Nyheter > Aktuelt

Har vi fått en kvalitetsreform med ny spesialistutdanning? Dette skulle et knippe ledere fra HOD, Helsedirektoratet og Helse Midt-Norge diskutere med Landsrådet.

Den norske legeforenings landsmøte 2022

HR-direktør Anne Katarina Cartfjord (Helse Midt-Norge RHF) trakk frem at vi har gått vekk fra mester-svenn-ordningen og flyttet ansvaret for utdanning fra individene til institusjonene.

- Kompetanseportalen er et stort løft for å dokumentere kompetanse, fortalte Cartfjord.

Fagdirektør i Helsedirektoratet Karin Straume fortalte Landsrådet at vi skal forbedre den nye ordningen, selv om ingen enda har fullført spesialisering i nytt løp og evaluering som sådan er vanskelig.

Ingeborg Henriksen (nestleder Ylf). Foto: Lars Magnus Aker.

Ingeborg Henriksen (nestleder Ylf) tok bladet fra munnen i sitt innlegg.

Har vi fått en kvalitetsreform? Nei. Uten ressurser blir alt å fortsette som før, bare i ny innpakning med mer byråkratisering

-Ingeborg Henriksen-

- Har vi fått en kvalitetsreform? Nei. Uten ressurser blir alt å fortsette som før, bare i ny innpakning med mer byråkratisering, konstaterte Henriksen til stor applaus fra Landsrådet.

Ylf gjorde seg markant gjeldende i debatten og flere fremhevet at drift stort sett trumfer utdanning og supervisjon. Sigrid Risøe kalte det hele en dokumentasjonsreform. Involvering av legene ute i tjenesten ble også etterlyst av flere.

- Det er vi som sitter med fingeren på pulsen, mens dere prøver å finne ut hva pulsen er, konstaterte fagdelegat John Christian Glent.

Departementsråd Cathrine Lofthus sa hun hadde notert flittig.

- Vi velger våre folkevalgte, og det er de som bestemmer hvor mye vi skal bruke på helse og utdanning. Det er Legeforeningen sin rett og plikt å kreve mer penger til helse, men det er det Regjering og Storting som bestemmer.


-Dette med drift vs. tid til utdanning og at driften alltid vinner, er gjenkjennelig. Men jeg tar med meg tilbake forslaget om at vi trenger verktøy for å sørge for at utdanning blir prioritert ute i tjenesten, fortalte Lofthus til Landsrådet.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer