Blogg > Yngreleger-bloggen

Foto: NMF

Skulle jeg startet medisinstudiet på nytt, er det to ting jeg hadde trengt å bli fortalt: Ivareta fellesskapet og engasjer deg!

Min første studiedag husker jeg godt. Jeg var glad og spent. Stolt over å få starte på studiet jeg hadde drømt om og jobbet hardt for å komme inn på. Ydmyk over å få bli en del av legefellesskapet. Samtidig redd for å ikke passe inn. For å ikke klare det krevende studiet.

De første ukene var intense, med mye å gjøre. Ikke bare var det undervisning, men jeg måtte lære å være student. Skaffe bøker. Få meg venner. Gå på fester. Oppleve byen. Flytte inn i leilighet. Det er overveldende å være ny, uerfaren student.

Del av et felleskap

Starten på studietiden kan være vanskelig om en føler seg alene. For meg var det viktig å skaffe meg venner tidlig. De første ukene hadde jeg som rutine å sette meg ved siden av nye personer ved hver forelesning. Jeg kom i prat med mange forskjellige personer og startet flere vennskap på den måten. Det viste seg at resten av kullet var like mye ute etter å få seg venner som jeg var.

Gjennom det sosiale føler en seg som del av et fellesskap. Studiet har vært fantastisk. Legestanden er full av gode personer som gjør sitt ytterste for at mennesker med ulike sykdommer skal få utnyttet sitt fulle potensial. Jeg er stolt over å være en del av en yrkesgruppe som jobber utrettelig for andres ve og vel.

"Fellesskapet redder deg."

- Eivind Valestrand -

Skulle jeg startet medisinstudiet på nytt, er det to ting jeg hadde trengt å bli fortalt; ivareta fellesskapet og engasjer deg. For medisinstudenter er en hardtarbeidende gruppe som ikke trenger å bli fortalt at vi må lese nok på faget. Vi må bli fortalt at det er lov å ta seg en pause.

Ikke la dere rive med i et press på å være perfekt. Jobb heller med å være god nok. Det holder. Og det er du. Likevel kommer det noen tunge stunder på et tøft og langt studium. Be da om støtte fra dem rundt deg. Tilby også støtte når du ser andre som kan trenge det. Tunge stunder kan komme fra så mangt, som hjemlengsel, en overveldende eksamen eller en sårbar prat med en pasient.

Det er mye sykdom en skal forholde seg til gjennom studiet. Det er overveldende å møte mange skjebner. Det går inn på meg, og det er jeg sikker på at det gjør med alle andre også. Gjennom støtte og prat med andre går det likevel fint. Fellesskapet redder deg.

Engasjer deg

Noe av privilegiet med å være student er alt det kjekke en kan gjøre ved siden av studiet. Å engasjere seg er en strålende måte å få venner med samme interesser, koble ut studiene og få andre opplevelser enn auditoriet eller lesesalen. For meg har medisinstudentforeningen, som en del av Legeforeningen, vært en viktig arena for engasjement. Andre finner sin arena et annet sted. Søk etter det som passer deg.

I Norsk medisinstudentforening er vi opptatt av at studietiden skal være så bra som mulig, at du skal få en god overgang til yrkeslivet og best mulig helse i både Norge og resten av verden. Vi er her når du trenger oss. Lykke til med din studietid.

Ønsker du å bli medlem av Norsk medisinstudentforening? Da kan du melde deg inn her.

Dette innlegget er skrevet av NMF-leder Eivind Valestrand, som er legestudent ved Universitetet i Bergen.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer