Mange av oss startet på vårt studium i medisin, sykepleie eller psykologi med ungdommelige drømmer om å hjelpe mennesker; å bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted å være. Vi ville bidra med noe som gav mening og verdi til andre menneskers og våre egne liv. Disse vyene – kall det gjerne ungdommelig overmot – tok vi med oss inn i våre jobber på sykehusene, pleiehjemmene, fastlegekontorene, og videre inn i lederstillinger og administrasjonen.
Visjoner og tro har stor kraft. De nærer den driven i alle helsearbeidere som gjør at de stadig yter over evne. Styrken som gjør at de ikke lar seg knekke av stor arbeidsbelastning, stressende situasjoner, lange skift og slitsomme nattevakter. Verdien i arbeidet, samholdet i avdelingene og følelsen av å utrette noe nyttig gjør at vi holder ut. Alle de ekstra timene før og etter vakter og i helgene, samvittighetsbaserte krafttak og velvillig tilleggsinnsats for å hjelpe pasienter og kollegaer – for å få hjulene til å gå rundt. Alt dette er helsevesenets enorme ikke-prissatte ressurs. I Legeforeningens arbeidstidsundersøkelse fra 2014 ble det anslått at norske sykehusleger alene legger ned 3300 ekstra arbeidstimer ut over normal arbeidstid. Og dette er bare toppen av isfjellet.
Lenge har vi levd med dette. Vi har til og med syntes det er greit. Kampen for faget og pasientene har vært verdt slitet. For mange har det sågar vært en slags tilfredsstillelse i denne kampen; det skal liksom koste litt å redde liv eller behandle sykdommer. Vi kjempet for pasientene, for faget og for selvfølelsen som «dyktig doktor».