Nyheter > Aktuelt

Junior doctors i Zimbabwe har vært i streik siden 1. desember og 4. januar ble streiken trappet opp. Da ville ikke legene lenger yte øyeblikkelig hjelp. En regjeringsvennlig avis skriver i dag at partene er enige og at streiken er over, men lederen av Zimbabwe Hospital Doctors Association sier imidlertid at han ikke har signert noen avtale.

36 dager lang streik mulig over.

1.desember 2018 gikk Junior Doctors i Zimbabwe ut i streik. De krever bedre arbeidsforhold og lønnsutbetaling i US Dollar. Myndighetene kaller streiken ulovlig og truer med oppsigelse av de streikende legene.

Det var håp om å finne en løsning på situasjonen i møte med landets førstedame 4.januar, men partene kom ikke til enighet og streiken ble trappet opp; legene ville ikke yte øyeblikkelig hjelp. Ifølge den regjeringsvennlige avisen, Chronicle, inngikk partene en avtale 5. januar og legene skal ifølge avisen være tilbake på jobb i ettermiddag. Legene skal ifølge avisen ikke ha fått gjennomslag for kravet om lønnsutbetaling i US Dollar, men myndighetene skal ha gått med på å vurdere legenes lønn i slutten av mars. Lederen av Zimbabwe Hospital Doctors Association sier imidlertid at han ikke har signert noen avtale.

"De offentlige sykehusene mangler både utstyr og essensielle medisiner. Pasientene må kjøpe medikamenter og medisinsk materiell selv, for så å ta det med til sykehuset."

Inflasjon og korrupsjon.

Etter uavhengigheten fra britisk kolonistyre i 1980 var Zimbabwe styrt av Robert Mugabe frem til han ble presset til å gi fra seg makten i november 2017. De første årene ble Mugabes styre lovprist av vestlige myndigheter, men etter årtusenskiftet har landet vært preget av økonomisk vanstyre og korrupsjon. Etter ekstrem inflasjon ble landets egen valuta forkastet i 2006, og landets offisielle valuta har siden vært US Dollar. På grunn av stadig kontantmangel begynte landet for noen år siden å produsere “Bond” valuta, først mynter og senere også sedler. Ideen var at 1 Bond = 1 US Dollar, men man klarte ikke forhindre ytterligere inflasjon og verdien på Bond valutaen er stadig fallende.

Eliten behandles i utlandet.

Landet har både offentlig og privat helsevesen, men landets elite reiser utenlands for å få helsehjelp. De offentlige sykehusene mangler både utstyr og essensielle medisiner. Pasientene må kjøpe medikamenter og medisinsk materiell selv, for så å ta det med til sykehuset.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer