Nyheter > Fra foreningen

Ny på tariffkonferanse? Eller har du kanskje vært med før, men trenger en liten oppfriskning? Les videre for tips til hvordan du best kan forberede deg til tariffkonferansen 2019.

Hva er tariffkonferansen? Tariffkonferansen er landsrådets diskusjoner om og prioriteringer av krav i forbindelse med kommende forhandlinger av lønns- og arbeidsvilkår fastsatt i tariffavtalene. Det heter tariffkonferanse fordi møtet i hovedsak skal dreie seg om diskusjoner om nettopp endringer av tariffavtalene. Det er styrets oppgave å organisere konferansen og fastsette saksliste

Hva er landsrådet? Landsrådet er Ylfs øverste organ, og består av styrets medlemmer og representanter valgt etter valginstruksene. Mange av representantene i landsrådet er foretakstillitsvalgte (FTV). I tillegg finner vi også yngsterepresentantene fra hver region, representant fra vernepliktige akademiske leger, stipendiater og fagmedisinske representanter. Detaljene finner dere i Ylfs lover, kapittel III.

Landsrådet er beslutningsdyktig kun når det er samlet, og det er som oftest to ganger i året: på tariffkonferansen og på årsmøtet. I mellomtiden tas avgjørelser for foreningens daglige drift av styret og leder. Det er på landsrådsmøtene Ylfs politikk utformes, og det er viktig at medlemmene er engasjerte. Dette er din mulighet til å være med å stake ut kursen til Ylf de neste årene.

Hva skjer på tariffkonferansen? På tariffkonferansen vil man blant annet diskutere kommende lønnsforhandlinger, i tillegg til andre aktuelle saker. Det avholdes kurs, der det er et spesielt fokus på opplæring av tillitsvalgte og introduksjon til foreningen for de ferskeste medlemmene.

Hva kan du gjøre for å forberede deg?

  • Påmelding. Om du ikke alt har gjort det - husk å melde deg på! Dette gjøres via e-post eller legeforeningens nettsider. Alle FTV (foretakstillitsvalgte) og andre landsrådsrepresentanter får innkallelse per e-post og er forpliktet til å møte. Andre kan også melde seg på, men er ikke garantert plass. Ylf ønsker at flest mulig skal få være med på kurs, og har økt antall deltagere betraktelig de siste årene. Av økonomiske og plasshensyn er det satt et tak på 110 representanter. Målet er å få med en bred representasjon fra alle foretak og landsdeler. Medlemmer som kanskje skal ta over tillitsverv i fremtiden vil kunne bli prioritert.


  • Gi beskjed på jobb. Gi beskjed til arbeidsgiver så fort du har meldt deg på at du ønsker å reise på tariffkonferansen. Passer det dårlig, sier sjefen? Vel, tillitsvalgte som har møteplikt har krav om fri. Dette er regulert i Hovedavtalen. En kan ikke nektes fri fordi det genererer vakante vakter eller på annen måte er ubeleilig. Alle som er medlem av Legeforeningen har krav på fri inntil seks dager per kalenderår for å reise på kurs, også de som ikke er tillitsvalgte, ifølge Hovedavtalen kapittel VI, § 26. Blir det problemer ta først kontakt med den lokale tillitsvalgte, som kan kontakte Ylf sentralt om det ikke løser seg lokalt.


  • Bestill reise. Vent med å bestille reise til du har fått bekreftet plass! Det enkleste er å bestille gjennom Legeforeningens reisebyrå. Informasjon om dette står i e-posten som bekrefter deltagelsen. Reise til/fra flyplass, togstasjon osv. dekkes, men det er viktig å ta vare på kvitteringene og sende dem inn sammen med reiseregning i etterkant. Skjema for dette får man utdelt på konferansen, i tillegg til at det kan lastes ned. Må du reise kvelden før, send en e-post til ylf@legeforeningen.no for å avtale ekstra hotellovernatting i forkant av bestillingen.


  • Les sakspapirene i god tid. Dette er noe av det viktigste og trenger ikke ta altfor lang tid! Er man godt forberedt, får man mye mer ut av konferansen. Alle deltagere vil få tilgang til sakspapirene på nett via Admincontrol. Er du ny bruker av Admincontrol, vil du få en e-post med påloggingsinformajson. Dersom du allerede er registrert som bruker, får du en e-post med henvisning til tidligere pålogging slik at du vet når dokumenter blir lagt ut. Brukernavn og passord blir sendt på e-post. Her ligger program, saksliste og de dokumentene som hører til. Det vil også bli lagt ut filmer som introduksjon til de ulike sakene i forkant av møtet. Kanskje ser du en eller flere av dine hjertesaker – da er det bare å tenke på om det er ting du ønsker å spørre om eller debattere. Ylf-styret oppfordrer alle til å gå opp på talerstolen og stille spørsmål, kommentere, dele egne erfaringer eller bare støtte andres innlegg. Det er slett ikke så skummelt som det kan virke, og det hjelper ofte på nervene å være litt forberedt.


  • Snakk med dine medlemmer lokalt. Det er ikke et krav, men det kan være lurt å snakke med medlemmene på ditt sykehus i forkant. Det er dem du representerer på landsrådet. E-post er fint som informasjon, men arranger gjerne et medlemsmøte der du for eksempel informerer om de sakene som skal tas opp og forhør deg om det er noe de ønsker du skal ta opp. Dersom du er medlem og ønsker at den tillitsvalgte skal fremme en sak, ta kontakt med vedkommende.


  • Pakk kofferten. Det er ingen spesiell kleskode under tariffkonferansen, men husk klær til festmiddagen. Da er det skjorte med slips for herrene, og kjole/annet egnet festantrekk for damene. Hotellet har treningsrom, og det er kort vei til marka for turgåring eller løping. Det blir som oftest spontan-arrangert felles løpetur på morgenen eller ettermiddagen i løpet av konferansen. Her det er bare å hive seg med!


  • På selve konferansen. Følg med på programmet, der skal det stå oppmøtetider og -steder. Ylf-styret oppretter en Whatsapp-gruppe for konferansen i forkant, der det er det åpent for å stille spørsmål. Det er også mulig å kontakte kurskomiteen og resten av styret dersom det er noe du lurer på eller trenger hjelp til. Ønsker du å holde et innlegg, men er usikker på hva du bør si eller hvordan du bør si det spør andre erfarne tillitsvalgte.


  • Etter konferansen. Målet er at deltakerne skal ha noen flotte og lærerike dager med fruktbare diskusjoner. Det blir sendt ut en questback på e-post som kursevaluering. Ylf-styret går gjennom evalueringene på i etterkant, og bruker disse aktivt for å gjøre kommende kurs best mulig. Det er derfor viktig at flest mulig svarer på undersøkelsen.


  • Informer gjerne dine medlemmer lokalt i etterkant. Send gjerne ut en liten oppdatering lokalt om saker som ble diskutert, vedtak som ble fattet og andre ting som er av interesse for medlemmene. Får du tilbakemeldinger, vil Ylf-styret gjerne høre om det.

Vel møtt til tariffkonferanse 2019!

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer