Spalter > Intervjuet

Kristin Utne har sittet som Ylf-leder i litt over en uke. Vi tok en prat med den engasjerte trønderen med langt over middels energinivå for å høre hvordan det har vært så langt.

Kort om Kristin:

Navn: Kristin Kornelia Utne

Alder: 37

Arbeidssted: Legenes hus (permisjon fra Akershus universitetssykehus)

Hvorfor ble du lege? For å bli faglig utfordret.

Spesialitet? Hematologi.

Hvorfor valgte du denne spesialiteten? Liker komplisert teori.

Du har sittet som Ylf-leder i litt over en uke. Hvordan føles det? - Travelt. Det er mye å sette seg inn i, men veldig gøy. Tidligere har jeg jobbet både som tillitsvalgt og i klinikken, og det føles som et privilegium kun å fokusere på vervet. Det eneste som er kjipt er at døgnet ikke har mer enn 24 timer og at jeg må sove, for tiden strekker ikke til - det er så mye jeg gjerne skulle gjort.

Fortell hvordan en typisk arbeidsdag ser ut for deg? - Jeg står opp klokken seks og drikker kaffe mens jeg er på badet. Så går jeg til jobb mellom halv syv og syv. Der er det første jeg gjør å gå over dagens mediebilde. Så sjekker jeg om det er noen høringer som burde vært svart ut, om det har kommet nye mail og jeg ser gjennom en liste jeg har over enkeltsaker jeg følger opp. Før lunsj er det ett til tre møter – internt på Legenes hus eller ute, for eksempel i Helsedirektoratet, med Helse Sør-Øst eller andre arrangementer. Så er det lunsj mellom tolv og ett en gang, før det igjen er møter frem til fire. Etter møtene ser jeg om det har kommet nye mail – noe det alltid har, skriver sakspapirer, kronikk eller høringssvar og svarer på meldinger eller ringer til tillitsvalgte og enkeltmedlemmer. Jeg drar hjem i fem-seks-tiden, spiser middag og trener en times tid, før jeg har noen telefonmøter på kvelden.

Det er ganske travelt, med andre ord. - Ja, det er jo det. Forskjellen fra klinikken er at jeg kontrollerer arbeidstiden selv. Ingen stopper meg fra å ta en kopp kaffe dersom jeg måtte ønske det. Som Ylf-leder har jeg stor grad av autonomi sammenliknet med det jeg er vant til fra klinikken. Samtidig forventes det at jeg leverer. Det er utfordrende og spennende.

"Det er helt avgjørende at Ylf har dyktige, lokale tillitsvalgte."

Og det blir en del reising? - Definitivt. Den første uken var jeg i Stockholm, neste uke skal jeg til Brumunddal på sentralstyremøte og uken etter det til Lisboa. Også har jeg planlagt tur til Trondheim, Bodø og Hammerfest i løpet av høsten, men datoene er ikke spikret ennå – kalenderen er ganske pakket allerede, så det gjelder å finne et smutthull her og der.

Du har sagt at du er opptatt av å utvikle tillitsvalgtordningen i Ylf. Hvorfor mener du det er viktig? - Det er helt avgjørende at Ylf har dyktige, lokale tillitsvalgte. Slik kan legene få hjelp til å løse enkeltsaker lokalt på arbeidsplassen. Vi som sitter sentralt i Ylf må jobbe for at de lokale tillitsvalgte får en «verktøykasse» de kan bruke for å gjøre en god jobb og god sentral støtte. Opplever de at de mestrer rollen sin, blir det gøy å være tillitsvalgt og flere vil stå lenger i vervet. De lokale tillitsvalgte er kjernen i organisasjonen, og er essensen for at medlemmene skal ivaretas. Samtidig er det viktig at vi har en legeforening som jobber overordnet for et helsevesen som er førstevalget både som arbeidsplass for legene og for pasientene.

Apropos tillitsvalgte, du har en lang karriere som tillitsvalgt bak deg og har vært aktivt engasjert i Legeforeningen siden 2006. Hva er ditt beste tips til alle nye tillitsvalgte? - Bli kjent med dem som har vært tillitsvalgte før deg. Be om tips og råd, og ikke vær redd for å spørre. Prøv også å møte de andre tillitsvalgte jevnlig. Har du en konkret sak, er et godt tips å prøve å finne ut hva som har skjedd før – der kan man få mye god hjelp! Det er også lurt å prøve å forstå hvordan ulike prosesser foregår på sykehuset, og hvem som tar de ulike beslutningene. Da vil man lettere kunne påvirke det som skjer.

Før Kristin haster videre i dagens program, kommer hun med en hilsen: - Velkommen til alle nye tillitsvalgte og alle som forsetter. Vi er helt avhengig av dere og utrolig takknemlige for jobben som gjøres!

Et par kjappe tilslutt:

.

Hva klarer du deg ikke uten på vakt? Iphone, stetoskop, penn og papir.

Favoritt medisin-app: Elektrolyttveilederen, jeg husker aldri blandingsforhold i væsker.

Favoritt «sykehusdings»: Lyspenn, mest fordi jeg alltid glemmer å ta med min egen og blir veldig glad når jeg får låne av en kollega.

Matpakke eller kantinelunsj? Kantinelunsj.

Hvilken bok har du liggende på nattbordet? De Velvillige av Jonathan Littell.

Og leser du den egentlig? Når jeg har tid, det vil si 15 minutter hver kveld.

Når du skal på ferie, velger du strand eller by? By, alltid. Har ikke tålmodighet til å ligge på stranden.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer