Spalter > Intervjuet

Yngreleger.no stifter bekjentskap med styret i Ylf, denne gangen slo vi av en prat med Kjetil Askim. For tiden er han turnuslege i Narvik.

-Husker du hvorfor du ville bli lege?

-Jeg hadde egentlig ikke tenkt noe særlig på medisin etter videregående, jeg gikk jo musikklinjen. I forsvaret ville jeg gjøre det som virket mest teoretisk og utfordrende, da ble det saniteten. Først hadde vi et tre måneder langt kurs med førstehjelp for krigsskader. Så hadde vi en time der vi gjennomgikk kirurgiske instrumenter - hva de het også videre. Etter den timen var jeg ganske irritert, fordi jeg følte at dette var endepunktet for hva vi skulle lære. Her skjønte jeg at jeg ville lære mer og jeg satte kursen mot medisinstudiet.

-Hva er ditt beste minne som student?

Jeg var med i studentkoret, og en helg fikk vi besøk av blandakoret til jus (chorus mixtus) fra Oslo. Det var en ganske bra dag!

-Hva var den første spesialiteten du vurderte som student?

-Tror det var kirurgi.

-Hva er det beste og verste med å være turnuslege?

-Det verste er at det er så mye man ikke kan, men som det forventes at legen kan! Det er helt spinnvilt noen ganger. Første uken på kirurgen hadde jeg en pasient som skulle få parenteral ernæring. Da fikk jeg spørsmål om infusjonsraten, og det ble opp til meg å skrive et tall. Det ble helt absurd for meg, særlig siden det satt en ernæringsfysiolog i rommet som kunne dette på rams.

-Hva eller hvem fikk deg til å engasjere deg i Ylf?

-Jeg ble jo medlem av Nmf i studietida, men jeg tror ikke det var en enkeltfaktor. Jeg var vel nysgjerrig på hvordan systemet fungerte og syntes det var gøy å delta i den typen arbeid. Da ble det en naturlig vei videre å gå inn i Ylf.

-Hva liker du å gjøre når du ikke er kliniker eller diskuterer fagforeningspolitikk?

-Jeg driver med mye musikk. Jeg synger i et lite kor i Narvik som nå skal sette opp Duke Ellington sacred concert.

-Du er eneveldig konge av Norge med særskilt interesse for helsevesenet, hvilke tre ting forandrer du på?

-Gi tilbake tilliten til helsepersonell, tilliten som er erstattet med rapportering, byråkrati og kvalitetsindikatorer. Bli flinkere på utdanning av spesialister og drive med forskning. Sist, økt økonomisk støtte til helsevesenet.

-Helt ærlig, hva frustrerer deg mest med dagens helsevesen?

-Avstanden til øvrig ledelse er altfor stor. Beslutninger som fattes i et styre langt unna pasientene påvirker vår arbeidshverdag på måter de ikke kan se for seg. Det hørtes sikkert lurt ut der og da, men konsekvensene blir noe helt annet i siste rekke.

-Hvordan tror du din nærmeste venn ville beskrevet deg som person?

-Omtenksom tror og håper jeg de nærmeste vennene mine vil sagt. Ellers vil jeg kalle meg utadvent og ikke redd for å drite meg ut.

-Hva er den siste boken du leste, og anbefaler du den?

-Det var tredje boka i Dune-serien! Første Dune-boka som filmen er basert på er ellevill!

-Har du et forbilde innen medisinen?

-Jeg jobbet med en fastlege som alltid klarte å få pasientene til å føle seg sett og hørt, selv da dagene var kjipe med stappfulle lister, fikk han det til. Var på vei mot pensjonsalder, men han klarte fortsatt å ha den gnisten. Det synes jeg er imponerende.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer