Spalter > Fra utsiden

–Ikke minst får vi mulighet til å øve og trene reelt, forteller Lam Van Nguyen om tjenesten som vernepliktig lege og tannlege i Forsvaret.

Løytnant Lam Van Nguyen (33) er både lege og tannlege. Etter ett år som VA-lege (vernepliktig akademisk lege) i Hans Majestet Kongens Garde, hadde Lam funnet seg så godt til rette i Forsvaret at han like gjerne forlenget vernepliktstjenesten til 18 måneder. Da gikk turen til Sjøforsvaret, hvor han nå nylig var på skarp beredskap for NATO.

Marius Vågenes Villanger er Presse- og informasjonskonstabel i Forsvaret og møtte Lam under Trident Juncture.


– At vi er i NATO-beredskap betyr at vi er ute og seiler nærmest kontinuerlig. Vi viser tilstedeværelse, trener og øver sammen med våre allierte. I tillegg er vi på skarp beredskap, klare til å rykke inn i krigsherjede områder på NATOs ordre, forklarte Lam.

Verneplikt for akademikere

Etter ti år på universitetet innrømmer den unge legen at han hadde sett for seg å endelig ta fatt på det «ordentlige» arbeidslivet. Likevel er han i dag glad for at han ble innkalt til å gjennomføre verneplikten som VA-lege i Forsvaret.

VA-lege (Vernepliktig akademisk lege)

Med hjemmel i forsvarsloven kaller Forsvaret hvert år inn vernepliktige akademikere for å dekke et behov for akademisk kompetanse. For å bli VA kan du ikke ha fullført førstegangstjeneste fra før av. Tjenestetiden er i utgangspunktet på tolv måneder, men kan tilpasses etter Forsvarets behov.

Lege, jurist, farmasøyt, prest, tannlege, veterinær og psykolog er stillinger man kan tiltre som «vernepliktig akademiker».

Fra midten av september seilte han og resten av besetningen i store deler av Europa som Frankrike, Danmark og Estland. For VA-legen byr tjenesten på noe annet enn det han forventet.

– Erfaringene jeg tar med meg fra stridsmiljøet om bord på fregatt, er helt unikt og noe jeg ikke vil få mulighet til å erfare i det sivile arbeidsliv. Ikke minst får vi mulighet til å øve og trene reelt. Her har vi gode scenario-treninger, et godt trent sanitetsteam og bra utstyr, sier den unge legen.

Både i krigs- og fredstid er det viktig med god medisinsk kompetanse ute i felt. Spesielt i Sjøforsvaret kan det gå uker og måneder uten fast grunn under bena og kontakt med omverdenen. Da gjelder det å kunne løse de medisinske utfordringene som oppstår underveis.

– Vi er et stort mannskap på opp mot 130 kvinner og menn. Det gjør at det fra tid til annen er sykdomstilfeller, skader og ulykker som kan kreve medisinsk behandling. Da er det en fordel å kunne løse dem om bord, uten å måtte gå til land.

Ettertraktet dobbeltkompetanse

De færreste marinefartøy på størrelse med den norske fregatten seiler med egen tannlege. Plassen er begrenset. Derfor er en lege med tannlegekompetanse svært ettertraktet i Forsvaret.

– Tannsmerter er et veldig vanlig problem som fort kan sette soldater ut av spill. Da taper man stridsevne dersom personellet er sengeliggende eller må sendes i land.

Under øvelsen var Lam den eneste legen med tannlegeutdanning i hele NATOs reaksjonsstyrke. Det gjorde sitt til at han også fikk besøk av utenlandske soldater om bord.

– Her om dagen kom det en portugiser som slet med smerter i en tann. Jeg fikk tatt en konsultasjon og behandlet ham midlertidig. Det er givende å føle at man er på reell beredskap, sier den kompetente legen.

Erfaringer for livet

Lam møtte realiteten i Forsvaret og ble overrasket. Nå har han en oppfordring til andre som er i samme situasjon som han selv.

– Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk. Men etter å nesten ha fullført min tid i Forsvaret sitter jeg igjen med opplevelser jeg aldri kommer til å glemme. Jeg har investert i meg selv, jeg har lært meg selv å kjenne enda bedre. Jeg har fått med meg viktige erfaringer og verdier fra Forsvaret. For ikke å snakke om venner for livet, og det er noe jeg unner andre unge akademikere å oppleve.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer