Nyheter > Aktuelt

Endelig! Ferdig med siste eksamen og med rykende fersk lisens i hånda, klar til å starte livet som lege. Det er en stor milepæl å starte som LIS1, og vi er mange som gleder oss over at akkurat du har blitt vår nye kollega.

Mange opplever overgangen fra å være student til å være lege som stor – og det stemmer. Det er som å tråkke inn i en helt ny verden. Du har sett noe av det fra praksis i studietiden, kanskje gjennom en sommerjobb eller to, hatt en lisensjobb og fått en smakebit, for ikke å snakke om alt du har lært på Scrubs og Grey’s Anatomy, men nå står du her: Klar for å sette ditt første fotavtrykk i ditt legeliv og din spesialistutdanning. Licensed to touch, licensed to ask. I hvert fall på og om det meste. Tunge dager på lesesalen og lange forelesninger byttes ut med pasienter, vakter og telefoner og callinger som piper fordi jobben du gjør er viktig, og du trengs et sted. Nå er du lege.

Du har med deg en enorm mengde kunnskap du nå skal videreutvikle. Ingen forventer at du skal klare alt alene eller at du skal kunne alt. Ingen kan alt.

Det hele kan virke litt overveldende. Hvordan svarer man egentlig på callingen? Hvor viktig er akkurat den telefonsamtalen du får nå? Og hvor er akuttmottaket? Hvordan var det man skulle kle av og på seg smittevernutstyr, og hvordan skal man føre opp alle medikamentene? Du er ikke alene om å være ny. Vi er alle nye mange ganger i løpet av livet, både på jobb og utenfor. Til og med den gamle overlegen på avdelingen, som ser ut som hun er en del av inventaret, har vært ny en gang. Og det er det fine – noen andre har tråkket veien før deg, og de kan du nå spørre om råd og hjelp. Du har med deg en enorm mengde kunnskap du nå skal videreutvikle. Ingen forventer at du skal klare alt alene eller at du skal kunne alt. Ingen kan alt. Du har nå startet i din spesialistutdanning for å lære å bli spesialist. Bruk mulighetene du får til å spørre og lære av alle de dyktige kollegene du har rundt deg, både leger, sykepleiere og andre kolleger – det er en utømmelig kunnskapskilde som du kan nyte godt av. Gjør du det, blir det å oppfylle alle læringsmålene mye lettere, det blir mer moro å være på jobb, og du får et solid grunnlag for å utvikle deg som lege.

Ingen mennesker er like, og å jobbe med mennesker er både utfordrende og spennende. Våg å være nysgjerrig i møtet med menneskene du treffer - da lærer du mye. Husk at pasientene er mer enn en diagnose. Selv om du tar imot din tjuende pasient med pneumoni i løpet av noen uker og begynner å føle at det er rutine, må vi alltid huske at det ikke er rutine for akkurat den pasienten og familien. Det er kanskje første gang pasienten er på et sykehus, helt ny i rollen som pasient. Det å få møte medmennesker som er på sitt mest sårbare, og kunne få hjelpe slik at situasjonen blir så bra som den kan bli, er et privilegium. Vis respekt for det, og vær ydmyk for at pasienten selv vet best hva som er viktig og alvorlig i sitt liv.

Noen dager kommer kanskje til å oppleves som skikkelig dritt, og du tviler på om du egentlig vil være lege. Jeg tror vi alle har slike dager, også den gamle overlegen som ser ut som en del av inventaret. Da er det godt å ikke å være alene.

Å jobbe med mennesker er også ganske krevende. Jobbhverdagen kan føles som en evig øvelse i å prøve, mestre, feile, erfare, glede, hjelpe, skuffe, lære og lære bort i skjønn forening. Heldigvis er det mest gøy og spennende, men alle dager er ikke like. Noen dager vil du føle deg usikker og også kjenne på utryggheten av ikke å vite. Noen dager kommer kanskje til å oppleves som skikkelig dritt, og du tviler på om du egentlig vil være lege. Jeg tror vi alle har slike dager, også den gamle overlegen som ser ut som en del av inventaret. Da er det godt å ikke å være alene. Vi trenger alle en god kollega eller to som vi kan dele erfaringer og opplevelser med, og som det er trygt å snakke med. Jeg tror det gjør oss til bedre leger, og det gjør i hvert fall hverdagen mye bedre. Det er godt å ha noen å støtte seg til når det trengs, og det er fint å være den kollegaen som kan støtte når andre trenger det.

Der du jobber finnes det også en tillitsvalgt. Vi vil gjerne bidra til å finne gode løsninger på ulike problemstillinger, men da må vi vite om dem. Ta kontakt med en av oss hvis det er noe du synes er vanskelig,(...)

Der du jobber finnes det også en tillitsvalgt. Vi vil gjerne bidra til å finne gode løsninger på ulike problemstillinger, men da må vi vite om dem. Ta kontakt med en av oss hvis det er noe du synes er vanskelig, enten du har spørsmål om alt fra arbeidsplaner, overtid, lønn og ferie, eller du har noe annet på hjertet. Vi i Ylf er her for deg, og alle medlemmene våre! Kanskje finner du også svar på noe av det du lurer på i vårt medlemsmagasin yngreleger.no eller i opptakene av våre digitale medlemsmøter?

Ta godt vare på hverandre, og ta vare på deg selv. Husk å ta pauser, skriv overtid når du må jobbe overtid, og du - husk at også du trenger fri! I legelivet skal det være rom for både å være lege og å ha tid til livet ellers. Det er viktig.

Jeg ønsker deg lykke til med LIS1-oppstarten og håper du får en innholdsrik og fin LIS1-tjeneste, som setter et trygt og godt første fotavtrykk i ditt legeliv. Grip mulighetene som kommer, da blir det mest spennende! Vi gleder oss til å bli kjent med deg – velkommen!

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer