Godkjent LIS-utdanning = oppnådd alle læringsmål + minstetiden på 6,5 år inkludert LIS1. 6,5 år er minimum, men ingen maksgrense. Oppnådde læringsmål veier tyngst, og de er nasjonale og obligatoriske. Anbefalte kurs og prosedyrelister er nasjonale, og å forstå som obligatoriske. Andre læringsaktiviteter er lokale anbefalinger. Når du er ferdig, dekker arbeidsgiver kostnaden av å søke Helsedirektoratet om spesialistgodkjenning. Bytter du spesialitet får du med deg inntil halve utdanningstiden; 3 år og 3 måneder.
Nyheter > Aktuelt
Ylf ønsker å gi deg en liten adventskalender i gave - litt informasjon om dine rettigheter hver søndag frem mot jul. Fjerde og siste tema er: Spesialistutdanning - dine viktigste rettigheter.
Godkjenning og utdanningstid
Supervisjon
Supervisjon er viktig for at vi skal lære, og for å vurdere kompetanse. Det skal skje daglig og kan beskrives slik:
Den daglige oppfølgingen fra en mer erfaren kollega, opplæring i prosedyrer, tilbakemelding på arbeidet som gjøres der og da for å lære hva man gjør riktig og hva som kan bli bedre.
Individuell veiledning
Veileder skal være godkjent spesialist i din spesialitet. Helsedirektoratet anbefaler minimum én time planlagt veiledning hver måned. Individuell veiledning kan beskrives slik:
Planlagte samtaler med oppnevnt veileder der innholdet i samtalen handler om utdanningsprogresjon, rolleforståelse og legelivet i stort.
Stillinger
LIS1 må være fullført før du får tellende tjeneste i LIS2/3-stillinger. Etter LIS1 skal du ansettes i LIS-stilling for din spesialitet. Du skal aldri ansettes som LIS2 i noen spesialitet: LIS2 viser til "del 2" som er en samling av læringsmål felles for henholdsvis kirurgiske og indremedisinske spesialiteter. Dette er ikke egne stillinger, men en del av et utdanningsløp. I andre spesialiteter finnes ikke del 2.
Helhetlige utdanningsløp
Arbeidsgiver har ansvar for hele utdanningsløpet for fast ansatte, og for hele varigheten av midlertidige stillinger. Utdanningsplanene beskriver organisering av utdanningen:
Offentlig utdanningsplan: Overordnet utdanningsplan per spesialitet per sted. Beskriver utdanningsløpet og hvor lang tid utdanningen er estimert å ta. Planene finnes på spesialisthelsetjenesten.no
Individuell utdanningsplan: Din plan for din stilling. Angir hvilken kompetanse du skal oppnå, organiseringen av innholdet, og hvor og når det skal gjennomføres (gjennomføringsplan).
Fordypningstid
LIS2/3 har rett til tid avsatt til faglig fordypning. Antall timer per uke er avtalt i B-delen lokalt, vanligvis 4t/uke. Noen steder er det også lokale avtaler for LIS1. Fordypningstiden er ment til faglig fordypning du trenger, gjerne etter avtale med veileder. Det er ikke tid som skal fylles med planlagt aktivitet fra arbeidsgiver. Fordypningstid som inndras til fordel for annen aktivitet skal gis tilbake.
Kurs
Hver spesialitet har anbefalte kurs som er å forstå som obligatoriske. Du har rett på fri etter oppsatt arbeidsplan uten trekk i lønn, for å delta på kurs du trenger. Reisekostnader til anbefalte kurs dekkes av Utdanningsfond III. Det som ikke dekkes av Utdanningsfond III skal dekkes av arbeidsgiver. Mange sykehus har en grense på 10 kursdager per år, men dette er ikke en avtalt begrensning.
Fravær og fraværsgrenser
LIS 1: 12 dager ved sykehus, og 6 dager i kommunehelsetjenesten.
LIS 2/3: 10% av samlet utdanningstid. Det telles ikke per rotasjon.
Ferie, kurs og tillitsvalgtarbeid teller ikke som fravær. Sykdom og permisjon er eksempler på fravær som teller som fravær. Er du i rotasjon til et annet arbeidssted, og blir borte pga. permisjon eller sykdom i mer enn to måneder, har du rett på at stillingen der forlenges like lenge som fraværet.
Regler
Du finner mer informasjon om rettigheter i LIS-utdanningen i spesialistforskriften og i tariffavtalen.
Spesialistforskriften beskriver regler om alt fra ansvar til stillinger og fravær. Rundskrivet til spesialistforskriften er en litt lang, men lettlest forklaring av hva bestemmelsene betyr.
Er det noe som ikke fungerer hos deg? Ta kontakt med en tillitsvalgt!
Du finner også en del informasjon i artikler her på yngreleger.no, og ylf.no.
Kommentarer