Nyheter > Debatt og perspektiver

Endelig! Ferdig med siste eksamen og med rykende fersk lisens i hånda, klar til å starte livet som lege. Det er en stor milepæl å starte som LIS1, og vi er mange som gleder oss til at akkurat du blir vår nye kollega!

Mange opplever at overgangen fra å være student til å være lege er stor – og det stemmer. Det er som å tråkke inn i en helt ny verden. Du har sett noe av det fra studietiden, og kanskje en sommerjobb eller to, for ikke å snakke om alt du har lært på Grey’s Anatomy, men nå står du her: Klar for å sette ditt første fotavtrykk i ditt legeliv. Licensed to touch, licensed to ask. I hvert fall på og om det meste. Tunge dager på lesesalen og lange forelesninger byttes ut med pasienter, vakter og callinger som piper fordi du er viktig og trengs et sted. Nå er du lege.

"Tunge dager på lesesalen og lange forelesninger byttes ut med pasienter, vakter og callinger som piper fordi du er viktig og trengs et sted. Nå er du lege."

Hjelp, jeg er ny LIS1! Se filmen her!

Det hele kan virke litt overveldende. Hvordan svarer man egentlig på callingen? Og hvor er akuttmottaket? Hvordan var det man skulle kle av og på seg smittevernutstyr, og hvordan skal man føre den kurva? Du er ikke alene om å være ny. Vi er alle nye mange ganger i løpet av livet, både på jobb og utenfor. Til og med den gamle overlegen på avdelingen, som ser ut som hun er en del av inventaret, har vært ny en gang. Det er det fine – noen andre har tråkket veien før deg, og de kan du nå spørre om råd og hjelp. Det er ingen som forventer at du skal klare alt alene eller at du skal kunne alt. Ingen kan alt. Du har startet i din spesialisering for å lære å bli spesialist. Bruk muligheten til å spørre og lære av alle de dyktige kollegene du har rundt deg, både leger, sykepleiere og andre kolleger – det er en utømmelig kunnskapskilde som du kan nyte godt av. Gjør du det, blir det å oppfylle alle læringsmålene mye lettere, og du får et solid grunnlag til å utvikle deg som lege.

"Det er ingen som forventer at du skal klare alt alene eller at du skal kunne alt. Ingen kan alt."

Ingen mennesker er like, og å jobbe med mennesker er både utfordrende og spennende. Våg å være nysgjerrig i møtet med menneskene du treffer, da lærer du mye. Husk at pasientene er mer enn en diagnose. Selv om du tar imot din tjuende pasient med pneumoni i løpet av noen uker og begynner å føle at det er rutine, husk at det ikke er rutine for akkurat den pasienten og familien. Det å få møte medmennesker som er på sitt mest sårbare, og kunne få hjelpe slik at situasjonen blir så bra som den kan bli, er et privilegium. Vis respekt for det, og vær ydmyk for at pasienten selv vet best hva som er viktig og alvorlig i dens liv.

Her finner du mer informasjon om LIS1-tjenesten!

"Selv om du tar imot din tjuende pasient med pneumoni i løpet av noen uker og begynner å føle at det er rutine, husk at det ikke er rutine for akkurat den pasienten og familien."

Å jobbe med mennesker er også ganske krevende. Jobbhverdagen kan føles som en evig øvelse i å prøve, mestre, feile, erfare, glede, hjelpe, skuffe, lære og lære bort i skjønn forening. Noen dager vil du føle deg usikker og også kjenne på utryggheten av ikke å vite. Noen dager kommer kanskje til å oppleves som skikkelig dritt og du tviler på om du egentlig vil være lege. Jeg tror alle har slike dager, også den gamle overlegen som ser ut som en del av inventaret. Da er det godt ikke å være alene. Alle trenger en god kollega eller to som vi kan dele erfaringer og opplevelser med. Jeg tror det gjør oss til bedre leger, og det gjør i hvert fall hverdagen mye bedre. Det er godt å ha noen å støtte seg på når det trengs, og det er fint å være den kollegaen som kan støtte når andre trenger det. Ta vare på hverandre, og ta vare på deg selv. Og du - husk at også du trenger fri!

"Noen dager kommer kanskje til å oppleves som skikkelig dritt og du tviler på om du egentlig vil være lege. Jeg tror alle har slike dager, også den gamle overlegen som ser ut som en del av inventaret."

Selv om du starter spesialiseringen i en tid der sykehuset er annerledes enn det bruker å være, der man prøver å innrette seg etter en ny normal, håper jeg du får en innholdsrik og fin LIS1-tjeneste som setter et trygt og godt fotavtrykk i din legekarriere. Grip mulighetene som kommer, da blir det mest spennende! Vi gleder oss til å bli kjent med deg – velkommen!

Her finner du gode råd fra tidligere LIS1-leger!

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer