Nyheter > Debatt og perspektiver

Lørdagskveld, høst, legevakt. Vi har alle vært der, og til helgen står du der kanskje selv?

Like sikkert som økte boliglånsrenter er at denne høsten blir å by på fulle lister med forkjølede barn. Foreldre som er fortvilte fordi barna deres har vært dårlige i mer enn en uke.

Sykepleier har foreslått over telefonen at de kan prøve paracetamol og se an effekten først, men dette er ikke godt nok synes mange. De løper om kapp til legevakta med de subfebrile barna hvor samtlige responderte godt på paracetamol. For leger som jobber med barn er ikke dette et ukjent kasus denne høsten. En begynner å lure: Har verden glemt de vanlige sykdommene?

Når da første feber meldte sin ankomst og varte mer enn et par dager var all kollektiv medisinsk kunnskap pre-corona vasket bort. Trolig grunnet store mengder håndsprit.

De siste årene har tross alt vært preget av et virus kjent som SARS-Cov2. I løpet av denne perioden har vi spritet hender, holdt avstand og fulgt med på symptomer til den store gullmedaljen. Resultatet har vært en periode på 2 år hvor hverken den immunologiske- eller kognitive hukommelsen har fått sitt vanlige treningsregime med årets utgave av rhino- og influensavirus.

Hardest rammet er kanskje førstegangsforeldre etter mars 2020. Der hvor en ny generasjon ble ønsket velkommen til en verden i «lockdown» uteble de vanlig møtearenaene hvor de minste kunne bryne seg på hverandres virale følgesvenner. Når da første feber meldte sin ankomst og varte mer enn et par dager var all kollektiv medisinsk kunnskap pre-corona vasket bort. Trolig grunnet store mengder håndsprit.

At ferske foreldre blir bekymret ved feber, som under pandemien har vært et tegn på en sykdom som tross alt har tatt livet til mer enn 6 millioner mennesker, må være tilgivelig. Det som er overraskende, er at nettverket rundt de nybakte ikke klarer å si «sånn er det å være forkjølet eller ha influensa for et lite barn».

Det er enkelte venner man ikke trenger å møte på mange år uten at det endrer forholdet. Virus derimot er som en kjip bekjent du helst bør hilse på jevnlig. Om det går for lang tid imellom så kjenner vi de ikke igjen og da kan en raskt få de som uønskede husgjest.

Det bør kanskje ikke sjokkere at samfunnet glemmer så lett. Selv noen sykdommer de fleste har, eller vært vant til å se hvert år. Tross alt er det nasjonal sport å bli like overrasket hvert år når snøen kommer, og man ikke har byttet til vinterdekk.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer