Akademikerne Helse har stevnet arbeidsgiverorganisasjonen Spekter for Arbeidsretten. De hevder Rikslønnsnemnda ikke hadde kompetanse til å videreføre tidligere avtalte unntak fra arbeidsmiljøloven (AML) mot sykehuslegenes vilje sist vinter.
Under den pågående arbeidsrettssaken, valgte Arbeids- og sosialdepartementet å intervenere ved å legge frem et skriftlig innlegg de hevder ikke er partisk. I innlegget argumenterer departementet for at Rikslønnsnemndas kompetanse også må inkludere tariffavtaler som går ut over AML.
Kommentarer
kjell nilsen
05.10.2017 23:12
"Departementet kan ikke se at arbeidstidsdirektivet begrenser Rikslønnsnemdas kompetanse. Arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel er nettopp utformet med sikte på å implementere arbeidstidsdirektivet, jf. Ot.prp.nr. (2004-2005) s. 152. Direktivets artikkel 3-7 stiller generelle krav til arbeidstid og pauser. Bestemmelsene kan fravikes enten etter artikkel 17 eller artikkel 18. Departementet vil påpeke at arbeidstidsdirektivet må forstås i lys av at det er ulike modeller rundt i Europa for hvordan arbeidsvilkår fastsettes. Direktivets unntaksbestemmelser er derfor generelt utformet og gir statene et handlingsrom til å fastsette nærmere hvordan det kan gjøres unntak fra direktivets bestemmelser i nasjonal rett. " Når en leser dette avsnitt er det to ting, som jeg undres over: 1 : Bruk av ordet kompetanse. betyr ordet at kunnskap om eller rett til å ha en mening om ? Så er det å forstå direktivet i lys av de ulike modellene rundt om i Europa. Det er i Norge denne tvisten har oppstått, skal avgjøres og ikke av andre lands arbeidsmarkedsmodeller. Sett i lys av disse to merknader synes innlegget svært spesielt. Virker mer som at Dept har lagt på sin politiske vinkling. I dette tilfelle en høyrevridning, som nærmest gjør saken til en parodi. Hvilket ikke kan være mening når seriøse parter skal løse en arbeidskonflikt.