De formelle reglene for det å være stipendiat er beskrevet i «Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat». Som stipendiat er man ansatt på åremål, det vil si at stillingen er tidsbegrenset, noe som jo er naturlig ettersom stillingen har et endelig mål i form av en PhD. Enkelte arbeidsgivere krever at man i tillegg til forskningen også skal utføre pliktarbeid. Dette kan være undervisningsassistanse, administrativt arbeid relatert til prosjektet eller forskningsskoler samt deltagelse i ulike komiteer innen instituttet og/eller fakultetet. Pliktarbeidet bør ha relevans for doktorgradsutdanningen.
Ifølge forskriften er opptak til doktorgradsprogram et vilkår for tiltredelse i stilling som stipendiat. Det skal foreligge en plan for forskerutdanningen som er godkjent og avtalefestet senest tre måneder etter tiltredelse. I denne planen skal det også framgå hvem som er veileder til stipendiaten. Hvert år skal det avgis en rapport om fremdriften i forskerutdanningen. Både stipendiat og veileder er ansvarlig for denne rapporten.
Som stipendiat (og postdoktor) omfattes man av de til enhver tid gjeldende lover og avtaler om arbeidstid, ferie og sykefravær. Regler for permisjon og forlengelse av ansettelsesperioden er beskrevet i forskriften i § 2-3:
Kommentarer