Nyheter > Aktuelt

Tidligere i år annonserte helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre at han ville samle et panel med unge leger. Målet med panelet er at ministeren skal få råd og innspill til hvordan rekruttere og beholde unge leger i den offentlige helsetjenesten.

Panelet, som har fått navnet Unglegepanelet, består av ti unge leger i spesialisering i fra hele landet. I panelet sitter både LIS1-leger, og leger som er lenger i spesialiseringsforløpet innenfor allmennmedisin, indremedisin, kirurgi og psykiatri.

Unglegepanelet hadde første møte med ministeren 24. september. I forkant av møte nummer to som ble holdt 12. november, møttes panelet i Legenes hus for å dele litt erfaringer seg imellom. Leder i Yngre legers forening, Ingeborg Henriksen, og leder i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, møtte de unge legene og fikk innsikt i hva de er opptatt av.

Yngreleger.no tok en prat med tre av legene i Unglegepanelet. Hva mener de det er ekstra viktig å spille inn til ministeren, og hva håper de kommer ut av møtene?

Mariann Solheim Kirkebø, LIS2 Generell kirurgi

– Det er viktig å understreke at vi syns det er kjekt å jobbe som leger, men at det blir mange ekstraoppgaver, mange hensyn å ta og at mye blir bestemt ovenfra og ned. Det gjør arbeidsdagen tyngre og bidrar til at man revurderer yrkesvalget sitt.

– Første møte med ministeren var fint. Han virket mottagelig for de tingene vi sa og virket interessert i å prøve å endre det vi spilte inn. På sikt håper jeg det blir flere muligheter for at vi som fagpersoner kan bestemme hvordan vår arbeidshverdag skal se ut, og at vi kan få bruke tiden vår på det vi syns er viktig, som er pasientbehandling. Og at en del av ekstraoppgavene vi blir pålagt hele tiden kan tas over av annet personell.

Ane Brandtzæg Næss, LIS i psykiatri

– Unglegepanelet er en fin mulighet til å få være med og påvirke det jeg og mine kollegaer opplever som viktig, samtidig som det gir et godt innblikk i hvordan ting fungerer.

– Jeg er vel egentlig mest opptatt av overordnede strukturelle områder, som at vi bruker veldig mye tid og ressurser på innsparinger. Det handler om at sykehusene må spare penger, og ikke å gjøre pasientforløpene bedre. I tillegg er jeg opptatt av god personalpolitikk, og at man blir tatt vare på som arbeidstaker. Det er viktig for å beholde folk.

– Jeg syns ministeren virker veldig lydhør og interessert, og så er jeg veldig usikker på hvor mye som kommer til å realiseres. Men jeg håper jo at han virkelig er interessert i å gjøre det bedre for oss som jobber i helsetjenesten.

Eirik Torgersen Engstad, LIS i mage-/tarmkirurgi

– Som ung lege i sykehus, så tenker jeg å spille inn hvor tungt det er å stå i vakt over tid og hvordan vaktbelastningen har økt. Ikke nødvendigvis i antallet timer man jobber, men at vakten har mer innhold og at det er krevende. Og at veldig mye av det som nå er vaktarbeid og gjøres på natta ikke trengs å gjøres på natta. Det er innholdet i vaktene som må bli bedre, ikke nødvendigvis lengden. Og så vil jeg slå et slag for rom for leger, at man har gode rom til å hvile på når man er på vakt og at man har kontorer til å jobbe uforstyrret.

– Jeg håper at helseministeren får innblikk i hvor skoen trykker. Jeg håper særlig at han tar til seg en definisjon av hva vaktarbeid er, og hva som bør forventes å kunne håndteres på nattestid. Både forventingen internt for legene, men også i befolkningen og at noen ting kan vente til morgenen.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer