Nyheter > Aktuelt

24. april er det valg i Ylf. Bli bedre kjent med kandidatene som stiller til valg her!

Ingeborg Henriksen

Lege i spesialisering i: Indremedisin og nyresykdommer

Arbeidsplass: Nå er jeg leder av Ylf, men har permisjon fra min LIS-stilling i Ålesund

Stiller til valg som: Leder

Hvorfor stiller du til valg? 

- Å være lege, og jobbe med det som er våre kjerneoppgaver, oppleves meningsfylt og er spennende, men det er også utfordrende og krevende på ulike måter. Som yngre leger står vi midt i en arbeidshverdag preget av høyt tempo, stort ansvar og stramme rammer i pasientbehandlingen – samtidig som vi skal utvikle oss faglig og fullføre spesialistutdanning. Når kombinasjonen fungerer godt er det motiverende og skaper arbeidsglede. Det bør alle oppleve at er normalen. Jeg er overbevist om hvis vi opplever å ha det bra og bli satset på vil det vil øke motivasjon, trivsel og tilhørighet blant legene - og bedre helsetjenester.

Ylf har en avgjørende rolle i å være en trygghet i denne hverdagen – både for medlemmene og for tillitsvalgte. Vi skal representere en trygghet i arbeidshverdagen for medlemmene og ivareta medlemmenes interesser på best mulig måte, samtidig som dette må sees i sammenheng med helsetjenestens utvikling.

Jeg er særlig opptatt av å løfte frem spesialistutdanningen, som er kjernen i å være LIS, og som må sikres både tid, kvalitet og innhold. I tillegg er det helt nødvendig å fortsette å ha fokus på helheten i arbeidshverdagen: realistiske rammer, gode arbeidsmiljø og at faget får en større plass.

Samtidig mener jeg det er viktig at vi styrker tillitsvalgtlaget vårt, som er en utrolig viktig ressurs i Ylf. Og så må vi bygge et sterkt Ylf-lag der medlemmene også er kjent med arbeidslivets spilleregler. Fagforeningenes rolle er ikke viktigere enn arbeidstakerne vurderer det til, og vi må være relevante for medlemmene våre og deres behov. At leger forstår viktigheten av at vi finnes, og hvorfor det å høre til fellesskapet er nyttig, må vi alltid ha høyt på agendaen.

To år som Ylf-leder har lært meg mye, og det er mye påstartet arbeid jeg har lyst til å jobbe videre med. Å få bruke arbeidsdagen til å bidra til å motivere, inspirere og skape trygghet for legene våre i fremtiden er engasjerende. Jeg tror på fellesskapet, og jeg tror på lagarbeid. Jeg ønsker å bidra til at Ylf fortsetter å være en samlende, synlig og tydelig forening. Derfor stiller jeg til valg som leder i to nye år.

Carolin Sparchholz

Lege i spesialisering i: Nevrologi

Arbeidssted: Haukeland Universitetssykehus

Stiller til valg som: Nestleder, styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg som nestleder da jeg ønsker å bruke kunnskapen jeg hittil har tilegnet meg gjennom aktuell styreperiode og andre tillitsverv i en, for meg, ny rolle som jeg er nysgjerrig på. Engasjementet for Ylf som forening og ønske om å bidra med kontinuitet i neste styreperiode er relevante faktorer i denne beslutningen. Overgangen fra å være yngsterepresentant til å skulle tre inn i en eventuell rolle som nestleder vil trolig være stor, men jeg er forberedt på arbeidet som kreves i en slik posisjon, og omfavner denne muligheten til å stille til valg som nestleder med skrekkblandet fryd.

Det å sitte i Ylf-styret i inneværende periode har vært en øyeåpner for hva man kan utrette med målrettet entusiasme. Jeg har alltid vært, og ønsker også videre å engasjere meg i legers arbeidsforhold, og de mekanismene i samfunnet og helsevesenet som potensielt kan rokke ved disse. Det skal være mulig å kombinere legevirket og eget privatliv, og man skal ha et grunnleggende vern på arbeidsstedet som sikrer det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet til den enkelte. Økende rekrutterings- og bemanningsutfordringer i helsesektoren setter flere av våre rettigheter på strekk, og dette er en uheldig utvikling som vi som fagforening må fortsette å engasjere oss i. Dette er noe jeg ønsker å ha enda mer fokus på i en eventuell neste styreperiode. I dette ligger også et ønske om å fortsette å fronte legers rettigheter i forbindelse med graviditet, permisjon og amming, noe jeg anser som en av mine hjertesaker.

Å inneha et tillitsverv er et stort privilegium, og jeg håper å få prolongert engasjementet mitt gjennom en ny styreperiode.

Katarina Johansen

Lege i spesialisering i: Endokrinologi

Arbeidssted: Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø

Stiller til valg som: Yngsterepresentant, styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg fordi jeg brenner for tillitsvalgtarbeid og har et sterkt ønske om å bidra videre på et nasjonalt nivå! Gjennom mine verv som yngsterepresentant i Helse Sør-Øst og tillitsvalgt ved UNN har jeg fått innsikt i hvilke utfordringer våre medlemmer står i til daglig, og disse erfaringene har gitt meg motivasjon, ideer og drivkraft til å fortsette arbeidet med å bedre våre kollegaers arbeidshverdag. Videre synes jeg det er meningsfullt å jobbe med helsetjenestens utfordringer - det gir mulighet til å påvirke utviklingen av både yrket og helsetjenesten som helhet. Å få jobbe sammen med andre engasjerte tillitsvalgte er også utrolig inspirerende og gøy, og gitt meg enda mer motivasjon til å fortsette arbeidet som tillitsvalgt!

Matti Brox

LIS1-søker

Arbeidssted: Avdeling sikkerhet, Stavanger universitetssykehus

Stiller til valg som: Yngsterepresentant, styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg fordi jeg har lyst å påvirke norsk helsepolitikk. Den mest effektive måten å gjøre dette på er etter mitt syn via organisasjonelt arbeid. Overordnet mener jeg det er viktig å beholde og styrke det offentlige helsevesenet. En forutsetning for dette er at de som jobber i det offentlige helsevesenet blir. For at leger skal velge å bli på offentlige sykehus i stedet for å jobbe privat, er det viktig å ha gode arbeidsbetingelser der, slik som konkurransedyktig lønn.

Jeg tenker også at LIS1-ordningen kan gjøres bedre. Når sykehusene ansetter nyutdannede leger til LIS1-stillingene i dag, må søkerne konkurrere om de samme knappe plassene. Den positive siden ved slik konkurranse er at søkerne ideelt belønnes for initiativ og arbeidserfaring. Nedsiden er at det legges opp til en konkurranse blant medisinstudentene fra tidlig av studiet, som i verste fall tar fokus fra læring, fag og fellesskap. Det er også et stort sprik mellom hva de ulike sykehusene legger til grunn for utvelgelsen av kandidatene, og utvelgelsesprosessen er ofte ugjennomsiktig. Jeg mener at man som nyutdannet lege ikke skal måtte risikere å måtte vente flere år i uvisshet for å kunne tiltre i inngangsstillingen til spesialistutdannelsen, hvor eneste formelle kvalifikasjonskrav er at man har autorisasjon som lege.

Gjennomføringen av LIS1-løpet varierer mellom sykehusene. Mange turnusleger opplever at de ikke får tilstrekkelig med veiledning, og at man  brukes som et kostnadsbesparende produksjonsmiddel. Siden det er veldig vanlig å vente noe tid før man starter som LIS1, gjør det også at mange som starter i LIS1 allerede har solid arbeidserfaring bak seg. Det har gjort at noen sykehus i realiteten forventer at man er ferdig utlært og selvgående allerede før man begynner i stillingen, og at LIS1-tjenesten i praksis fungerer som en formell stadfesting av allerede gjennomført læring.

Cirka halvparten av norske leger som ferdigutdannes hvert år har studert i utlandet. Tilsvarende leger utdannet i Norge, er disse ressurser som helsevesenet etterspør. Som tidligere medisinstudent i Krakow har jeg selv pådratt meg en god slump studielån. Siden Norge har et høyere kostnadsnivå enn for eksempel Polen, er det billigere å utdanne en norsk legestudent i Polen enn i Norge. Det gjør at selv om staten hadde fullfinansiert min utdannelse i Polen, ville den fremdeles ha spart penger sammenlignet med hvis jeg hadde studert i Norge. Derfor mener jeg det er riktig at staten påtar seg en større del av den økonomiske byrden som legeutdannelse i utlandet medfører.

Aladdin Boukaddour

Lege i spesialisering del 1

Arbeidssted: Gjøvik sykehus

Stiller til valg som: Yngsterepresentant, styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

Jeg er opptatt av at sykehusene skal være attraktive arbeidsplasser i fremtiden, som allerede starter med at LIS1 må kunne være LIS1, en utdanningsstilling som også gir faglig utvikling fremfor å kun dekke driftsbehov. Dessverre er det sistnevnte beskrivelse mange kjenner igjen når de tenker på LIS1, være det seg arbeidsgiver eller arbeidstaker.

Ønsker man dyktige leger, må de få muligheten til å utforske faget og gi etter for den faglige nysgjerrigheten. Dette må oppmuntres ved at man prioriterer tid og ressurser til det, i stedet for å dytte det bakerst i prioriteringsrekken til de sjeldne gangene man har tid og kapasitet på grunn av lav aktivitet.

Det er tross alt prioriteringen av slik faglig utvikling som opp gjennom tidene har ført til de en gang banebrytende gjennombruddene vi i dag tar for gitt (Troponinmåling, TAVI* osv.). Prioriterer man dette vekk og kun fokuserer på ren drift, går veien fort mot stagnasjon, som kanskje er det minst attraktive tilbudet når man skal rekruttere nye ansatte (les: LIS).

Jeg håper og tror at min erfaring fra Norsk medisinstudentforening, sist som leder i fjor, og Oslo legeforening kombinert med et enormt engasjement for mine kollegaers beste, vil være et godt fundament for et styrearbeid som vil gagne mine kollegaer stort!

*Hjerteklaffoperasjon via kateter, red.anm.

Ingvild Skjerping

Lege i spesialisering i: Indremedisin og lungesykdommer

Arbeidssted: Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg har nå vært styremedlem i Ylf i en periode, og det har vært både morsomt, utfordrende, spennende og veldig lærerikt. Det å få være med på å jobbe for en bedre arbeidshverdag for yngre leger i hele landet er både givende og gøy, og det er noe jeg gleder meg til å gjøre hver eneste dag. Både små og store saker engasjerer, og det er motiverende når man ser at arbeidet vi legger ned kommer medlemmene våre til gode. Jeg brenner for at alle våre medlemmer skal få den utdanningen de skal ha, at de skal ha en trygg og spennende arbeidshverdag, og at de skal glede seg til å gå på jobb - fordi det skal være et godt sted å være.

Gjennom styrevervet har jeg fått møtt og samarbeidet med mange flinke, hyggelige og engasjerte mennesker, både ute på sykehusene og i Legeforeningen, og jeg har lært mye både faglig og personlig. Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått anledningen til å bruke engasjementet mitt i styret, og er veldig motivert til å få ta med meg den erfaringen jeg nå har fått videre inn i en ny periode.

Tina Berglyd Moshtagh-Holme

Lege i spesialisering i: Radiologi

Arbeidssted: Radiologisk avdeling, Sørlandet sykehus, Kristiansand

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg brenner for å skape en mer forutsigbar og bærekraftig arbeidshverdag for yngre leger. Som styremedlem i Ylf ønsker jeg å tilføre et nytt perspektiv, et som kan bidra til å styrke arbeidsvilkårene og de faglige utviklingsmulighetene for alle yngre leger, særlig dem som risikerer å falle mellom stolene.

Det er viktig for meg å beskytte sårbare grupper mot utnyttelse og sikre trygge og forsvarlige arbeidsforhold. Jeg vil jobbe aktivt med å finne løsninger på utfordringer knyttet til leger uten LIS1, leger utdannet i utlandet og utenlandske leger, inkludert dem med utdanning utenfor EØS. Målet er å sikre at alle leger inkluderes og får en forutsigbar vei videre i spesialiseringen og inn i helsevesenet.

Jeg ønsker å bidra til raskere integrering av utenlandsutdannede leger i det norske helsevesenet og redusere diskriminering knyttet til språk eller utdanningsbakgrunn. Et eksempel er å etablere språkkurs i medisinsk norsk med anerkjent diplom fra Den norske legeforening (DNLF), samt å jobbe for å øke antallet praksisplasser for raskere integrering i det norske helsevesenet.

I tillegg mener jeg det er nødvendig å:

  • Øke antallet norske studieplasser innen medisin og vurdere opprettelse av nye medisinstudier ved større studentbyer som for eksempel Stavanger og Kristiansand.
  • Revidere dagens system for gruppe 1-tjeneste slik at det i større grad blir læringsmålbasert fremfor tidsbasert. Alle læringsmål som kan oppnås ved lokale sykehus bør kunne godkjennes der man er, og lengden på gruppe 1-tjenesten bør heller justeres etter hvilke læringsmål som gjenstår.

Jeg stiller til valg fordi jeg ønsker å være en tydelig stemme for inkludering, rettferdighet og utvikling – både for yngre leger og for helsevesenet som helhet.

Magnus Lund-Røer

Lege i spesialisering i: Onkologi

Arbeidssted: Haukeland Sykehus, Helse Bergen

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg har alltid vært en organisasjonsnerd og vært veldig glad i tillitsvalgtarbeid. Både gjennom studiet der jeg var tillitsvalgt i flere år og verv gjennom ANSA, men også nå som yrkesaktiv i Ylf lokalt. Jeg har nå vært FTV (foretakstillitsvalgt, red.anm.) i Helse Bergen i snart 2 år og det har vært og er veldig givende. Det jeg liker aller best med å være tillitsvalgt er det å få innblikk i hvordan systemet fungerer, samt muligheten til å påvirke og jobbe med det store bildet. 

Det er ingen tvil om at det å jobbe som lege kan være verdens beste jobb, men under det presset helsevesenet står i om dagen så opplever jeg at det dessverre ikke er det. Trange budsjett, store rekrutteringsutfordringer, økende mengde oppgaver (særlig administrative), dårlige IKT-løsninger og en aldrende befolkning fører til at presset på oss som helsepersonell øker drastisk. Og når presset øker, så innskrenkes det på rettigheter og arbeidsforhold. Hvis vi ønsker å opprettholde et sterkt offentlig helsevesen (noe i hvert fall jeg gjør) så må dette endres. Og det er dette som er hovedgrunnen til at jeg stiller til valg i Ylf. Jeg ønsker å jobbe med å opprettholde og bedre de rettighetene vi har opparbeidet oss. Jeg vil arbeide for bedre arbeidsforhold for LIS, slik at man har det bra både på jobb og hjemme. Jeg tror også det er viktig å ta en prioriteringsdebatt om hva vi skal gjøre fremover, og hva vi må gjøre mindre av - slik at de økonomiske midlene og folkene strekker til. Får vi til dette, så tror jeg problemene med å beholde og rekruttere leger vil snu, og vi kan gjøre legeyrket til verdens beste jobb igjen. 

Jeg har alltid ment at dersom man ikke stemmer ved valg, så har man ikke lov å klage på tingenes tilstand de neste fire årene. På samme måte mener jeg at dersom man ser et problem eller ønsker en endring på arbeidsplassen, så må man forsøke å gjøre noe med det. Og da er det å være tillitsvalgt den beste måten å få dette gjort på. Jeg har lyst til å bidra mer, og gjøre en enda større forskjell, og stiller derfor til valg som styremedlem i Ylf.

Iver Koppen

Lege i spesialisering del 1

Arbeidssted: Universitetessykehuset Nord-Norge, Harstad

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg fordi jeg mener at Ylf sitt arbeid for gode og attraktive arbeids- og utdanningsvilkår er helt nødvendig for leger i spesialisering. Ved å finne den riktige balansen mellom rettigheter, plikter og tillit, kan vi bygge et robust felles helsevesen som står støtt i møte med både dagens og morgendagens utfordringer, samtidig som arbeidshverdagen skal oppleves som givende for den enkelte lege. Dette arbeidet ønsker jeg å bidra til.

Hilde Østnor

Lege i spesialisering i: Kardiologi

Arbeidssted: Sykehuset Nordmøre og Romsdal

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg da jeg ønsker å bidra til at offentlige sykehus skal være attraktive og trygge arbeidsplasser for nyutdannede, folk i etableringsfasen, samt dem med travle familieliv. Rekrutteringsproblemene er til stede i hele landet, og det er viktig at tillitsvalgtapparatet er synlig og stødig også i tiden framover. Jeg er motivert for å bidra til denne jobben som styremedlem i Ylf, i tillegg til mitt lokale verv. Sammen blir vi bedre, og jeg ser fram til å jobbe i team med en dyktig gjeng i styret dersom jeg skulle bli valgt til styremedlem!

Ingrid Caterina Berger Cameron

Lege i spesialisering i: Hematologi

Arbeidssted: Stavanger universitetssykehus

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg i Ylf for å jobbe for at leger i hele landet skal ha gode spesialiseringsløp, tilstrekkelig supervisjon i begynnelsen av karrieren, og en arbeidshverdag der de får brukt kompetansen sin og opplever at den blir verdsatt av arbeidsgiver. Det er en økende utfordring at stadig flere nyutdannede leger ikke lenger anser det offentlige helsevesenet som en attraktiv arbeidsplass. Rekrutteringsutfordringene møtes med tiltak som tidvis er helt feil medisin, som ansettelse av medisinstudenter til å gå LIS2/3-vakter, redusert supervisjon og veiledning, og nedprioritering av spesialitetsprogresjon til fordel for drift. Med min erfaring fra ulike verv i Ylf og Legeforeningen, i tillegg til mange års fartstid i politikken, har jeg lyst til å bidra til at Ylf blir hørt av beslutningstakerne og får de gjennomslagene som trengs for at fremtidens yngre leger faktisk ønsker å jobbe i det offentlige helsevesenet.

Eirik Torgersen Engstad

Lege i spesialisering i: Gastroenterologisk kirurgi

Arbeidssted: Diakonhjemmet sykehus

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Fagforeningene er et av de viktigste verktøyene for å sikre folk gode liv. Jeg ønsker å gi tilbake, og kanskje særlig bidra med et perspektiv fra privat ideell sektor og som kirurg.

Håvar Marsteen

Lege i spesialisering i: Øyesykdommer

Arbeidssted: Sykehuset i Vestfold

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg fordi jeg ønsker å bedre arbeidshverdagen og styrke utdanningen til alle yngre leger, samt at jeg ønsker å kunne bidra og påvirke mer av hva Ylf jobber med. Jeg har vært svært engasjert i Ylf siden jeg satt som Yngsterepresentant for helseregion Nord i 2021-23 og har sett hvor mye Ylf har klart å gjennomføre og å påvirke gjennom denne tiden. Dette vil jeg ta del i. Jeg mener vi må fjerne tidstyver og unødvendige belastninger vi opplever i arbeidshverdagen. Jeg ønsker meg systemer og tariffavtaler som gjør arbeidshverdagen bedre for leger også gjennom livsfasene. LIS1 må få en bedre utdanning på mange sykehus og i primærhelsetjenesten, ettersom det ikke er lett å være den ferskeste i et stort system hvor produksjon er det man måles på. Og gravide og ammende mener jeg i 2025 må slippe å møte motstand på avtalte rettigheter. Dette har vært fokuspunkter for Ylf gjennom de siste årene, og jeg mener vi må fortsette å jobbe for dette og mer i tiden fremover.

Ane Berg Lode

Lege i spesialisering i: Indremedisin

Arbeidssted: Akershus universitetssykehus

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- For meg gir mening å jobbe for at det offentlige helsevesenet skal være en attraktiv arbeidsplass for alle yngre leger. Jeg har opparbeidet meg erfaring som tillitsvalgt fra snart en periode som FTV på Ahus, og det har gjort meg motivert til å ta fatt på nye utfordringer. For å få innpass i debatten må man melde seg på, som å stille til styrevalg.

Tanja Dahl

Lege i spesialisering i: Radiologi

Arbeidssted: Sykehuset i Vestfold

Stiller til valg som: Styremedlem

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg har lyst til å bidra til at vi skal ha et bra arbeidsliv både nå og i fremtiden. Jeg vil karakterisere meg som en ærlig, ansvarlig, arbeidsom og fleksibel person. Av saker jeg vil jobbe for vil jeg trekke frem:

  • Bedre lønnsutvikling og rettferdig lønn
    • forhandle frem bedre lønnsvilkår for LIS1 og LIS2/3
    • sikre økonomisk kompensasjon ved brudd på arbeidstidsbestemmelser
  • Flere antall stillinger for leger/arbeidsplasser - redusert vaktpress
  • Stopp korttidskontrakter - innfør fast stilling tidligere
  • Fleksibilitet - familievennlighet - økt fritid x2

Ida Sofie Rettedal Skjæveland

Lege i spesialisering del 1

Arbeidssted: Akershus universitetssykehus

Stiller til valg som: Redaktør

Hvorfor stiller du til valg?

- Jeg stiller til valg fordi jeg har lyst til å bidra i Ylfs viktige arbeid for et trygt og rettferdig arbeidsliv. Jeg stiller til rollen som redaktør fordi jeg ser på dette som en viktig og spennende rolle som kan bidra i å skape samtale og debatt rundt aktuelle temaer for unge leger, og ikke minst fasilitere og tilrettelegge for at flere kan bli hørt og gå i dialog rundt temaer som er viktige for medlemsgruppen. Jeg tror det vil være en morsom utfordring i å se, møte og binde sammen interessene til et spenn av kollegaer fra helt nyutdannede til nesten-spesialister. Videre fremstår det spennende å kunne jobbe så tett med styret, og arbeide med å formidle styrets saker og fokus til medlemmene på en måte som er både informativ og engasjerende. Ikke minst ville det vært en morsom måte å møte flere kollegaer på tvers av arbeidssted, fagområde og spesialiseringsgrad. Jeg har drevet mye med formidling, skriving, podkast, panelsamtaler og sosiale medier i forbindelse med tidligere engasjement ved siden av studiet. Jeg har stortrivdes både med å skrive selv og med å intervjue og gå i dialog med andre. Dette kunne jeg tenke meg å gjøre mer av videre og er en viktig motivasjon bak vervet.

Kommenter gjerne denne artikkelen!

Kommentaren må diskutere eller kommentere innholdet i artikkelen på saklig vis og kan inneholde maksimalt 2000 tegn. Behandle andre debattanter med respekt og unngå personangrep. Kommentarer må undertegnes med fullt navn. E-postadressen brukes kun av redaksjonen ved behov for å kontakte innskriver. Alle kommentarer godkjennes av redaksjonen før de publiseres i kommentarfeltet (kan ta inntil ett døgn), og kommentarer som ikke møter retningslinjene vil bli slettet.

Kommentarer