Lønnsstigen vår er en kompetansestige. Du får uttelling for antall års erfaring i din spesialitet. LIS1 er første del av spesialistutdanningen for alle og utgjør derfor første trinn. LIS over 4 år er øverste trinn i den nasjonale stigen før du blir legespesialist. Noen foretak har avtalt enda et lønnstrinn for enkelte grupper – du finner informasjon om det i B-delen i ditt foretak. Lønnsøkningen per trinn varierer fra foretak til foretak. Du kan finne informasjon om dette på lønnssidene til Legeforeningen.
Nyheter > Aktuelt
Ylf ønsker å gi deg en liten adventskalender i gave - litt informasjon om dine rettigheter hver søndag frem mot jul. Andre tema er: kompetansestigen - minimumslønn for LIS.
Når du bytter spesialitet får du med deg 21 måneder fra tidligere spesialistutdanning inn i lønnsstigen. Det betyr at du ikke rykker ned til laveste lønnsnivå ved bytte av spesialitet, slik man gjorde før. De 21 månedene gjør at du da allerede har 9 måneder i kategori 2-4 år, og skal rykke opp til ny lønnskategori LIS > 4 år etter 1 år og 3 måneder.
Er du spesialist og starter på ny spesialistutdanning i en tilgrensende spesialitet, for eksempel spesialist i generell kirurgi og starter med gastrokirurgi? Da skal du beholde legespesialistlønn. De indremedisinske og kirurgiske spesialitetene regnes hver for seg som tilgrensende, men også enkelte andre kan regnes som det. Er du usikker på hva som gjelder for deg? Ta kontakt med tillitsvalgt.
Hvis du er under utdanning i en spesialitet og trenger rotasjon til en annen spesialitet for å oppnå læringsmål, skal du beholde lønnsnivå og progresjon i lønnsstigen for din spesialitet. Bytter du spesialitet gjelder reglene om 21 måneder.
Forskningsarbeid etter fullført LIS1 gir uttelling. Fra 1.mai 2024 ble tiden du får tellende med for lønnsinnplassering økt til 12 måneder. Forskning inngår som annen spesialistutdanning. Det betyr at de 12 månedene teller som en del av tiden fra annen spesialisering du får uttelling for.
Alle som er i foreldrepermisjon og tillitsvalgte som får fri fra jobb for å være tillitsvalgt skal beholde samme lønnsprogresjon som om man var i arbeid. Tidligere måtte LIS i foreldrepermisjon be om individuelt lønnsopprykk, det gjelder ikke lenger.
En vanlig misforståelse er at progresjon i spesialistutdanningen og stigning i kompetansestigen forstås som det samme. Det er ikke nødvendigvis slik. Man får gjerne mer kompensert i lønnsstigen enn det som teller i spesialistutdanningen, det gjelder både forskning og annen spesialistutdanning.
Vil du vite mer? Hør gjerne på våre digitale medlemsmøter som du finner på ylf.no.
Kommentarer