Nyheter > Aktuelt

I år debatterte Ylf-leder og -nestleder alt fra fremtidens medarbeidere i sykehus, til implementering av kunstig intelligens i helsetjenesten.

- Vi må lære leger å være trygge i usikkerheten, og vi må skape miljøer hvor det er trygt å være og trygt å lære.

Det sa leder i Yngre legers forening, Ingeborg Henriksen, under debatten "To debrief or not to debrief? Når det som ikke skal skje, allikevel skjer" som Heldirektoratet arrangerte under Arendalsuka. Temaet for debatten var lanseringen av direktoratets guide for ivaretakelse av pasienter, brukere, medarbeidere og pårørende etter uønskede hendelser. Guiden har kommet i stand fordi kunnskapsgrunnlaget man har om uønskede hendelser, viser at det er på tide å oppdatere praksis når det gjelder ivaretakelse av medarbeidere etter kritiske hendelser der pasienter kommer til skade.

Henriksen var tydelig på hvor viktig det er å skape trygge arbeidsmiljø.

- Det må være kultur for å snakke åpent om feil for å forebygge og lære. Det er å investere i fremtiden, sa hun.

Debatterte kunstig intelligens

Debatten var én av flere som Ylf-leder Henriksen og nestleder, Tobias Iveland, deltok i under uka. I alt deltok Legeforeningen på nærmere 70 arrangementer. Ylf var en tydelig stemme i flere av disse arrangementene.

Nesteleder Tobias Iveland deltok i hele tre debatter om innføringen av kunstig intelligens (KI) i helsetjenesten. Han omtalte seg selv som en teknologi-optimist, men påpekte også at flere av de problemene helsepersonell opplever i hverdagen, kommer av mange feil og mangler i de IT-systemene de allerede har.

- KI, i mange ulike former, vil bidra som nyttige verktøy i helsetjenesten og vi må legge til rette for KI, men fokus må samtidig være på hva vi kaster bort tid på og kan løse med enkle tiltak som burde vært på plass for mange år siden, sa Iveland og la til at innføringen av KI må være evidensbasert, stegvis og smidig.

- Slik kan vi se hva som fungerer og kan korrigere det som ikke fungerer. Det hjelper ikke å bruke store summer på å investere i avansert KI når pålogging på PCen tar unødvendig lang tid og vanlig IT ikke fungerer. Da kaster vi bare skattepenger ut av vinduet.

Hva trenger fremtidens medarbeidere i sykehus?

Ingeborg Henriksen var også paneldeltaker i den debatt om fremtidens medarbeidere i sykehus, arrangert av Sørlandet sykehus som har gjennomført en utredning av arbeidsmiljøet på sykehuset.

I debatten påpekte Henriksen hvor viktig det er å rekruttere og beholde leger.

- Nesten halvparten av sykehusleger er usikre på om de står i samme jobb om to år. Det er alvorlig. Et godt arbeidsmiljø starter med at man blir møtt med et hei, blir sett og at vi får et fellesskap. Det handler om å oppleve tilhørighet på arbeidsplassen. Det meste av dette er helt gratis, men har stor betydning, sa Henriksen.

Hun påpekte også at det ikke bare er leger og helsepersonells forventninger som har endret seg.

- Det er andre forventninger til arbeidslivet nå enn før, det er riktig, men vi må også huske på at både samfunnet, helsetjenesten, behandlingsmuligheter, pasientens forventninger og arbeidslivet også har endret seg mye på få år.

- Vi er leger, men vi må ha tid og overskudd til livet utenfor jobb. Det er viktig for både trivsel og motivasjon, og det er nødvendig for å beholde leger i tjenesten.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer