Nyheter > Aktuelt

Yngre legers forenings medlemsmagasin, yngreleger.no, redigeres av en redaktør. Redaktøren produserer og publiserer også innhold til Facebook og Instagram. I år skal det velges ny redaktør, og yngreleger.no har derfor tatt med prat med den nåværende redaktøren Tuva Stranger Mjønes for å få litt mer informasjon om vervet.

– Hei, Tuva! Kan du fortelle helt kort om hva redaktør-jobben innebærer?

 Ja! Man har redaksjonelt ansvar for innhold på yngreleger.no i tett samarbeid med Ylfs leder og styret. I praksis vil det bety forskjellige ting fra styreperiode til styreperiode, da vervet er ganske fleksibelt, og hver leder og hvert styre vil ha forskjellige behov. Jeg har brukt en del tid på å hente inn tekster fra styret, og hatt et spesielt fokus på formidling av innhold fra yngreleger.no videre til sosiale medier for å nå bredere ut. 

 Ellers er jeg svært glad i å redigere tekst, og har fått mye bruk for dette når jeg har mottatt utkast til tekster i innboksen. Da sparrer jeg frem og tilbake med forfatteren, til vi er enige om at det er bra nok for publisering. Ellers deltar redaktør på styremøter. Redaktøren kan ikke være medlem av styret og bør ikke være medlem av landsrådet, men blir innkalt til møter og har talerett. I saker vedrørende yngreleger.no har redaktøren også forslagsrett.


– Hvor mye jobb er det? Er det mye møter?

 Det er vanskelig å telle nøyaktig timetall på vervet. Jeg har vært tilgjengelig i mange av døgnets timer, da jeg i store deler av perioden har vært i foreldrepermisjon. For meg har det fungert godt. Noen uker jobber jeg flere fulle arbeidsdager, andre uker hvor det er mindre planlagt innhold/aktivitet i foreningen er det tilsvarende mindre jobb. Jeg har prioritert å være ekstra tilgjengelig for leder ved behov, da det ofte dukker opp saker som det er fint å få laget innhold på fort. Det synes jeg er gøy! Ellers har jeg et fast møte per uke med kommunikasjonsrådgiver i Legeforeningen, og deltar på styremøtene fysisk eller på teams alt ettersom hva livssituasjonen min har tillatt.

– Hvordan legger du opp en typisk jobbuke? Er det mye frister å forholde seg til?

 Det kommer an på. Noen perioder er det helt faste saker som vi vet må skrives, særlig rundt større politiske hendelser (statsbudsjettet i oktober, for eksempel!) eller når foreningen har store kurs eller møter. Ellers er det veldig fleksibelt, og noen saker blir dyttet på ettersom andre dukker opp. I løpet av en uke har jeg som sagt et fast møte med kommunikasjonsrådgiver. For meg har det vært fint, for da samler jeg trådene fra uka som har gått, og legger planer for uka som kommer. Vi har også brukt en overordnet publiseringsplan der ting er planlagt i lang tid i forveien, men denne er dynamisk og endres underveis. 

 Ellers følger jeg opp artikler som ligger ute, med innlegg i sosiale medier, og deling av disse, sjekker innboks, og arbeider med nye tekster som er planlagt til publisering. De ukene det er styremøter bruker jeg også tid på å forberede meg til møtet og lese sakspapirer.

– Er rollen enkel å kombinere med legestilling?

– Det vil jeg påstå! Man kan velge mellom honorar og frikjøp: Frikjøp vil gi deg anledning til å bruke tilsvarende en arbeidsdag i uka vekke fra arbeidsplassen din for å jobbe med vervet (eller kompensere for arbeid du har gjort gjennom uka), mens honorar gjør at du kan stå i full jobb og heller arbeide med vervet ved siden av dersom du foretrekker det. Som LIS1 i deler av perioden, og i foreldrepermisjon andre deler, har jeg vekslet mellom frikjøp og honorar. Det har fungert fint, synes jeg. Vervet er et fint avbrekk fra den vanlige legehverdagen, samtidig som det er høyst relevant for den.

– Hva er det beste med redaktør-rollen?

– Fleksibiliteten, og potensialet. Ylf har en hel del politikk og aktivitet som man ønsker å nå bredt ut med. Noen ganger er det enklere enn andre. Jeg synes nok det er ekstra gøy med litt “tørre” saker, og å forsøke å gjøre det forståelig og interessant for foreningens medlemmer. Ellers er jeg veldig glad i tekstredigering og kommunikasjonsarbeid generelt, og har ofte mange ideer. Det er variabelt hvor mange av ideene som kommer til live - det kommer an på leder, styret og ikke minst politisk klima, strategier og timing. 

– Jeg synes det er aller morsomst når jeg har hatt en idé jeg har troa på, får utføre denne, og deretter får god tilbakemelding og respons fra styret eller medlemmer. For eksempel er det veldig stas å se hvor mange vi når månedlig gjennom våre kanaler, særlig når innholdet treffer ekstra godt (og da har vi også ofte lagt inn ekstra innsats for å nå bredt ut). Forhåpentligvis bidrar dette til at medlemmene blir mer opplyst om sine rettigheter og sitt arbeidsmiljø, slik at legehverdagen kan bli bedre. I tillegg er det veldig hyggelig og spennende å delta på styremøter!

– Og det mest krevende?

– Potensialet - man kan ha mange gode planer og tanker, og så er det ikke alltid det er mulighet for å gjennomføre det, av ulike og sammensatte årsaker. Det kan iblant være frustrerende, men desto viktigere er det at man er fleksibel, har ideer, og ikke minst gjennomføringsevne når noe skal gjøres. Det er gøy og frustrerende på samme tid å ha så mange muligheter - så må man justere seg etter hva som er realistisk å få gjennomført til enhver tid.

– Hvem mener du passer til jobben, hvilke egenskaper bør man ha?

– En som er selvstendig, lyttende, samarbeidsvillig og interessert i Ylfs politikk og organisasjon. Jeg føler det har vært nyttig at jeg har en indre drive til å få ting gjort. Det er viktig å være komfortabel med tekstredigering og kommunikasjon, og en stor fordel hvis man også har en teft for kommunikasjon i sosiale medier, da det er blitt en viktig del av kommunikasjonsarbeidet i foreningen. Ellers bør man være innstilt på et godt samarbeid med leder og styret, da kommer man langt! Vervet kan passe mange forskjellige mennesker, tror jeg.

Frist for å melde inn kandidater eller eget kandidatur til valgkomiteen er tirsdag 25. mars. Forslag til kandidater eller andre spørsmål om valget kan sendes til ylfvalg2025@outlook.com

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer