hva med den lave vaksinasjonsdekningen av influensa hos helsepersonellet? Ni av ti sykehusansatte med pasientkontakt dropper sesongvaksinen, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det på tross av at Verdens helseorganisasjon og Folkehelseinstituttet (FHI) er klare i sin oppfordring. Hvor er lederne? Hvor er kunnskapen til helsepersonellet?

 10. Måtte alle vaksinemotstandere lese dette. Hvorfor i all verden er ikke vaksineprogrammet obligatorisk for alle på alle helsekontroller? Barna er prisgitt sine uvitende mødre

 11. Bravo!! Kunne ikke sagt det bedre selv! Du oppsummerer absolutt alt jeg mener er riv ruskende galt ved dagens "New Agere" og deres naive forestillinger. Litt yoga, mindfullness, raw food og glutenfritt og de tror de og barna deres er blitt kurert mot all sykdom. Jeg synes i tillegg ikke bare diverse bloggere, led "forbilder" burde ta seg en tur i tenkeboksen...jeg er også skuffet over "Han Stat" som fikk fjernet BCG- vaksinen fra det offentlige vaksinssjonsprogrammet i 2007. Fordi tuberkolose visstnok er "utryddet". En sykdom blir aldri utryddet, den ligger i beste fall i dvale. Selv Svartedauen er jo i ferd med å gjøre comeback! Som 4-barnsmor tok jeg selv ansvar for liv og helse og bestilte vaksine av barna mine på eget initiativ. Viktig at alle foreldre gjøres oppmerksom på denne muligheten!

 12. Den samme sak har florert i Danmark den siste tiden, men dødsårsaken hos de danske barn var altså ikke difteri direkte (som du skriver i din ingress), men behandlingen de fikk med et tilsvampet serum. Jeg er overhode ingen vaksinemotstander, men akkurat denne sak i Danmark er ikke egentlig særlig relevant i debatten om man skal vaksineres eller ei.

 13. Barn må vaksineres

 14. Æ er helt enig med bloggern. Vaksiner barna.

 15. "Er det sånn, at når den generasjonen som husker hvordan det var, ikke lenger kan fortelle, så tror vi at det ikke var sant?" JA! Menneskeheten har gang på gang gjentatt sin egen historie. Vi lager til og med underholdning av det. Se Game of Thrones f.eks.

 16. Tusen takk for flott artikkel.

 17. Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttets smittevernveileder, linket litt lenger opp i teksten. Smittevernveilederen refererer til European Diphteria Surveillance Network (EDSN). Hilsen Marte

 18. Takk for fin artikkel. Hvor kan man finne kilde på 5-10 % dødelighet selv etter antibiotika behandling? Og på hvilken geografisk basis? Alder og sykdomsforløp på disse pasientene? Send gjerne her eller på Mail. Mvh Lis

 19. Tusen takk for et vettugt innlegg om vaksinasjon. Det er gost å se at noen kan skrive så fornuftig, uten å angripe antivaxers, men skrive rolig, fornuftig og saklig om vaksinasjon. Men hu som skrev at barnet hadde fått AKUTT glutenallergi etter vaksinasjon... bør kanskje lese seg opp bittelitt på cøliaki, da. Takk for lesingen!

 20. Jeg kom over dette etter en deling fra min bror. Jeg deler videre. Veldig godt skrevet på alle måter. Jeg har epilepsi, heldigvis i svært lett versjon, etter at jeg hadde kusma som ganske liten. Hadde MMR vaksinen eksistert i 1960, hadde jeg muligens sluppet det.

 21. Dette var et tydelig, logisk og meget overbevisende skriv. Jeg er veldig skeptisk til NYE vaksiner da mitt hovedinntrykk av farmasi-industrien er at de er hovedsakelig mer interessert i profitt enn å hjelpe mennesker. Dette er en generell trend i verdenssamfunnet, og de som har den makten penger gir, bruker den for å oppnå mer makt og penger uten hensyn til hvordan det kan ramme andre! Min mistanke til farmasi-industrien bunner i dette, og troen på deres produkter blir veldig liten! Likevel vil jeg dele dette, for dette handler om solid utprøvde vaksiner fra en tid da målet var å utrydde disse farlige sykdommene, men det er et paradoks at viktige vaksiner er uforståelig dyre dersom en ønsket de skal brukes av alle!

 22. Tusen tusen tusen tusen takk!! Håper dette galskapet blir stoppet

 23. Takk, takk for kloke ord! Det kan visst ikke sies mange nok ganger.

 24. For en saklig og god artikkel ! Håper virkelig at eventuelle motstandere av vaksiner leser og skjønner alvoret ved å unnlate å vaksinere barna ! Ble selv ikke vaksinert som barn ( født på 50-tallet, min mor var sykepleier, jeg mye syk av astma, derfor var hun/de vel redde jeg skulle få allergisk reaksjon !? I voksen alder har jeg hvertfall sørget for stivkrampevaksine ! Det er jo noe ! Lykke til i kampen for å få foreldre til å se alvoret OG vaksinere barna sine !! Igjen, takk for nøkternt og flott innlegg - OG viktig !!

 25. Finnes utallige innlegg og kommentater på dette. Men dette innlegget her var reflektert og belyser synsvinkler mange glemmer. Flott!

 26. I mars døde min mor i en alder av nesten 80 år. Hun lå stort sett til sengs de siste 3 årene på blant annet på grunn av post polio syndrom etter at hun fikk polio som 13 åring. En av de tingene som skremte henne var at en del lot være å vaksinere barn , hun sa mange ganger at ingen barn ville velge å ta sjansen på at man kanskje ikke ble syk. Pappa var født i en søskenflokk på 10 gutter og 1 jente ,4 av guttene og den eneste jenta døde av difteri . Dette var tap min farmor aldri kom over ,og dette hendte i vår nære fortid! Tror virkelig vaksinemotstanderne at barna vil takke dem hvis de blir smittet av noe de kunne fått vaksine mot?

 27. Fantastisk godt skrevet!

 28. rart å se det bldet av skoger kirke ,, der er jeg døpt ,, konfirmert og viet ,,, min barndomsbygd ,, har vært mye på den kirkegården der , og der ligger det mange barn ,, fra eldre tider ,, veldig trist ,, da som nå at små barn dør ,,,