Artikkelen ble publisert i Forum 5/2014.
Spalter > Intervjuet
Medisinutdannelsen gir mange muligheter, har mange av oss hørt. Mange av oss tasser deretter i samme kø inn for å hente samme klær i samme hus for å gjøre nesten samme jobb, i by etter by på samme vis ... - Men noen går ikke i kø i det hele tatt, de går sin egen vei! Line Jansrud er blitt selveste Newtondama!
Hun kommer i sommerkjole og er like blid og entusiastisk i det virkelige liv som på skjermen. Newtondama har full timeplan, men vil gjerne stille opp for Forum.
- Jeg har fortsatt en stor kjærlighet til medisin og synes det er stas å bli intervjuet i Forum!
Line Jansrud er 29 år, oppvokst i Fetsund og studerte i Bergen. Hun ble programleder for fjernsynsprogrammet Newton på NRK høsten 2013. Nå bor hun i Trondhjem der Newtonredaksjonen holder til, og ellers pendler hun til kjæresten.
Hvordan havnet du i Newton?
- Jeg hadde ekstrajobb i TV2 i studietiden, og da jeg så stillingsannonsen for programlederjobb i Newton måtte jeg bare søke.
Det er viktig å gi barn og unge gleden over naturvitenskapens spennende verden. Hun lever av å formidle, og det brenner hun virkelig for!
- Det er jo det som er drivkraften, å få dele kunnskapen og å vekke nysgjerrigheten for naturfag og generell vitenskap.
Line byr på hele seg for å få dette til, og har stilt opp i de merkeligste situasjoner for å vise frem fysiske prinsipper, medisinske fakta eller på andre vis gi barn lyst til å lære mer. Å få egg og bløtkake i fjeset, gå på line og å ta på de rareste dyr er situasjoner vi har sett henne ta på strak arm. Nå kommer hun rett fra en uke der hun har levd som toppidrettsutøver sammen med alpingutta, bla fetter Kjetil Jansrud. Og hun er merket av et treningsopplegg som ikke er for hvermannsen.
- Ser du at beina mine er veldig tjukke? De er harde enda, men de er på bedringens vei, sier hun og klemmer seg på quadriceps med et litt oppgitt smil.
Det skal sies at hun trener godt over gjennomsnittskvinnen, men etter hardkjør med alpingutta i en uke ble musklene i beina så harde at hun fryktet rhabdomyolyse, og hun har blitt fulgt av legevakten med CK-målinger gjennom helga.
- Dette med eksperimentene har blitt min greie som Newtonprogramleder!
Hun har levd av søppel i 10 dager, på bare sjokolade i 10 dager, holdt seg våken i tre dager og nå levd som toppidrettsutøver i 10 dager. Jeg berømmer at hun orker - og tør, og spør hvilket eksperiment hun synes har vært tøffest. Overraskende nok synes hun den uka hun levde på sjokolade var verst.
- Jeg var så kvalm, orket ikke ha i meg noe, følte ikke kroppen fungerte i det hele tatt, bare lengtet etter ordentlig mat, forteller Line.
En serie innslag det er lett å like for en lege, er organserien, der hun dissekerer et organ fra gris eller ku i hvert program. Knøttene i mitt hus har sett på med litt skrekkblandet fryd, men så fint det er at noen viser dem hvordan organene våre ser ut! (Og så heldige de er som får se uten å kjenne formalinlukta...) Her føler hun at hun virkelig får brukt utdannelsen sin og sier at dette er muligheter redaksjonen har fordi hun er lege.
Hun har vært med å videreutvikle Newton som program og forteller at de bare er ni i redaksjonen, så det er et tett samarbeid om å skape konsepter og komme med gode ideer. At hennes bidrag har vært vellykket vises også ved at programmet har fått internasjonal oppmerksomhet: Hun vant prisen «Rising Star» under Prix Circom i Cavtat i Kroatia for organserien til Newton i 2014.
Tidsavgrenset stilling?
Hva skal hun så bli når Newtontiden er over?
- Jeg tar det som det kommer, har ikke en klar plan. Jeg har lyst til å gjennomføre turnustjeneste, det synes mamma jeg skulle i hvert fall. Men jeg vil se hvilke andre muligheter som dukker opp også. TV er jo veldig artig, så jeg utelukker ikke å drive med noe innen media i fremtiden heller.
Intervjueren har lagt merke til at programlederne i Newton har blitt skiftet ut ganske regelmessig, og spør om det er et slags åremål (jeg er jo litt kritisk til tidsavgrensede stillinger), men det avkrefter hun.
- Det er så krevende at man holder vel ikke ut mer enn noen få år. Når vi har opptak er det ikke snakk om å gå hjem klokka fire, da holder vi på til vi er ferdig. Det blir også mye reising, så det er ikke familievennlig heller. Men jeg er veldig takknemlig for å få denne sjansen. Vi har det moro og jeg får oppleve mye!
Sånn sett passer arbeidsformen godt inn i profilen til alle oss som toger inn i sykehusene også, så noe har vi da felles. Hun er populær blant barna og bidrar kanskje til fortsatt god rekruttering til legestudiene? Fra en kommentar under en artikkel om Line på NRK.no sakser jeg: «Kult en dag vil jeg bli som deg line jeg vil prøve og sprenge griselonger jeg også». Så da kan vi jo sove trygt om natten.
Kommentarer