Yngre legers forening (Ylf) er en underforening i Legeforeningen. Når vi snakker om Legeforeningen mener vi den som en hovedforening som favner om alle andre underforeninger, fagmedisinske så vel som arbeidsforeninger. Landsstyret er Legeforeningens øverste organ, og er sammensatt av representanter fra alle underforeningene. Landsstyret samles på landsstyremøtet en gang i året for å diskutere og vedta foreningens politikk. I det daglige ledes Legeforeningen av et sentralstyre og presidenten.
Nyheter > Fra foreningen
Systemet med tillitsvalgte kan virke forvirrende. Hvem er din tillitsvalgte? Hvis du har et problem, hvem bør du snakke med først? Her finner du en oversikt over tillitsvalgtapparatet i Ylf.
Legeforeningen og Yngre legers forening - organisasjonsoppbygging
Legeforeningen har tre hovedgrupper av underforeninger:
- Fagmedisinske foreninger (for eksempel Norsk kirurgisk forening og Norsk cardiologisk selskap)
- Yrkesmedisinske foreninger (for eksempel Ylf og Allmennlegeforeningen)
- Lokalforeninger (for eksempel Finnmark legeforening).
Hver av disse har sine arbeidsområder og ivaretar ulike interesser for deg. Som medlem i Legeforeningen er du automatisk med i tre underforeninger (en fagmedisinsk (spesialiteten din), en yrkesforening (lege i spesialisering, overlege eller allmennlege) og en lokalforening. En lege som er spesialisering i kirurgi og jobber i Bodø, vil være medlem av Norsk kirurgisk forening, Ylf og Nordland Legeforening. En overlege på samme avdeling vil på sin side være medlem av Norsk kirurgisk forening, overlegeforeningen (Of) og Nordland Legeforening.
De fagmedisinske foreningene skal danne grunnlag for det medisinsk faglige arbeidet i Legeforeningen. Her finner vi for eksempel spesialitetskomiteene, som blant annet gir faglige innspill til Helsedirektoratets læringsmål. Yrkesforeningene, som Ylf, arbeider hovedsakelig med forhold knyttet til deg som arbeidstaker, som lønn og arbeidsvilkår. Lokalforeningene jobber med lokalpolitiske saker i fylke og kommuner, i tillegg til generelle spørsmål som engasjerer legene i foreningen.
Oppbygningen av Ylf
Ylf er bygget opp av et landsråd, et styre og en leder. Medlemmer av Legeforeningen som er leger i spesialisering (LIS) i sykehus, LIS1 i kommune, stipendiater og leger i forsvaret (vernepliktig akademisk befal) er medlemmer i Ylf. Medlemmene velger tillitsvalgte som representerer dem i landsrådet, som er foreningens øverste organ. Landsrådet vedtar Ylfs politikk, og det er denne politikken styret og Ylf-lederen jobber etter i driften av foreningen. Landsrådet ledes av Ylfs leder, og er beslutningsdyktig kun når de er samlet, vanligvis to ganger i året (på tariffkonferansen og årsmøtet). Utenom landsrådsmøtene er det styret og leder som drifter foreningen. Styret er – som landsrådet - beslutningsdyktig når det er samlet, det vil si på styremøter. Mellom styremøtene er det leder som driver foreningen og tar beslutningene på foreningens vegne. Detaljer om landsrådets og styrets oppgaver og oppbygning, valginstrukser med mer finnes i Ylfs lover, som du kan lese her.
Hvem er din tillitsvalgte i Ylf?
For leger som jobber i sykehus vil det være noe ulik organisering på ulike sykehus og foretak. Etter hovedavtalen skal oppbygningen av tillitsvalgtapparatet avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og tilpasses lokale forhold. De fleste steder har man en avdelingstillitsvalgt på hver avdeling. Avdelingstillitsvalgte er vanligvis med i dialogmøter med avdelingsledelsen, og bistår arbeidsgiver med for eksempel utarbeidelse av arbeidsplaner og kontrollerer at vernebestemmelsene overholdes.
Hver klinikk har ofte en klinikktillitsvalgt, som blir kontaktperson inn mot ledelsen av klinikken. Et eksempel kan være klinikktillsvalgt for medisinsk klinikk som mange steder inkluderer både medisin, nevrologi, revmatolog og andre.
Den foretakstillitsvalgte (FTV) er den som sitter øverst i tillitsmannsapparatet i et helseforetak. Dette kan være en eller flere personer, avhengig av størrelsen på foretaket. Noen steder representerer den foretakstillistvalgte flere geografiske lokalisasjoner, for eksempel i sykehuset Møre og Romsdal som består av både Ålesund, Molde, Kristiansund og Volda sykehus. FTVen er derfor avhengig av de klinikk- og avdelingstillitsvalgte for å ha oversikt over hva som skjer i de ulike delene av foretaket. Hvert helseforetak har en FTV fra OF og en fra Ylf.
Hva gjør FTV?
Den foretakstillitsvalgte har det overordnete ansvaret for blant annet å inngå avtaler om arbeidsplaner som bryter tariffavtalens vernebestemmelser, det vil si arbeidsplaner der legene går vakter lenger enn 19 timer og uker over 60 timer. Der dette skjer må den foretakstillitsvalgte godkjenne disse planene. Dette kan ikke gjøres på avdelings- eller klinikknivå (selv om de selvsagt kan være med å utarbeide planene). Det er også FTV som representerer Ylf-medlemmene i møter med arbeidsgiver på foretaksnivå. Ledelsen (administrerende direktør med stab) har jevnlige møter med alle foretakstillitsvalgte for de ulike yrkesgruppene på sykehuset, det vil si for eksempel Jordmorforeningen, Sykepleierforbundet, Tekna, Delta med flere. På disse møtene er Legeforeningen representert av to FTV, en fra Ylf og en fra Of. FTV er også med på foretakets budsjettmøter, og er de som forhandler lønn og B-delsavtalene med foretaket.
Dette er tidkrevende oppgaver som involverer mange møter, de fleste på dagtid. Det kan være utfordrende å kombinere med den kliniske hverdagen for en lege, og i de aller fleste foretak er derfor FTVen frikjøpt i en viss prosent, for eksempel 1-2 dager i uken (20-40 % frikjøp). Vara-FTV eller klinikktillitsvalgte kan også være frikjøpt. I større foretak kan FTVen være frikjøpt 100 %.
Yngre leger utenfor sykehus
For dem som ikke jobber i sykehus er nivåene litt annerledes. LIS1 i distrikt har yngsterepresentanten i regionen (Helse Vest/Midt/Nord/Sør-Øst) som sin tillitsvalgte. VAB-leger og leger i forskerstillinger/stipendiater har egne tillitsvalgte som er representert i landsrådet.
Hvem skal du kontakte når du trenger hjelp?
Dersom du ønsker bistand fra Ylf, tar du først kontakt med den avdelingstillitsvalgte.Det er mulig saken kan løses på avdelingsnivå. Hvis ikke vil den avdelingstillitsvalgte ta kontakt med den klinikktillitsvalgte og FTV i videre saksbehandling. Er det behov for sentral bistand, vil FTV kontakte Ylf-styret og/eller Legeforeningens avdeling for jus- og arbeidsliv i spørsmål som krever juridisk bistand.
Møtepunkter i det daglige
Gode relasjoner bygges i fredstid, og det er en stor fordel for både arbeidsgiver og arbeidstaker at de kjenner hverandre. Derfor er det viktig med møtepunkter i det daglige, slik ledelsen i foretakene har regelmessig møter med de foretakstillitsvalgte. Regelmessige møter er viktig også internt i Ylf, og det gjelder å finne møtepunkter i det daglige. Det kan være så enkelt som å spise lunsj sammen. Dersom det sendes ut spørreundersøkelser på epost eller arrangeres medlemsmøter, er det viktig at folk engasjerer seg og stiller opp.
Vi ønsker at det skal være lav terskel for å snakke med de tillitsvalgte om stort og smått – vi er der for dere! Nøl aldri med å ta kontakt.
Er du tillitsvalgt?
Her finner du mer informasjon om rollen som tillitsvalgt, nyttige skjemaer og kommende kurs og møter.
Kommentarer