Nyheter > Aktuelt

Et policydokument er en oppsummering av foreningens kjernepolitikk om et tema. Under Yngre legers forenings tariffkonferanse i november, vedtok foreningen et policydokument om oppgavedeling.

Oppgavedeling i helsetjenesten er omfordeling av oppgaver som tradisjonelt er utført av én helsepersonellgruppe, til en annen helsepersonellgruppe. Dette kan omfatte overføring av oppgaver mellom leger og andre helsepersonellgrupper (vertikal oppgavedeling), og mellom grupper av leger med ulik faglig bakgrunn og erfaringsnivå (horisontal oppgavedeling). Oppgaver kan også fordeles mellom ulike nivåer i helsetjenesten. I økende grad innebærer oppgavedeling også overføring av oppgaver fra helsepersonell til teknologiske løsninger.

Under Ylfs tariffkonferanse i november, ble det diskutert og vedtatt et policydokument om oppgavedeling. Et policydokument er en oppsummering av Ylfs kjernepolitikk om et tema.

Negativ spiral

Ingeborg Henriksen, leder i Yngre legers forening, er glad for at landsrådet fikk en god diskusjon om oppgavedeling under tariffkonferansen.

– Etterspørselen etter helsetjenester øker, og samtidig vet vi at vi bruker åtte timer mindre i uka på pasientbehandling nå enn for 15 år siden. Selv om vi blir flere leger, blir vi mindre effektive. Noe av det er helt som forventet fordi medisinen har utviklet seg, men noe handler også om at vi bruker tiden vår på andre oppgaver enn før, vi har for lite tilpasset areal og dårlige IKT-verktøy, sier Henriksen. Hun legger til:

– Vi er inne i en negativ spiral der vi blir bedt om å jobbe mer effektivt for opprettholde aktivitet, samtidig som sykehusbudsjettene er stramme, og langt på vei urealistiske, og investeringsetterslepet er stort. Det fører til at sykehusenes lovpålagte oppgaver utfordres. Konsekvensen er at det rammer både fagutvikling, rekruttering og pasientbehandling. Summen av dette gjør diskusjonen om prioriteringer dagsaktuell, og i den diskusjonen er riktig oppgavedeling et viktig verktøy.

Hun understreker at helsetjenesten over lang tid har mistet dyktig, merkantilt personell, og at det har ført til at oppgavedelingen har gått feil vei.

– Oppgavedeling gjort riktig kan bidra til at vi får bruke mer av tiden vår på våre kjerneoppgaver. Det kommer både pasientene og helsetjenesten til gode. Skal oppgavedeling være vellykket, forutsetter det imidlertid både god ansvarsfordeling, og at oppgavedelingen er faglig begrunnet og tar hensyn til nødvendig kompetansenivå. Hensikten må være å flytte oppgaver uten at det svekker kvaliteten på pasientbehandlingen.

Riktig kompetanse og tilstrekkelig kapasitet

I policydokumentet slås det fast at Ylf blant annet mener:

  • Utredning, diagnostikk og indikasjon for behandling er legens ansvar
  • Oppgavedeling skal bidra til at leger bruker mer tid på pasientbehandling, andre kjerneoppgaver og spesialiserte legeoppgaver
  • Riktig kompetanse og tilstrekkelig kapasitet der oppgaver overføres til er nødvendig for å redusere over- og underforbruk av helsetjenester
  • Kvalitet i pasientbehandlingen, ikke økonomiske hensyn, må være førende for all oppgavedeling
  • Leger skal ikke ha juridisk ansvar for oppgaver, vurderinger og tiltak de ikke selv har oversikt eller kontroll over

Hele policydokumentet, med Ylfs vedtatte politikk om oppgavedeling, kan leses her.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer