Arbeidsliv

Ylf lanserer et nytt informasjonshefte for leger om graviditet, foreldrepermisjon og amming.

Når forteller jeg arbeidsgiver at jeg er gravid? Har jeg rett til svangerskapspenger? Hvilke regler gjelder for ammefri? Spørsmålene kan være mange når du venter barn. Som lege i spesialisering har du kanskje noen ekstra spørsmål i tillegg. Derfor har styret i Yngre legers forening laget et informasjonshefte for leger om nettopp graviditet, foreldrepermisjon og amming.

Heftet er ment som en veileder og kilde til informasjon om de rettigheter man har som gravid og forelder.

Nyttige lenker

– Til tross for at vi er i 2024 så trengs dette heftet. Vi får månedlig mange spørsmål om ammefri, samt spørsmål fra gravide som ønsker å stå trygt i jobben gjennom graviditeten uten å bli sykemeldt. Det er jo også i arbeidsgivers interesse, sier Andreas Aass Engstrøm, styremedlem i Ylf og medlem av arbeidsgruppen som har jobbet med gravidheftet.

– I heftet finner du også masse nyttige lenker til sider der du kan lese mer om de ulike temaene, sier Therese Egenæs som også er Ylf-styremedlem og har sittet i arbeidsgruppen.

Oppdateres fortløpende

Heftet er delt inn i ulike temaer, blant annet "fravær under svangerskap", "spesielt for LIS1" og "livet som forelder – tilbake i jobb".

Ingeborg Henriksen, leder i Yngre legers forening, er glad for at Ylf nå har lansert dette informasjonsheftet.

– Å skulle bli forelde er en fin tid for de fleste, og samtidig så er det en periode i livet hvor man er litt ekstra sårbar. Vi opplever at det både er usikkerhet om rettigheter man har, men ikke minst møtes medlemmene flere steder med holdninger som ikke passer i et moderne arbeidsliv. Det gjør at det som skal være en veldig fin periode, for mange fører til bekymringer man ikke trenger å ha. Jeg håper dette heftet kan gi medlemmene litt trygghet i hva man kan forvente, hva man selv bør gjøre, og hvor man finner informasjon, sier Henriksen.

Heftet oppdateres fortløpende, og du finner alltid nyeste versjon her

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer