Som internasjonalt ansvarlig i Ylf er det mitt ansvar å oppdatere dere på det som skjer blant våre europeiske kollegaer, både på utdanningsfronten og i den profesjonelle hverdagen. Det vil fremover komme regelmessige oppdateringer fra de ulike europeiske landene og de utfordringer som finnes der. For selv om deres kamper kan være ulike fra våre, bunner mye av det i kjente problemstillinger som mindre ressurser, lengre vakter og dårlige arbeidslivsrettigheter.
Streiken i England har vært mye omtalt på yngreleger.no, både i sammenheng med vår streik, men også som et symbol på utviklingen legestanden går mot i Europa. Andre eksempler på aktuelle konflikter er Danmark, der 4-årsregelen krever at alle leger starter på en spesialisering innen 4 år etter endt studium. Sverige har ikke tariffestede lønnsvilkår, og hver lege må forhandle sin egen lønn. I Tyskland føler de på flyktningkrisen, både ved at stadig flere utenlandske leger begynner å jobbe på tyske sykehus, men også ved at mange pasienter er papirløse når de oppsøker helsevesenet. I Litauen opplever de motstand mot organisering av de yngre legene.
I teksten under skriver Vesna Stefancic om en ny reform i hjemlandet Kroatia. Den krever at leger i spesialisering fortsetter å jobbe på utdanningssykehuset i inntil 8-10 år etter ferdig spesialisering. Hvis ikke blir de stående i gjeld til sykehuset. Dette er ment som et bryskt tiltak mot legeflukten i Kroatia, men oppfattes av resten av Europa som et tilbakeslag mot EU/EØS-avtaler, der arbeidsmobilitet står sentralt.
Kommentarer