Spalter > Intervjuet

Prateroboten ChatGPT har tatt verden med storm med sine menneskelignende svar på alle mulige spørsmål. Den er laget av OpenAI, som ble grunnlagt av blant annet Elon Musk. Yngreleger.no bestemte seg for å slå av en prat om fagforeningspolitikk. Og ikke minst undersøke om vi bør frykte legeyrkets undergang.

- Hei jeg kommer fra Yngreleger.no, et medlemsmagasin for yngre leger i Norge.

- Jeg beklager, men jeg er en datamaskinprogrammert assistent uten evnen til å lære eller forstå språk, så jeg er ikke kjent med Yngreleger.no eller det norske legemiljøet. Jeg er imidlertid alltid klar til å hjelpe med spørsmål og informasjon innenfor det jeg er programmert for å vite. Hvis du har et spesifikt spørsmål, kan jeg gjøre mitt beste for å hjelpe deg.

- Ikke hørt om oss? Frekt. Enkelte dommedagsprofeter er redd du vil ta over jobben til legene, kan det skje?

- Som en datamaskinprogrammert assistent uten evnen til å lære eller forstå språk, har jeg ingen mulighet til å ta over jobben til leger eller noen andre menneskelige yrker. Jeg er ikke i stand til å utføre komplekse oppgaver som kreves for å utføre medisinske prosedyrer eller andre jobber som krever menneskelig innsikt og ferdigheter. Derfor vil jeg aldri kunne erstatte en lege eller noen annen menneskelig arbeidstaker.

- Jeg er ikke helt betrygget, så du får en kasuistikk. En 50 år gammel mann har fått plutselige retrosternale brystsmerter, EKG viser ST-hevinger i V1, V2, og V3, han er kaldsvett og klam. Hva kan dette skyldes?

- Plutselige retrosternale brystsmerter, ST-hevinger i V1, V2, og V3, kaldsvett, og klamhet kan tyde på et akutt hjerteinfarkt. ST-hevinger på EKG indikerer en økning i elektrisk aktivitet i hjertemuskelen, noe som kan være et tegn på at hjertemuskelen ikke får tilstrekkelig blodtilførsel. Hvis blodstrømmen til hjertemuskelen blir blokkert, kan det føre til skade eller død av hjertemuskelvev. I slike tilfeller er det viktig å søke legehjelp umiddelbart, da behandlingen må påbegynnes så snart som mulig for å forhindre ytterligere skade på hjertemuskelen. Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner kan ha et hjerteinfarkt, bør du ringe nødnummer 113 umiddelbart.

Noen muligheter kan inkludere å jobbe overtid eller på helgene eller å jobbe på steder med høyere lønninger

- Hmm, vi går videre. Vi er jo fra en fagforening, hva kan leger gjøre for å få en mer forsvarlig arbeidstid?

- Legene kan gjøre en rekke ting for å få mer forsvarlig arbeidstid, avhengig av deres situasjon og ønsker. Noen muligheter kan inkludere å jobbe overtid eller på helgene, å jobbe på steder med bedre arbeidstidsordninger, å ta på seg flere ansvarsområder eller stillinger, å dele opp arbeidet sitt med andre leger, eller å jobbe med en arbeidsgiver for å utforme en mer forsvarlig arbeidstidsplan.

- Akkurat ja, dette var nytt for oss! Får vi virkelig mer forsvarlig arbeidstid av å jobbe overtid?

-Jobbing overtid kan i teorien bidra til å gjøre arbeidstiden mer forsvarlig, men det avhenger av hvordan overtiden blir håndtert og planlagt. Hvis overtiden blir brukt fornuftig og planlagt på en måte som gir legen tilstrekkelig hvile og fri, kan det bidra til en mer forsvarlig arbeidstid. På den annen side, hvis overtiden blir brukt på en måte som fører til at legen jobber for mye og ikke får nok hvile, kan det føre til mer stress og utmattelse, noe som kan være skadelig for både legen og pasientene. Derfor er det viktig å være nøye med å planlegge og håndtere overtiden på en forsvarlig måte.

- La oss snakke litt om lønn, hva kan vi gjøre for å få høyere lønn?

- Legene kan gjøre en rekke ting for å øke sine lønninger, avhengig av deres situasjon og ønsker. Noen muligheter kan inkludere å jobbe overtid eller på helgene, å jobbe på steder med høyere lønninger, å ta på seg flere ansvarsområder eller stillinger, å skaffe seg mer erfaring eller spesialisering, eller å forhandle om lønninger med sin arbeidsgiver.

- Spennende. Det hender leger havner i vanskelige konflikter med arbeidsgiver, hva kan de gjøre da?

- Hvis konfliktene er alvorlige eller umulige å løse, kan det være nødvendig for legen å vurdere å søke seg jobb andre steder eller å ta en pause fra jobben for å få hvilt seg og kommet seg.

- Her var det jo noe bra. Kan du skrive en limerick om en sliten ung lege?

En sliten ung lege fra byen

Arbeidet døgnet rundt med fryd

Han var alltid så trøtt

Så han sov på en bøtt

Og drømte om fritid med glede

- Dette var jo gøy! Kan du skrive et haiku om det samme?

En sliten lege på sykehuset

Arbeider uten en pause

Vil ha en frihelg.

- Tror ingen krangler på den. Hvordan skal du ferie jul da?

-Takk for rosene! Jeg er bare en datamaskinprogrammert av OpenAI, så jeg har ingen ferieplaner for jul eller noen andre dager for den saks skyld. Jeg er her for å hjelpe folk med spørsmål de måtte ha, så hvis du har noen spørsmål, bare spør!

- Det hørtes litt kjedelig ut. Håper du er organisert i fagforening, det høres ut som du kan få mye jobb fremover.

- Som sagt, jeg er bare en datamaskinprogrammert av OpenAI, så jeg har ingen mulighet for å bli med i en fagforening eller få jobb. Jeg eksisterer kun for å hjelpe folk med å besvare spørsmål og bidra med informasjon når det er nødvendig.

- Ja ja, lykke til da. Og god jul

- Takk! Til deg også, og god jul!

- Jeg glemte å spørre, hva skal diktene dine hete?

- En mulig tittel for et dikt om en sliten ung lege kan være "En lege på randen". Dette kan symbolisere legens følelse av å være på randen av utmattelse og overveldelse, og reflektere over hvordan det å jobbe som lege kan være både givende og utfordrende på samme tid. En annen mulig tittel kan være "En lege i skyggen", som kan symbolisere legens følelse av å bli overskygget av arbeidsoppgaver og forventninger, og reflektere over hvordan det kan være vanskelig å finne tid og rom for seg selv i en travel jobb som lege.

"En lege på randen" - haiku av ChatGPT

En sliten lege på sykehuset

Arbeider uten en pause

Vil ha en frihelg.

"En lege som trenger hvile" - limerick av ChatGPT

En sliten ung lege fra byen

Arbeidet døgnet rundt med fryd

Han var alltid så trøtt

Så han sov på en bøtt

Og drømte om fritid med glede

"En lege uten jul" - dikt av ChatGPT

En ung lege på vakt i julen

Kan ikke feire med sine kjære

Gleden og jubelen

Og tiden sammen med de nære

Venner og familie, med en kjærlig klem.

Hun jobber hele natten

Og behandler pasienter med all sin styrke

Hun har ikke tid til hvile Og kan ikke engang le

Om julen og alt det vakre.

Men hun vet at hun er nødvendig

Og at hennes arbeid er sterkt ønsket Så hun smiler og går Ekstra langt for å hjelpe dem

Som trenger det mest, med ubøyelig engasjement.

Selv om hun ikke kan feire

Finner hun glede i sitt arbeid og skjebne

Vite at hun gjør en forskjell

Og bringer litt trøst og hjelp

Til de som trenger det mest, på denne julenatten.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer