Det er sagt at det å være lege er et internasjonalt yrke. Å bevege seg på tvers av landegrenser kan imidlertid være problematisk ettersom hvert eneste land i verden har egne autoriasasjonsregler. Innad i EU har ferdigutdannede norske leger muligheten til å bevege seg fritt så lenge du har fullført utdanning i et EU/EØS-land og har diplom i henhold til Yrkeskvalifikasjonsdirektivet. Dersom man er utdannet utenfor EØS, har riktignok enkelte land ulike tilleggskrav som må oppnås. I Norge må man f. eks. bestå kurs i nasjonale fag for å oppnå autorisasjon dersom man er utdannet utenfor EØS.
Når det gjelder å bevege seg på tvers av Atlanteren, er historien imidlertid en helt annen. Verken en medisinsk grad eller spesialitet oppnådd i EU eller Norge anerkjennes av amerikanske myndigheter. Alle leger uavhengig av tittel må undergå de tre stegene av den amerikanske lisenseksamenen, USMLE. Dette gjør at yrkesmobiliteten til amerikanske sykehus er ganske marginal. I følge kommisjonen som er ansvarlig for å utstede lisens til internasjonale kandidater, ECFMG, er det årlig i underkant av 10.000 leger fra hele verden som sertifiseres til å jobbe i USA, se tallene her.
Fordi landene med færre enn 50 lisensmottakere ikke presenteres, er tallene fra Europa noe usikre. I 2015 rapporteres det imidlertid at til sammen 456 leger fra Irland (167), Polen (130), Storbritannia (85) og Tyskland (76) fikk sin amerikanske lisens. Til sammenligning er det samme tallet fra India alene 1093 leger.
Kommentarer