Gjennom sommeren vil Yngreleger.no intervjue ulike leger for å finne ut hva de leser om sommeren. Kanskje får du et boktips? Følg med!
Nyheter > Aktuelt
I løpet av en arbeidsuke skummer leger gjennom henvisninger, epikriser, røntgensvar, retningslinjer og fagartikler. Når leger ikke er på jobb, hva leser de da?
...
Håvard Ravnestad
(LIS i kardiologi)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Fantasy, spesielt Terry Pratchett sine bøker om Discworld. Det er humoristisk samfunnssatire i ei fantasy-innpakking som er veldig fint for avkobling.
Hvilken bok leste du sist? - "Hvitt hav" av Roy Jacobsen.
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - "Drep ikke en sangfugl" av Harper Lee. En klassikar som framleis er relevant, og som eg har gitt bort i gåve fleire gonger fordi den er så sterk. Anbefalast til alle som ikkje har lest den, gjerne på engelsk!
...
Christer Mjåset
(Ylf-leder, spesialist i nevrokirurgi)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Jeg leser alt fra rene thrillere til mer seriøse skjønnlitterære romaner. Jeg liker gjerne at stemningen er litt dyster, så forfatterne Kazuo Ishiguro og Cormac McCarthy er blant favorittene mine. Ellers har jeg de siste årene lest flere og flere faktabøker, som «Homo sapiens»/«Homo Deus», «Thinking fast and slow» og Hans Roslings «Factfulness». Alle veldig gode! Boka «Getting to yes» som gir deg basale forhandlingsknep, er forøvrig noe alle tillitsvalgte burde lese.
Hvilken bok leste du sist? - Det var Per Pettersons «Menn i min situasjon». Petterson er en av de få som klarer å skrive godt om menn og følelser, selv om denne boken kanskje ikke klarte å leve opp til «Ut og stjæle hester» og «Jeg nekter». Ellers har det blitt mange gjennomlesninger av «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» i det siste for min yngste sønn. Også en sjeldent bra barnebok.
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - En sommerbok bør være lett nok til at den kan leses på stranden og fengende nok til at du kan ta den opp på en kafe og lese et avsnitt mens du venter på servering. Det er ikke alle bøker som egner seg til å leses i slike korte omganger, men Frode Gryttens «Bikubesong» fra 1999 gjør det. Den handler om alle skjebnene i en murbolig i industribyen Odda og er helt fantastisk godt skrevet.
Ellers kommer jeg ikke utenom «Do No Harm: Stories of Life, Death, and Brain Surgery» av nevrokirurgen Henry Marsh. Han gjorde stort inntrykk på meg da han holdt en forelesning for europeiske leger i spesialisering i Praha for ti år siden. Forelesningen bestod av en kronologisk serie kasuistikker av alle de medisinske feilene Marsh hadde gjort i sin karriere. De amerikanske legene i salen trodde ikke det de hørte – av juridiske grunner ville de aldri kunnet si det Marsh sa fra podiet, fortalte de meg etterpå. For egen del er det ingen forelesning jeg husker bedre gjennom mange år med studier. Jeg har aldri hørt en kollega snakke så åpent og ærlig om egen feilbarlighet i klinisk sammenheng, og jeg vil påstå at fortellingene til Marsh gjorde noe med min egen kirurgiske mentalitet og måte å kommunisere med pasienten på. I «Do No Harm ...» har Marsh samlet flere av historiene han fortalte under forelesningen i Praha. Det er ikke kanskje ikke lett lesestoff, men det er noe som spinner videre i tankene dine når kelneren har servert din Aperol spritz og du har lagt sommerboken til side.
...
Stig Slørdahl
(Adm.dir Helse Midt-Norge RHF og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Skjønnlitteratur. Jeg har blant annet vært med i en litteraturgruppe i over 30 år som møtes en gang i måneden og diskuterer den boka alle har lest. De siste bøkene jeg har lest har vært av Helene Uri, Per Petterson, Elena Ferrante, Simon Stranger, Lars Mytting, Gaute Heivoll, Stein Arne Nistad og Helga Flatland.
Hvilken bok leste du sist? - Helga Flatlands bok «Bli hvis du kan, Reis hvis du må».
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - Helga Flatlands bøker anbefales. Hun har en god fortellerstemme. I fjor høst leste jeg trilogien til Jan Jakob Tønseth om Hilmar Iversen - den er verdt å lese hvis man har interesse for historie og politikk.
...
Ishita Barua
(LIS i gastroenterologi og forsker ved klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Jeg er veldig glad i oppvekstromaner, biografier og sakprosa. Oppvekstromaner og biografier kan gjengi mye god livsvisdom, og man får innsyn i andres liv og skjebner. Sakprosa har de siste årene klart å få kjedelig forskning og tørre fakta inn i et underholdende format med for eksempel Sapiens og Factfullness.
Hvilken bok leste du sist? - «Stillhet i støyens tid» av Erling Kagge. Det var et loppemarkedfunn av de sjeldne og anbefales på det sterkeste i disse «SoMe»-tider.
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - Å lese skjønnlitterære bøker der handlingen foregår i det geografiske området man selv befinner seg i når man leser boken. En av mine beste leseropplevelser var da jeg var på ferie i Mandalay i Myanmar. Jeg leste boken «The Glass Palace» av Amitav Ghosh, og kunne se og gå rundt kongepalasset som det ble referert til i boken. Det gjorde leseropplevelsen mye større!
...
Tom Ole Øren
(Leder i Allmennlegeforeningen, spesialist i allmennmedisin og sammfunsmedisin)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Jeg leser mye forskjellig; magasiner, blader og aviser. Jeg liker temaer som omhandler politikk, både internasjonal og norsk partipoltikk. Jeg ønsker å lese mer skjønnlitteratur, og liker biografier, men båtblader er også god avkobling.
Hvilken bok leste du sist? - Den siste boken jeg leste var skrevet av Roy Jacobsen og heter Rigels øyne. Det er den siste boken i en triologi etter "De usynlige" (nummer en) og "Hvitt hav" (nummer to).
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - Triologien nevnt over skildrer kystkulturen nordpå rett etter andre verdenskrig på en flott, troverdig måte. Anbefales!
...
Anne-Kari Bratten
(Adm.dir i Arbeidsgiverforeningen Spekter)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Jeg leser strikkebøker, følger med på strikkesider og diskuterer ulike strikketeknikker på diskusjonssider. Ellers faller jeg alltid tilbake til Alf Prøysens samlede verker fordi de gir viktige påminnelser om hvordan samfunnet har endret seg, og fordi jeg aldri slutter å la meg fascinere av Prøysens forståelse av menneskesinnet. Jeg har også sansen for Hans Olav Lahlums bøker om politibetjent K2 og hans hemmelige hjelper Patricia. De er fra den kalde krigens tid i Oslo og er utrolig godt skrevet.
Hvilken bok leste du sist? - Den siste boken til Hans Olav Lahlum om K2 – Isbjørngåten.
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - Det må vel være en av Christer Mjåsets sine, det?
...
Bjørn Eric Wöbcke
(LIS1 Helse Førde)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - Jeg leser mest skjønnlitteratur på fritiden; egentlig alt mulig, bortsett fra krim - gjerne romaner.
Hvilken bok leste du sist? - Den siste boken jeg leste var «Tilværelsens uutholdelige letthet» av den tsjekkiske forfatteren Milan Kundera. Nå leser jeg den nye boken til Stephen Fry, «Mythos». Begge anbefales.
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - Det er en klassiker innen medisinsk skjønnlitteratur, «The House Of God» av Samuel Shem. Fortellingen handler om en desillusjonert turnuslege i møte med den moderne medisinen. Jeg fikk anbefalt boken av en tidligere veileder, nesten som «pensum» for alle ferske leger. Om man sier seg enig i det eller ei, boken er opphavet til mange populærkulturelle referanser som brukes i sykehushverdagen.
...
Marit Hermansen
(President i Legeforeningen, spesialist i allmennmedisin)
Når du ikke leser fag- eller jobbrelaterte tekster, hva leser du helst? - I det daglige går det i aviser og sakspapirer. Å lese skjønnlitteratur er ensbetydende med ferie for meg - dermed en god følelse. Jeg tror jeg liker alle sjangre, men det går i perioder; biografier, historiske romaner, krim, dikt, fantasy, norsk litteratur. En god anbefaling er en fin start.
Hvilken bok leste du sist? - «Søsterklokkene» av Lars Mytting. Den lå øverst i den høye bunken med bøker som venter på å bli lest.
Hva er ditt beste sommerbok-tips? - Ken Folletts historiske romaner. Salig blanding av historie og spenning, ispedd litt pasjon. Kan slukes.
Kommentarer