Nyheter > Aktuelt

- Jeg krisemaksimerte nok en del før de første vaktene, noe som ikke var nødvendig. «Alle» vet at du er helt fersk, at du kommer til å spørre mer, konferere mer og bruke lengre tid – noe du skal gjøre!

For seks måneder siden intervjuet Yngreleger.no Helge Leander Jensen, Emina Lejlic og Olav Søvik Eken like før de skulle starte som LIS1. De fortalte at de både gledet og gruet seg til det som ventet. Nå er de halvveis i sykehusåret og begynner å bli varme i trøya. Har starten på LIS1 vært som ventet?

Helge Leander Jensen (LIS1 Lillehammer sykehus)

Du har vært LIS1 i snart seks måneder. Hvordan har det vært?

Det har vært utrolig deilig endelig å kunne praktisere som lege etter flere år med studier. Jeg har vært på kirurgisk avdeling. Det har vært krevende, men samtidig svært givende og lærerikt.

Før du startet i høst sa du at du gruet deg litt, var det like skummelt som du hadde sett for deg?

Jeg krisemaksimerte nok en del før de første vaktene, noe som ikke var nødvendig. «Alle» vet at du er helt fersk, at du kommer til å spørre mer, konferere mer og bruke lengre tid – noe du skal gjøre!

Hva har vært mest utfordrende i løpet av de første seks månedene som sykehuslege?

De mest krevende situasjonene har nok vært når det koker i akuttmottaket, og du vet at det er mange pasienter som venter. Da gjelder det å prioritere tiden og ressursene godt.

Hva har vært mest moro?

Det har vært veldig artig å kjenne på mestringsfølelse. Jeg synes særlig jeg har lært mye av å arbeide på skadepoliklinikken, og der er man mye som LIS1 på Lillehammer sykehus. Hvis jeg skal trekke frem én enkelthendelse, så er det følelsen av å gi «high five» til 4-åringen som kom med «pulled elbow» i samme arm.

Har du et godt tips til alle dem som skal starte i LIS1?

1. Skaff deg noen nyttige fraser i DIPS, så flyter hverdagen enklere. F9-bildet er også helt fantastisk for journalgjennomgang.

2. Del gjerne erfaringer fra krevende situasjoner med andre LIS1 og kolleger. Det gir rom for støtte og erkjennelse av at man ikke er alene om å oppleve slike ting.

3. Ikke vær redd for å spørre om du kan være med i feltet på operasjoner! Mange sykehus har vakter der tid på operasjonsstuen ikke er en del av turnusen, så da må man benytte de anledningene man får!

4. Du kommer til å gjøre en rekke større og mindre feil i løpet av karrieren: Vær ærlig og åpen om det fra dag én!

5. Skal du ha visitt anbefaler jeg å printe ut pasientlisten til posten før morgenmøtet. Da vet du hvilke nye pasienter du kommer til å møte, og det er lettere å følge med når avtroppende lege refererer.

6. Noter deg servicenummeret til Sykehuspartner først som sist. Du kommer til å ha mange fortreffelige samtaler med dem kl. 2 på natten...

7. Konferer hvis du er i tvil, men undersøk alltid pasienten først og gjør deg opp en mening!

8. Husk alltid å sjekke distal status! Ikke rekvirer røntgen dersom du har mistanke om halebensbrudd! Og dersom ankelovertråkket skjedde for tre uker siden, behøver det sannsynligvis ikke ø-hjelpshenvisning med røntgen kl. 3 på natta.

9. Dersom du har mulighet til å henge opp en hengekøye på vaktrommet, gjør det! Nattevaktene blir aldri de samme igjen!

10. Mange flytter til nye steder uten at vennekretsen følger med. Skaff deg oversikt over hva som skjer «i bygda» og heng deg på! Bli med bedriftsidrettslaget eller lokale foreninger. Det er aldri for sent å begynne med en hobby! (Hilsen en som flyttet til Lillehammer uten å ha stått på ski de siste 15 årene.)

Emina Lejlic (LIS1 Kongsberg sykehus)

Du har vært LIS1 i snart seks måneder. Hvordan har det vært?

Det har vært spennende, skummelt og lærerikt. Akkurat som forventet egentlig!

Før du startet i høst sa du at du gruet deg litt, var det like skummelt som du hadde sett for deg?

Ja, egentlig. Jeg var ganske forberedt på at jeg kom til å grue meg til nattevakter og føle meg litt hjelpeløs i starten.

Hva har vært mest utfordrende i løpet av de første seks månedene som sykehuslege?

Nattevakter, definitivt. På Kongsberg er man eneste ortopediske LIS på sykehuset på natt, bakvakt er hjemme og sover. Å ligge på turnuslegerommet og ikke få sove fordi man venter på neste calling har vært sånn ca. mitt verste mareritt. Men etter noen måneder med trening er det ikke så ille lenger. Det har hjulpet å tenke at alle har vært nybegynnere en gang.

Hva har vært mest moro?

Å kjenne på tryggheten og mestringsfølelsen som kommer sammen med erfaring, slik at det blir gøyere å gå på jobb, all pasientkontakten man ikke fikk på studiet og sist men ikke minst: vennskapet og samholdet man raskt får med gode kolleger!

Har du et godt tips til alle dem som skal starte i LIS1?

Prøv å gå inn i alle situasjoner med en positiv innstilling og holdning. Svar med munter tone på alle telefoner, da blir det automatisk god stemning. Husk at du som regel er flink nok.

Olav Søvik Eken (LIS1 Ahus)

Du har vært LIS1 i snart seks måneder. Hvordan har det vært?

Det har vært gøy, utfordrende og veldig lærerikt. Egentlig akkurat som jeg hadde håpet!

Før du startet i høst sa du at du gruet deg litt, var det like skummelt som du hadde sett for deg?

Det har vært enda mindre skummelt enn jeg hadde sett for meg.

Hva har vært mest utfordrende i løpet av de første seks månedene som sykehuslege?

De gangene jeg har kjent på følelsen av ikke å være godt nok forberedt. Dersom det er problemstillinger som åpenbart må håndteres av noen som er mer erfaren enn meg, er det på en måte greit at jeg ikke føler meg forberedt. Men det er irriterende når jeg står fast med ting jeg føler jeg burde kunnet, helt uavhengig av om følelsen er berettiget eller ikke. Jeg har kjent mye på følelsen av at den som stiller høyest krav til meg ikke er bakvakten, men meg selv.

Hva har vært mest moro?

Å få tenke og anvende medisinfaget på, og til hjelp for, faktiske mennesker er både utrolig gøy og veldig meningsfylt. Jeg opplever at jeg får mer enn nok ansvar, og følelsen av å være en verdifull brikke i et godt maskineri sammen med gode kolleger er herlig.

Har du et godt tips til alle dem som skal starte i LIS1 1. mars?

Ha selvtillit og tro på at det er mye du kan, vær ydmyk på at det er enda mer du ikke kan og husk at hovedgrunnen til at du er LIS1 er at du skal lære.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer