Nyheter > Debatt og perspektiver

Foretakstillitsvalgt og lege Mathias Hella skriver om legelivet

Denne sommeren gikk jeg ferien i møte med hodet fullt av tanker og kroppen tung av stress. Våren har vært preget av nye Stavanger Universitetssykehus (som jeg har skrevet om i dette nummeret av Sydvesten), oppstart i stilling som stipendiat og ikke minst familiekabalen. Jeg var moden for ferie og savnet mine skarrende hjemtrakter mellom de syv fjell mer enn vanlig. At jeg skulle finne en arena for ettertanke og avkobling mellom marehalm og bølger på Borestranden, mens jeg jaktet balansen på surfebrettet, var jeg ikke forberedt på.

I sommer har jeg reflektert over hvor lite som skal til for å vippe et legeliv, og hverdagen, over i ubalanse og noe som vi ikke klarer å mestre på egen hånd. Hverdagen er svært hektisk og timeplanen presset. Jeg er lege, men jeg er også partner, far, sønn, bror, onkel og en rekke andre roller som skal balanseres opp mot kravene som stilles til meg på jobb. Hverdagen er i seg selv krevende nok, men dersom vi opplever endringer i denne, slik som egen eller andre næres sykdom eller et samlivsbrudd trenger vi hjelp og forståelse fra de rundt oss, inkludert arbeidsgiver.

I sommer har jeg reflektert over hvor lite som skal til for å vippe et legeliv, og hverdagen, over i ubalanse og noe som vi ikke klarer å mestre på egen hånd

Selv «vanlige» endringer i hverdagen vår som bytte av jobb eller flytting til et nytt hus vil i hvert fall i en periode utfordre oss ekstra. Jobb-hjem balansen er en utfordring for mange leger og det kan være svært vanskelig å legge fra seg jobben mentalt når kroppen beveger hodet over dørterskelen til hjemmet etter en lang arbeidsdag.

Legeyrket medfører for mange en form for slitasje. Ifølge Modum bad sin nettside er det stor og økende pågang til Villa Sana og i 2021 var tallet på leger som deltok her på kurs eller rådgivning oppe i 500 stykker (1). For ordens skyld så er Villa Sana, som er etablert i 1998, et tilbud til helsepersonell, med mål om «å forebygge utbrenthet og gi litt hjelp i tide med tanke på veien videre i yrkesliv, privatliv eller samliv» (1). Villa Sana tilbyr rådgivning og ukeskurs til leger. Det finnes også lokale støttekollegaordninger en kan kontakte dersom en føler behov for en samtalepartner i perioder med påkjenninger, så vel privat som profesjonelt.

Borestranden er en av de flotteste strendene i landet og hele tre kilometer lang. Stranden ligger langs fv. 507, Nasjonal turistveg Jæren, og den er en grei avstikker fra turistveien (Kilde: Visitnorway.no). Foto: Mathias Hella

Så var det denne marehalmen da. Navnet Jæren kommer fra norrønt og betyr «rand» eller «kanten mot havet» (2). Dette mektige landskapet inneholder, som dere vet, flere fantastiske strender. Den 3 km lange Borestranden er et nydelig landskapsvernområde som ikke bare rommer en særegen fugle og plantefauna, men også spektakulære solnedganger og tre ulike aktører som tilbyr opplæring i surfing.

Drømmen om å «fange» en såkalt grønn eller ubrutt bølge har fått meg til å tilbringe timevis i vannet med min nyinnkjøpte våtdrakt og innleide surfebrett. Stort sett i det hvite skummet, men iblant har jeg padlet lenger utover. Jeg har sittet på surfebrettet mens jeg har speidet mot horisonten og sett etter bevegelser i vannmassene.

Legeyrket medfører for mange en form for slitasje

Og mens jeg har sittet slik har jeg tenkt. Tenkt på familien min og tenkt på hverdagen min. Kjent skuldrene senke seg og roen fylle meg. Kjent bølgene ta tak i meg og kaste meg med nesen først mot bunnen. Kjent smerte (og flauhet) over å vandre opp av vannet med et bristet ribben. Men mest av alt har jeg kjent på gleden over å lære noe nytt og bruke kroppen på nye måter.

Sommeren og ferien er en viktig tid. En tid vi skal verne om i våre hektiske hverdager. Jeg tror vi gjør lurt i å gjøre oss mer utilgjengelige. Forsøke å legge fra oss mobiler og sosiale medier. Bare være tilstede. Tilstede med våre nærmeste. Tilstede i bølgene.

Som tillitsvalgte har vi et ekstra ansvar for å være tilstede for, og hjelpe, våre kollegaer når hverdagens balanse trues. Ikke vær redd for å kontakte oss. Vi kan alltid lytte og ofte hjelpe. Jeg ønsker dere alle en riktig god høst. Og husk; bølgene på Borestranden er veldig flotte på denne tiden av året.

Denne teksten ble først publisert i Sydvesten (nr. 3, årgang 28, 2022), medlemsblad for Rogaland legeforening.

Referanser

  1. Lie, U. T. (2022, 05 april). Stor legepågang til Villa Sana. https://www.modum-bad.no/stor-legepagang-til-villa-sana/
  2. Wikipedia. (2022, 01 august) Jæren. Hentet 12. september 2022. https://no.wikipedia.org/wiki/J%C3%A6ren

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer