Legeforeningen har gjennom A2-avtalen unntatt landets leger i sykehus fra deler av arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Lovens bestemmelser er erstattet av vernebestemmelsene i avtalen. Med dette har legene gitt arbeidsgiver et vidt spillerom for å få dekket behovet for lege-arbeidskraft i sykehus, videre enn i mange andre land.
Ordningen har i det store og hele fungert godt i flere tiår. Dette har sammenheng med utformingen av arbeidsplanene, eller tjenesteplanene. De har vært innrettet som kollektive avtaler med mulighet for individuelle tilpasninger, der dette har vært ønsket fra arbeidstaker. Tjenesteplanene er rullerende, og vaktbyrden fordeles derved jevnt. Gjennomsnittsberegningen gjøres over samme antall uker som det er deltakere i vaktordningen.
De siste årene har lokale arbeidsgivere og Spekter lagt om denne praksisen til ulike typer individuelle avtaler, omtalt som årsplaner eller kalenderplaner. Arbeidstakerne har da ikke lengre en felles tjenesteplan. Alle har sin individuelle og helt unike tjenesteplan, ofte gjennomsnittsberegnet over en lengre periode, på inntil ett år. Arbeidsgiver fremstiller gjerne dette som ønskelig både for arbeidstaker og arbeidsgiver, med mulighet for skreddersøm av den enkeltes arbeidstid.
Kommentarer
Berit Riise Kåvik
31.05.2016 13:20
Anne-Karin Rimes redegjørelse illustrerer etter min mening hvor viktig det er at sykehusleger opptrer solidarisk og ikke lar seg friste til individuelle avtaler som kan virke fristende og/eller fornuftige der og da.
Henning Sandsmark
22.05.2016 15:39
Bra skrevet!! Jeg er lege i sykehus, og veldig enig i at dette er et tema hvor vi ikke må gi etter!!
Petter Risøe
20.05.2016 00:05
Glimrende forklaring fra Anne-Karin Rime om hvorfor årsplanlegging i arbeidsgivers regi ikke lar seg kombinere med generelle, landsdekkende og vide unntak fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Dersom man skal kunne jobbe såpass lenge, så mye og med såpass høy arbeidsbelastning som mange sykehusleger forteller om, ligger det en iboende forutsetning at arbeidsgiver ikke kan tillates å lage et kaos av detaljerte langtidsplaner som det i praksis ikke er mulig å kontrollere at er innenfor bestemmelsene. Eneste grunn til at det lønner seg for arbeidsgiver å ta merkostnaden denne formen for ressursplanlegging påfører administrasjonen, er fordi det tjenes inn ved å påføre vaktgående sykehusleger et de facto lønnskutt – du skal jobbe inn fraværet ditt for ferie og nødvendige kurs. Alle som har opplevd vakter med høy arbeidsbelastning vet at vernebestemmelsene er viktige for pasientsikkerheten. Om man gjennomsnittsberegner over et år, er det ingenting som hindrer arbeidsgiver i å gi noen ansatte 60 timers uker på rekke og rad for å dekke inn feriefraværet på sommeren. Når 70% av landets sykehusleger svarer at de opplever sin avdeling som underbemannet, er det å gi arbeidsgiver enda større fleksibilitet fra landets videste vernebestemmelser risikosport for pasientsikkerheten. Med innføringen av årsplanlegging ser vi – på samme måte som fjerningen av vaktfritak for gravide i tredje trimester – en arbeidsgiverside som i økende grad søker å utfordre etablert praksis som har fungert godt i sykehusene i lang tid, og som ser etter ethvert juridisk smutthull for å gjøre dette. At Spekter til stadighet velger konfliktlinjen og at «hard HR» brer om seg på norske sykehus er neppe positive bidrag til hvordan spesialisthelsetjenesten løser samfunnsoppdraget sitt i årene fremover.