Nyheter > Aktuelt

Medisinstudentene i Oslo etterlyste en enkel måte å stille forberedt til forelesningene i psykiatri. Løsningen ble en podcast, «Psykopoden». Den skulle vise seg også å bli populær blant «folk flest».

For rundt to år siden gikk første episode av «Psykopoden» på luften, eller nett, rettere sagt. Bak den sto psykiater Erlend Strand Gardsjord, første amanuensis og lege Unn Haukvik og professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo Jan Ivar Røssberg. Vi har intervjuet sistnevnte for å bli lære mer om «Psykopoden».

Hva var ideen bak podcasten? - Ideen kom fra studentene som foreslo at det kunne være en god idé med en podcast om psykiske lidelser, slik at de kunne være bedre forberedt når de kom til forelesning. På den måten kunne vi undervise mer i dybden, og bruke mer tid på å snakke om hvordan man best mulig kan bruke kunnskapen i møte med pasienter. Hver episode varer ca. 20 minutter, så man rekker fint å høre på den på trikken eller bussen på vei til forelesning.

Har dere en bestemt målgruppe? - I utgangspunktet var det medisinstudentene ved Universitetet i Oslo. Etter hvert hørte vi at studenter andre steder i Norge og utlandet også hørte på podcasten. Nå har vi nok en enda bredere lytterskare, for også «vanlige folk» som vil lære mer om psykiske lidelser hører på podcasten, og vi har fått forespørsel om noen av episodene kan avspilles på radio. Alt i alt når Psykopoden ut til langt flere enn vi hadde sett for oss.

Hva snakker dere om? - Vi snakker om de fleste psykiske lidelser. Så langt har vi tatt for oss depresjon, psykoser, personlighetsforstyrrelser, bipolare lidelser, rus og angst – for å nevne noe. Vi belyser hva vi vet om årsaken(e), hvor mange som rammes, prognose og hva som anses som optimal behandling. Vi snakker også om samtaleterapi, og har egne episoder om de mest brukte samtaleterapiene: psykodynamisk terapi og kognitiv atferdsterapi. Det er også episoder om bruk av medisiner som antidepressiva, stemningsstabiliserende medikamenter og antipsykotika, og om lovverket og utfordringer rundt bruken av tvang og vurdering av utilregnelighet. Ofte inviterer vi fagpersoner som har forsket og undervist i de aktuelle temaene.

Hvor ofte kommer det nye episoder? - Det har vært litt varierende. Vi har produsert 22 episoder så langt, men vi måtte ta en pause i vår som følge av koronaviruset. I mai begynte vi på igjen. Planen er å lage to episoder i måneden.

Vet du hvor mange lyttere dere har? - Nei, ikke nøyaktig. Vi håper det er mange.

Det finnes en jungel av podcaster. Hvorfor skal man velge akkurat denne? - Dersom du vil lære om mer om psykiatri og psykiske lidelser, bør du høre på denne podcasten. Episodene fungerer bra som rask repetisjon for alle leger uavhengig av spesialitet. Vi går systematisk gjennom mange temaer, og du vil få oppdatert kunnskap om psykiske lidelser og hvordan de best mulig behandles. Det blir sagt og skrevet mye rart i media, ikke minst i sosiale medier. I Psykopoden kan du høre fageksperter forklare hva vi vet og hva vi ikke vet om psykiske lidelser.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer