Henning Økland, Oslo universitetssykehus
Vi har mange eksempler på at det å påpeke kritikkverdige forhold i sykehusene kan få alvorlige konsekvenser for ansettelsesforhold for leger (f.eks Even Reinertsen og Olav Røise). Foretakstillitsvalgt Elisabeth Ofstad har vært under utilbørlig press fra ledelsen på UNN. Undertegnede som nå er foretakstillitsvalgt for Ylf på Oslo universitetssykehus mistet også sin stilling i medisinsk klinikk på Ullevål da han påpekte flere kritikkverdige forhold i klinikken.
Faste stillinger og ivaretagelse av arbeidsrettslige prinsipper er viktig for at legene skal kunne ivareta sin rolle som aktiv pådriver av forbedring på flere områder innad i sykehusene og for å ivareta forsvarlig pasientbehandling.
Legearbeid er ikke samlebåndsproduksjon, helse og behandling putter man ikke på syltetøyglass og skrur på lokket. Kravet til legene om å gjøre flere og flere oppgaver innenfor stadig trangere tidsrammer, er uforenlig med de støttefunksjoner og den bemanning som foreligger i sykehusene i dag.
Legene står personlig ansvarlig for det arbeidet de skal utføre i forhold til pasientene. Det er innlysende ut i fra legeyrkets karakter at man ikke kan avslutte sitt arbeid etter et stoppeklokke-prinsipp.
Ingen av mine kollegaer forlater en pårørendesamtale fordi klokken er blitt 16.00, ingen av mine kollegaer vil avbryte en samtale med en pasient som har gjort et suicidforsøk fordi man ikke har fått godkjent overtid på forhånd av en overordnet som gikk kl 16.00.
Ledelsen vet dette, de vet at vi er ansvarlige, de vet vi gjør et godt arbeide, de vet vi ikke forlater skuta før den er trygt i havn.
Denne vissheten ledelsen har om at vi gjør et godt arbeid og at vi har god arbeidsmoral, gjør at de trygt kan utelate å betale oss for den overtid vi jobber. Dette er et grovt tillitsbrudd og misbruk av oss som arbeidstagere.
De 924 årsverk som legene utfører gratis, bruker våre ledere og politikere til å dekke over underskudd i budsjetter og altfor trange økonomiske rammer for bemanningen av leger i sykehusene. Anne Karin Bratten sier: «Ingen jobber gratis».
Turnusleger, leger i spesialisering og legespesialister frykter for sine ansettelsesforhold dersom de konfronterer ledelsen med denne ukulturen og misbruket av oss som arbeidstagere.
Veien til utgangsdøren er kort for leger som ytrer seg kritiske til denne praksis.
Hvorfor lar dere politikere dette fortsette?
Kommentarer
Velle Kristian Espeland
27.05.2016 19:55
Virker ikke som politikerne prioriterer utdanning og faglig kvalitet for å styrke faget, men kun at det skal bli billigere å produsere "spesialister". Det eneste som teller er å få "spesialister" hurtig på plass til eldrebølgen kommer. Hvor ble det av den nye, oppgraderte indremedisinske hovedspesialitet som kunne ta hånd om disse pasienter ved lokalsykehus nær pasienters hjemsted? Må skaffes tilstrekkelig med ressurser på flere plan, innen ny struktur kan fungere!!