Nyheter > Aktuelt

Et høyaktuelt bakteppe satt rammen for Ylfs siste dag på vårkurset i Tønsberg, der prioriteringer i helsetjenesten stod på programmet.

I helsetjenesten foretas det prioriteringer hver eneste dag. Med stadig knappere ressurser, en aldrende befolkning, nye medisinske muligheter og en økende forventning til helse- og omsorgstjenesten i befolkningen, blir ikke disse prioriteringene mindre viktigere – eller vanskeligere – i tiden fremover. Rett før påske ble også regjeringens nye prioriteringsmelding lansert.

Som leger står vi i situasjoner hvor vi må prioritere hver dag, både tiden vår og hvilken behandling pasientene vi møter skal tilbys. Utfordringen er at vi i Norge i mange år har kunnet si ja til det meste. Men sånn er det ikke lenger, og det gir mange vanskelige dilemmaer. For alle oss som er tillitsvalgte er også prioriteringer på et mer overordnet nivå noe vi jevnlig møter i diskusjon med ledere, sier Ingeborg Henriksen, leder i Yngre legers forening (Ylf).

Bakteppet var dermed høyaktuelt da Ylf satt fokus på nettopp prioriteringer under vårkursets siste dag i Tønsberg.

– Faget må lede til valgene vi gjør

Først ut var Øyvind Bakke, administrerende direktør ved Sykehuset i Vestfold. Han delte sine erfaringer med og tanker om prioriteringer i helsetjenesten fra et ledelsesperspektiv.

Sykehuset i Vestfold har ikke klart å prioritere godt nok, sa han og nevnte de lange ventelistene ved gastromedisinsk poliklinikk som eksempel. Der fikk pasientene forverret diagnose mens de stod i kø. Saken fikk mye oppmerksomhet i media.

Bakke understreket videre at som leder må man balansere økonomi, folk og fagutvikling.

Men prioriteringer må være faglig forankret. Faget må lede til valgene vi gjør, sa han.

Han poengterte også at han er opptatt av å beholde og rekruttere helsepersonell.

Vi vil aldri klare å være lønnsledende sammenlignet med det private. Det betyr at vi må ha andre hensyn og goder som gjør det verdt å jobbe i den offentlige helsetjenesten. Da er tillitsvalgte ekstremt viktige for meg, også med hensyn til å bidra i problemløsning. For mister vi fagfolkene, så står den offentlige helsetjenesten i fare.

Etikk og pasientrettigheter

Deretter holdt Lars Duvaland, advokat og avdelingsdirektør for Jus og arbeidsliv i Legeforeningen, et innlegg om pasientrettigheter fra et juridisk perspektiv, før Morten Magelssen, leder ved Senter for medisinsk etikk, ga en innføring i etiske overveiinger for prioriteringer i helsetjenesten.

Magelssen mente at det i befolkningen nå er noe mer aksept for at det må foretas prioriteringer.

Mitt synspunkt er at det må være en grense for hva staten er villig til å betale, sa Magelssen, og viste til de tre prioriteringskriteriene i Norge: nytte, ressursbruk og alvorlighet.

Deretter var det duket for en panelsamtale med Lars Duvaland, Morten Magelssen, Christian Reissig (fag- og forskningsdirektør ved SiV) og Ylf-leder Ingeborg Henriksen. Temaet for samtalen var nettopp pasientrettigheter og prioriteringer i helsetjenesten. Det var tydelig at temaet engasjerte salen.

I etterkant av panelsamtalen trekker Ingeborg Henriksen frem at prioriteringer ikke bare handler om pasientbehandling, men også om faget og ansatte.

Jeg fikk et spørsmål underveis i panelsamtalen om å prioritere tid til spesialistutdanning når ventelister øker. Men utdanning og fagutvikling er også viktig. Og prioriterer vi ikke det i dag, så prioriterer vi heller ikke pasientbehandling i morgen, sier Henriksen.

Hun poengterer at hvordan vi prioriterer i bunn og grunn handler om hvilken helsetjeneste vi vil ha og hvilket samfunn vi ønsker.

Og prioriteringer i helsetjenesten må sees i et større bilde opp mot andre sektorer. Det er derfor det er så viktig at dette er diskusjoner som tas som en del av samfunnsdebatten. Når politikere deler ut oppdrag og budsjettrammer til sykehusene som ikke går opp, så fører det til at diskusjonen om prioritering tas i møte med den enkelte pasient og ute i tjenesten, samt at sykehusene kutter i ulike tilbud, uten at dette er besluttet noe annet sted. Da får vi ingen offentlig debatt om det, og det tror jeg er uheldig på veldig mange måter.

Viktig tema på agendaen

I etterkant av vårkurset er Ingeborg Henriksen glad for at Ylf satt søkelyset på nettopp prioriteringer.

Ylf skal være en konstruktiv samarbeids- og diskusjonspartner på alle nivåer, da er det viktig at vi også setter temaer som dette på agendaen når vi møtes, sa hun og trakk frem at det er nyttig å få belyst temaet fra flere vinkler.

Prioriteringer er komplekst på så mange måter, og hverken for samfunnet, oss eller ledere er dette enkle diskusjoner. Og så kan både juridiske, faglige og etiske prinsipper hjelpe oss litt, men da må vi kjenne til det. Jeg håper denne dagen ga et påfyll til våre tillitsvalgte med flere av disse aspektene.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer